Chiriașii din „ghetoul“ de la marginea Slatinei au rămas fără gaze în prag de iarnă

Autori


După ce iarna trecută s-au bucurat de căldură la calorifere, chiar dacă în rest condițiile din blocul social de pe strada Constructorului, din Slatina, lasă mult de dorit, cei peste 150 de oameni care trăiesc în 59 de camere au aflat că nu li se mai poate furniza gaz, iar dacă vor subvenție, sunt liberi s-o ceară pentru energia electrică.

În blocul de pe strada Constructorului din Slatina, o zonă în mijlocul uzinelor de tot felul, la periferia orașului, au ajuns doar cei care cu adevărat nu au avut nicio altă șansă. Numărul lor depășește 150, dintre care unii au locuit anterior în blocul G6, devenit un focar de infecție și dărâmat de Primăria Slatina în urmă cu șase ani. Chiriașii de acolo au fost mutați la marginea orașului, iar astăzi, de aici pleacă dimineață de dimineață peste 40 de copii către școală sau grădiniță. Fac cel puțin o jumătate de oră pe drum, ajung înfrigurați și înnămoliți, însă părinții lor se bucură că le pot oferi un acoperiș deasura capului.

Iarna trecută, spun aceștia, au dus-o chiar bine. Blocul este prevăzut cu centrale la fiecare etaj (în Slatina, sistemul de termoficare s-a desființat cu aproape 20 de ani în urmă), care funcționează pe gaz. Furnizorul le-a pus, însă, condiția să intre în relații contractuale cu o singură persoană, așa că Aurelia Cotelin, chiriașă, care a preluat atribuțiile de casier după ce vechiul administrator ar fi fugit cu o sumă frumoasă de bani, a realizat acel contract, cu acceptul Primăriei Slatina. O parte dintre chiriași au plătit astfel, în lunile de iarnă, lună de lună gazul, ceilalți fiind beneficiari de subvenție, sau cel puțin așa ar fi fost înștiințați, fiecare. Doar că sumele reprezentând subvenția nu au ajuns în contul furnizorului de gaz, Aurelia Cotelin, care are pe numele său contorul, primind, spune aceasta, vestea de-abia în această toamnă, când i s-a transmis că are un sold de plată de peste 25.000 de lei. Femeii i se pare nedrept să suporte această cheltuială, în condițiile în care, după mai multe prezentări în audiență la diverși șefi din primărie, inclusiv primar și viceprimar, i s-a spus că e direct răspunzătoare și că banii din subvențiile la căldură, neutilizați, nu ar mai fi la dispoziția primăriei.

„Așa ne chinuim, nu scoatem caloriferul din priză“


În bloc sunt condiții greu de imaginat, chiar dacă în fiecare cameră în parte oamenii și-au amenajat cum au putut totul. Pentru că toaleta este pe hol, unii și-au încropit canalizare și au pus o chiuvetă chiar în cameră, alții au împărțit cei 19 metri pătrați astfel încât să poată sta până la șapte suflete etc. Pe hol e îngrozitor de frig, la toaletele de la capătul fiecărui hol e un curent teribil, lipsesc geamuri, mizeria a pus stăpânire pe tot, femeile spală rufe la lighean. Cel mai greu le este, de-acum, copiilor, nevoiți să îndure frigul, pentru că părinții lor nu-și permit să țină permanent în priză caloriferul electric. Mai mult, anumite familii nu mai au nici măcar curent electric, furnizorul debranșându-i după mai multe facturi neplătite. Reprezentanții primăriei i-au înștiințat că le-a rămas varianta de a solicita subvenție pentru plata energiei electrice, însă căldura pe care o face un calorifer electric nu se compară cu centrala, se plâng aceștia.

La Direcția de Administrare a Patrimoniului din cadrul Primăriei Slatina, lucrurile sunt văzute mult mai grav. În fapt, Aurelia Cotelin, casiera blocului, și-ar fi însușit o parte din banii percepuți chirașilor, lăsând neplătiți furnizorii. Femeia a și semnat, de altfel, o notă explicativă, recunoscând o diferență de peste 11.000 lei între banii încasați și cei plătiți, luându-și totodată angajamentul să ramburseze lunat câte 600 de lei.

