24.5 C
Craiova
vineri, 29 martie, 2024
Știri de ultima orăLocalDoljCum s-au adaptat şcolile şi grădiniţele la lipsa căldurii

Cum s-au adaptat şcolile şi grădiniţele la lipsa căldurii

În grădiniţe, clasele sunt încălzite cu radiatoare electrice

Defecţiunea de la Termo afectează şi unităţile şcolare din Craiova. Caloriferele din unităţile de învăţământ sunt reci. La grădiniţe, cadrele didactice au mobilizat părinţii pentru a cumpăra calorifere electrice, iar la şcoli au fost luate măsuri, astfel încât temperatura să nu scadă foarte mult. Managerii au spus însă că ieri a fost prima zi fără căldură, însă, dacă situaţia va continua şi în zilele următoare, există toate şansele ca să scadă drastic temperatura în sălile de clasă, dar şi în camerele de cămin, acolo unde stau elevii.

În Craiova, 90% din unităţile de învăţământ preuniversitar pimesc căldură din sistemul centralizat al oraşului, potrivit reprezentanţilor administraţiei. De ieri, caloriferele sunt reci în aceste şcoli şi grădiniţe. Cele mai multe unităţi de învăţământ preşcolar au program prelungit şi copiii rămân să doarmă. În această situaţie, unele dintre cadrele didactice au apelat la asociaţiile de părinţi pentru a cumpăra calorifere electrice. De exemplu, la Grădiniţa cu program prelungit „Căsuţa cu poveşti“, discuţiile au fost purtate pe grupurile de WhatsApp. „Deocamdată temperatura nu a scăzut foarte mult în clase. De dimineaţă, caloriferele erau călduțe. Am luat însă măsuri pentru astfel de situaţii de criză. Avem clase în care avem aparate de aer condiţionat şi clase în care sunt calorifere electrice care au fost cumpărate atunci când au mai fost astfel de situaţii. Pentru sălile de clasă în care nu avem astfel de situaţii, părinţii cumpără azi calorifere electrice care vor rămâne la grupele respective“, a precizat Claudia Radu, directoarea grădiniţei. Temperatura scăzută se resimte pe holurile unităţii, acolo unde nu există surse alternative de încălzire, şi unde sunt amenajate sălile de masă. Potrivit cadrelor didactice, în aceste spaţii, copiii vor fi îmbrăcaţi mai gros.
Unele unităţi au mai multe forme de învăţământ, dar managerii spun că prima zi nu a pus probleme deosebite. „La noi înainte era foarte cald în sălile de clasă. Acum temperatura este bună, aproximativ 22 de grade în clase. Nu ştiu cum va fi mâine. La grădiniţă, avem calorifere electrice cumpărate de părinţi“, a precizat Angela Nuţă, managerul Şcolii gimnaziale „Decebal“ din Craiova.
Sunt şi unităţi în care temperatura a scăzut mai mult. „Avem cinci clase în care sunt aparate de aer condiţionat puse din vară şi se folosesc în aceste situaţii. Cele mai multe clase nu au surse de încălzire alternativă. Copii stau mai îmbrăcaţi. Nu mai ies pe holuri, nu mai stau cu uşile deschise la clasă ca să nu se răcească prea mult. Nici la grupele de grădiniţă nu avem calorifere electrice sau alte surse de încălzire. Probabil că, dacă simt că a scăzut mult temperatura, copiii de la grupa cu program prelungit nu vor mai dormi“, au precizat reprezentanţii Şcolii gimnaziale „Elena Farago“ din Craiova.

Aparatele de aer condiţionat, folosite ca soluţie alternativă la caloriferele reci

Căminele elevilor, fără căldură

O parte din liceele care primesc căldură de la Termo au şi cămine în care sunt cazaţi zeci de elevi. Un astfel de exemplu este Colegiul Energetic din Craiova. „În clase este temperatură constantă. Nu s-a răcit foarte mult. Este binişor. Şi la cămin e la fel. Vom vedea la noapte cum va fi. Sper ca furnizarea agentului termic să se reia cât mai repede“, a precizat Ionuţ Bistriceanu, directorul Colegiului Energetic din Craiova. Căldură au doar unităţile şcolare care au centrală proprie. Un astfel de exemplu este Liceul CFR din Craiova. „Nu avem probleme cu furnizarea agentului termic. Avem centrală termică“, a spus Cristian Pătraşcu, directorul Liceului CFR Craiova. Reprezentanţii Inspectoratului Şcolar Judeţean Dolj au spus că au centralizat situaţia la nivelul oraşului şi că nu au fost situaţii în care să se impună măsuri speciale, dar că la nivelul unităţilor şcolare se pot lua decizii dacă se impune modificarea programului. „Conform Regulamentului de Organizare şi Funcţionare a Unităţilor de Învăţământ Preuniversitar, în funcţie de situaţia pe care o au, Consiliul de Administraţie al unităţilor şcolare poate lua decizia de a scurta programul şi trebuie să informeze Inspectoratul Şcolar Judeţean Dolj, iar în situaţii excepţionale poate lua decizia de a suspenda orele de curs, dar le trebuie aprobarea Inspectoratului Şcolar Judeţean Dolj. Managerii trebuie să informeze permanent inspectorii şcolari de sector şi conducerea ISJ Dolj despre orice situaţie nouă care apare în unitatea şcolară, nu numai în aceste zile, ci pe toată perioada iernii. Şi mă refer aici dacă nu le funcţionează microbuzele şcolare, dacă nu le funcţionează centrala termică“, a precizat Monica Sună, inspectorul şcolar general.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS