5.9 C
Craiova
sâmbătă, 20 aprilie, 2024
Știri de ultima orăLocalDolj(VIDEO) Sătenii din Comănicea contra pestei porcine - Porci ascunși în cimitire de ochii inspectorilor sanitari

(VIDEO) Sătenii din Comănicea contra pestei porcine – Porci ascunși în cimitire de ochii inspectorilor sanitari

La aproape o lună de când a fost descoperit primul focar de pestă porcină în judeţul Dolj, mai „guiţă câte un porc prin Comănicea“. O spun localnicii, care recunosc că sunt gospodării în care se mai găsesc animale, în ciuda controalelor DSVSA. Un astfel de caz a fost descoperit în urmă cu aproximativ o săptămână.

Apariţia primului focar de pestă porcină în Dolj a creat haos şi revoltă, deopotrivă. Gazeta de Sud a relatat pe larg filmul evenimentelor, aşa cum s-au derulat după anunţul pe care autorităţile l-au făcut pe 30 octombrie. A doua zi, miercuri, 31 octombrie, oamenii au făcut zid la intrarea în satul Comănicea, comuna Secu, şi au interzis accesul autorităţilor în localitate. Abia spre seară a început eutanasierea primelor animale, urmând ca aceasta să fie reluată joi, 1 noiembrie. La primele ore ale dimineţii de joi, se lăsase liniştea în satul Comănicea şi toată lumea părea împăcată cu toată lumea. Asta poate şi pentru că, peste noapte, aproape în fiecare gospodărie se sacrificase câte un animal pentru ca oamenii să îşi asigure proviziile pentru masa de Crăciun. La nivelul comunei Secu ar fi trebuit ucişi 94 de porci, iar acţiunea s-a finalizat cu 70 de animale eutanasiate. Localnicii au motivat la acel moment că „au zburat porcii din Comănicea“. La trei săptămâni de atunci ne-am întors în comună şi aveam să aflăm de la oameni că încă ar fi gospodării în care există animale… vii! „Mai sunt vreo zece persoane care îi au şi acum, dar nu îi pot depista“, a spus Nicolae Vulpe. Alt consătean susţine acelaşi lucru: „Mai guiţă câte un purcel, câte un căţel. Nu guiţă la deal, guiţă mai la vale. Cine a avut curajul şi tupeul să îl ascundă l-a ascuns“, a spus bărbatul.

Localnicii din Comănicea spun că sunt gospodării în care se mai găsesc animale, în ciuda controalelor DSVSA (FOTO: Claudiu Tudor)

„Vom mânca varză şi făsui! Ăla va fi Crăciunul nostru!“

Că există viaţă şi după pestă spune şi Ionica Dobrică: „S-au mai găsit porci şi după pestă. Pe unii i-au găsit cu ei tăiaţi, pe alţii i-au luat“, a spus femeia. Un caz de acest gen a fost descoperit în urmă cu aproximativ o săptămână, în curtea familiei Condescu. Oamenii spun că vecinii ar fi cei care i-au reclamat şi, pe lângă faptul că au rămas fără porc, s-au ales şi cu amendă. „Am avut porc de 300 de kilograme. Am şase copii! Ce să le pun eu pe masă?! Am fost reclamaţi şi am primit şi amendă 1.200 de lei. L-am avut în grajd, dar nu l-au găsit. Nu l-am ascuns, că vă daţi seama că nu aveam cum să ascund porc de 300 de kilograme. Au venit, au căutat, nu au găsit nimic şi au plecat. Nu le-am spus nici eu! Am fost pârâţi şi mi l-au luat“, a spus Aniana Condescu, din satul Comănicea, comuna Secu.