„Chiriașii locuințelor sociale din imobilul situat pe strada Constructorului nr. 3 nu beneficiază de furnizarea de gaze naturale întrucât contorul a fost preluat pe persoană fizică și nu pot beneficia de subvenții. Au fost îndreptați către Direcția de Protecție și Asistență Socială, astfel încât să beneficiaze individual de subvențiile prin încălzirea pe electricitate. Datoriile acumulate sunt datorii înregistrate de administratorii care au fost acolo, ambii administratori au delapidat, ca să spun așa, asociația, astfel încât inspectorii din cadrul Direcției Administrarea Patrimoniului au întocmit note de constatare, au luat declarații și au transmis dosarele fiecăruia dintre ei poliției, pentru a se demara procedura de urmărire penală“, a declarat Narcisa Ionescu, directorul Direcției Administrarea Patrimoniului. Nimeni nu a putut însă explica ce s-a întâmplat cu subvențiile aprobate chiriașilor săraci anul trecut.Comenteaza acum

Alte stiri

Sumarul ediției de joi, 22 noiembrie 2018

Actualitate

» Inna, concert de Ziua Naţională la Târgu Jiu
» Ucenicii păpușari și poveștile animă, în weekend, pe scena Teatrului Colibri
» Colaborarea între România şi Republica Moldova în domeniile economic și corporativ
» Procurorul Eugen Stoina, trimis în judecată după ce a produs un accident auto fiind băut la volan
» Caloriferele craiovenilor se vor încălzi în câteva ore
» Vremea se mai încălzește în weekend
» Sesiunea de înscriere a persoanelor juridice în cadrul Programelor Rabla Clasic și Rabla Plus, prelungită până la 7 decembrie inclusiv

Local

» Suspiciune de pestă porcină africană și în Olt
» Restricţii de circulaţie în centrul Râmnicului
» Percheziţii de amploare în Vâlcea, Olt şi alte şase judeţe. Prejudiciul este uriaş

Dolj

» Condamnată a doua oară pentru delapidarea Asociaţiei de Proprietari
» Focuri de armă pe DN 65
» Abandonaţi printre străini
» (VIDEO) Demolarea platformelor de gunoi arde buzunarul craiovenilor
» Economia încetineşte ritmul de creştere. Iată primele semne
» Gaşca Zurli deschide Târgul de Crăciun din Craiova
» Primăriile mai cer bani de salarii, CJ Dolj le amână. Vezi cum motivează amânarea preşedintele Consiliului Judeţean
» Cum te poţi transfera fără medie la colegii de top din Craiova
» Întreruperi energie electrică de luni
» 50 de liceeni au ales Zece Mari Craioveni
» Ce evenimente mai finanţează CJ Dolj
» Expoziţie columbofilă la Craiova
» Primăriile mai cer bani de salarii, CJ Dolj le amână
» (VIDEO, FOTO) Dolj: Urmărire în trafic cu focuri de armă, la Pieleşti

Gorj

» Investiţia în cele două hidrocentrale din Defileul Jiului, tot blocată
» Economia la fondul de salarii din CEO va fi acordată în decembrie
» Focar de varicelă la o şcoală din Gorj
» Gorj: Angajaţii Prefecturii ai CJ, vizitaţi de Corul Bărbătesc de la Finteuşul Mare

Olt

» Suspiciune de pestă porcină africană și în Olt

Mehedinţi

» Atelier de creație pentru micii constructori la Severin Shopping Center

Vâlcea

» Râmnicu Vâlcea: Razie printre comercianţii de îmbrăcăminte
» Râmnicu Vâlcea sărbătoreşte Centenarul Marii Uniri
» Vâlcea: Activităţi pentru promovarea profesiei de poliţist
» Vâlcea: S-a răsturnat pe Valea Oltului

Sport

» Trofeul Carpați aşteaptă primul fluier
» SCM Craiova nu va avea viaţă uşoară în Cupa EHF
» FCU are meci uşor
» CSO Filiaşi vrea puncte de la Horezu
» Fotbal / Mangia, îndrăgostit de „U“ Craiova. Vezi ce a declarat în presa italiană!

Sanatate

» Cum să fereşti copilul de boli în sezonul rece

Magazin

» „Satelitul“ aliniază juniori şi cu Alexandria
» Horoscopul de weekend
» 10 ceaiuri pentru cele mai comune probleme de sănătate
» Reţeta de weekend – Piept de pui cu sos de vin şi busuioc
» Bancul zilei
» Feli Donose, pentru prima dată mămică
» Turnul din Pisa nu mai e la fel de înclinat
» (VIDEO, Foto) Copil scăpat cu viaţă după ce trenul a trecut peste el
» Interpretul lui Dr House, actorul Hugh Laurie, înnobilat de prinţul Charles
» SUA: Zeci de milioane de oameni pleacă la rude de Ziua Recunoștinței

Top