Aniana Condescu, mamă a şase copii, spune că necazurile nu mai contenesc să se abată asupra familiei ei (FOTO: Claudiu Tudor)

Femeia, mamă a şase copii, spune că necazurile nu mai contenesc să se abată asupra familiei ei, iar acesta din urmă a lăsat-o şi fără masa de Crăciun. „Am un copil bolnav de cancer, altul a făcut accident, numai necazuri am avut! Acum vom mânca varză şi făsui! Ăla va fi Crăciunul nostru. Dacă era bolnav, nu-mi părea rău, că nici eu nu îl mâncam, dar aşa, să iei porc de 300 de kile… A stat în remorcă în mijlocul satului o zi întreagă. Toată lumea s-a jelit pe el. Ziceau oamenii: «Hai, primare, ia tu un şold, ia ăla un şold, să vie şi proprietăreasa să ia un şold şi să vedeţi că nu murim!». Nici soţul nu a vrut să îl taie. A zis să vină Crăciunul, n-am avut nici bani să iau ladă… Unde ţineam eu un porc de 300 de kilograme? Mi l-au găsit acum o săptămână… Nici nu mă pot duce la deal, unde era porcul, că mi se face rău“, a spus, în lacrimi, Aniana Condescu.

„Nu pot să pun medicii pândari la ei“

Reprezentanţii DSVSA Dolj susţin că, în afară de acest caz, nu au informaţii conform cărora ar mai fi porci vii în satul Comănicea. Recunosc însă că nu pot ţine pasul cu inventivitatea oamenilor. „Un singur porc am găsit. A fost şi sancţionat proprietarul şi nu primeşte nici despăgubire. Dacă oamenii îşi ascund porcii în cimitire, din câte am înţeles, de unde să îi găsim? Inclusiv ieri (joi – n.r.) au fost colegii acolo. Noi după şapte zile, dacă nu am mai avut mortalităţi şi alte suspiciuni, am ridicat filtrul de protecţie şi mergem numai la solicitări. Am mai trecut prin localitate, dar nu pot să pun medicii pândari la ei acolo“, a spus Costică Retea, director adjunct al DSVSA Dolj. Potrivit acestuia, în această perioadă, întreaga responsabilitate de control revine primăriei. „Întreaga echipă este coordonată la nivel local de către primar. El face parte din centrul de combatere a bolilor, care este coordonat de către prefectură. Noi suntem partea tehnică acolo. Când ne anunţă, ne ducem. Întreaga responsabilitate este acum la primărie. Ei sunt unitatea locală de sprijin din cadrul centrului de combatere a bolilor“, a spus Costică Retea, director adjunct al DSVSA Dolj.
Primarul din Secu, Dan Victor-Marian, susţine că nu deţine informaţii că ar mai fi animale vii în satul Comănicea. Edilul spune că, şi dacă ar mai fi fost ascuns vreun porc, la acest moment sigur a fost tăiat. „Nu cred că mai sunt porci în satul Comănicea. Oamenii s-au speriat de cazul descoperit în gospodăria respectivă şi, chiar dacă ar mai fi avut vreun om porc, l-au tăiat între timp“, a spus primarul din Secu.

Localnicii din Comănicea spun că aşteaptă să fie despăgubiţi pentru porcii care au fost eutanasiaţi (FOTO: Claudiu Tudor)

„Jalea care a fost la noi nu s-a mai întâmplat de când s-au luat vitele la CAP!“

Ionica Dobrică a apucat şi îşi facă provizii în noaptea în care aproape în fiecare gospodărie a fost sacrificat câte un animal. „Eu nu am avut porci, copilul meu a avut, dar nu au fost bolnavi. Doi am apucat şi i-am tăiat, dar trei ni i-a luat, nu erau foarte mari. Pe ăi mari i-am tăiat. Ştiam că vine o zi mare, Crăciunul, şi nu aveam ce pune pe masă! Noaptea i-am tăiat… I-am băgat la găleată, i-am şi topit“, a spus femeia.
La fel a făcut şi Silvia Popescu. „L-am tăiat noaptea, parcă l-am furat! A fost mare porcul… La congelator ce să bagi mai întâi? Am chemat de la Secu ajutoare, că n-avea cine. Fiecare şi-l tăia pe-al lui! Cine nu a avut cumpără carne cu kilogramul“, a spus Silvia Popescu.
Alexandru Tipsie spune că i-au fost eutanasiaţi 35 de porci. Din ferma pe care o avea a apucat să taie doar două animale. „Am apucat să tai vreo doi din toţi, pe ăi mai mari! A fost batjocură! I-am tăiat noaptea, ce nu s-a pomenit de când lumea. Jalea care a fost la noi nu s-a mai întâmplat de când s-au luat vitele la CAP! În noaptea aia toţi am fost ocupaţi! Noaptea am făcut-o zi! Când vedeam că trec pe drum, stingeam becul!“, a spus Alexandru Tipsie.

„Nu am primit nicio despăgubire, nu ne-a spus nimeni nimic“

La fel a procedat şi Iuliana Sălceanu. Are o familie numeroasă şi trebuia să aibă ce să pună pe masa de Crăciun: „Am tăiat un porc în noaptea aceea. Ce era să facem? Suntem patru membri în familie. Şase ni i-au luat. Au zis că ne despăgubesc cu preţul pieţei, între 8 şi 12 lei/kilogram. Nu am primit nicio despăgubire, nu ne-a spus nimeni nimic. Atunci au zis că a treia zi ni-i dau“, a spus Iuliana Sălceanu. Nici Ionică Dobrica nu ştie când vor veni despăgubirile. „Nu au venit ajutoarele până acum. Nu ştiu cât trebuie să luăm… Crăciunul va fi trist, nu mai e bucuria cum a fost în alţi ani“, a spus femeia. „Rău, rău va arăta Crăciunul anul acesta!“, o completează şi Nicolae Vulpe.
Reprezentanţii DSVSA Dolj dau însă asigurări că banii vor ajunge în conturile oamenilor până la sfârşitul acestei luni. „Dosarele au fost trimise la ANSVSA şi, după ce ne vor fi viraţi nouă banii pentru despăgubiri, îi vom redirecţiona către oameni. Acest lucru se va întâmpla, cel mai probabil, până la sfârşitul acestei luni. Suma totală acordată pentru despăgubirile pentru cei 70 de porci se ridică la 74.000 de lei“, a spus Costică Retea, director adjunct al DSVSA Dolj.

„Ne-au mutat Crăciunul mai devreme, ne-au furat tradiţia!“

Cu despăgubiri primite sau nu, cu porci „de la ladă“ sau de la supermarket, oamenii spun la unison că acest Crăciun nu va avea farmecul de odinioară. Fără preparatele specifice, care să umple gospodăria de mirosul sărbătorilor de iarnă, fără pomana porcului, fără caltaboşi şi tobă, nimic nu va mai fi la fel. „Va fi jale de Crăciun! Cum să arate? Nici colindătorii nu vor mai veni! La ce să vină? Ce să le dăm?“, a spus Alexandru Tipsie, din Comănicea.
Şi la Greceşti, aceeaşi atmosferă. Primarul Marcel Corîci spune că oamenii
şi-au tăiat masiv animalele, de teama pestei, iar anul acesta Crăciunul va fi atipic. „A fost o stare mai tensionată la cei care deţin în familie porci. S-au tăiat pentru că nimeni nu putea să îi oprească. S-au tăiat cam 30 la sută din total. La nivelul localităţii sunt 1.200 de gospodării şi destul de multe animale. Şi cel mai sărac are un porc de Crăciun. Nu am putut să îi liniştim, am mers din casă în casă, dar n-a fost chip. Anul acesta, va fi un Crăciun mai aparte“, a spus Marcel Corîci.
În comuna învecinată, Cernăteşti, oamenii şi-au făcut urările de sărbători în urmă cu mai bine de două săptămâni: „Am tăiat porcul. Mi-a fost teamă să nu ajungă boala şi aici şi l-am tăiat atunci când a fost pesta.
Ne-au mutat Crăciunul mai devreme, ne-au furat tradiţia!“, a spus Iorgu, un bărbat de 66 de ani.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS