Acasă Local Gorj Petiţie pentru înfiinţarea unei Secţii de Chirurgie Vasculară la Spitalul Judeţean

Petiţie pentru înfiinţarea unei Secţii de Chirurgie Vasculară la Spitalul Judeţean

-

Mai multe cadre medicale au lansat o petiţie on-line pentru înfiinţarea unei secţii de Chirurgie Vasculară la Spitalul Judeţean de Urgenţă din Târgu Jiu. Petiţia este deschisă pe site-ul petitieonline.com şi se numeşte „Vrem Chirurgie Vasculară la Targu Jiu!“. „Chirurgia vasculară este specialitatea care se ocupă cu tratarea afecțiunilor legate de sistemul vascular, care pot fi de tip arterial, venos sau limfatic. Singurele vase care nu sunt abordate în această specialitate sunt cele ale creierului și ale inimii. Principala afecțiune tratată este boala arterială periferică, rezultat direct al aterosclerozei. Aceasta este o boală tot mai frecventă, afectând aproximativ 20% din populația adultă de peste 65 de ani. În funcție de evoluția și severitatea bolii, aceasta poate deveni invalidantă, ducând până la amputație sau chiar deces. Din aceste considerente, scopul principal al chirurgiei vasculare îl reprezintă salvarea membrelor inferioare și reducerea numărului de amputații majore“, potrivit petiţiei.

Boli complementare

Altă afecțiune frecventă este boala carotidiană, de asemenea, consecință a aterosclerozei, manifestată la nivelul arterelor carotide. Una dintre complicațiile majore ale bolii carotidiene netratate este accidentul vascular cerebral, eveniment grav care alterează semnificativ calitatea vieții sau poate provoca decesul. Un capitol important al chirurgiei vasculare îl reprezintă boala anevrismală, în principal anevrismul aortei abdominale. În lipsa tratamentului adecvat, această afecțiune are potențial evolutiv sever, ducând adesea la deces. „Chirurgia vasculară se ocupă și de tratamentul afecțiunilor venoase și limfatice periferice. Deși aparent afecțiuni mai puțin grave, afecțiunile venoase și limfatice generează complicații severe, care constituie o sursă majoră de disconfort și de alterare a calității vieții. Pacientul vascular este fragil, în general vârstnic, cu multiplă patologie asociată, care necesită un abord pluridisciplinar: cardiologic, neurologic, nefrologic, diabetologic, precum și urmărire la nivel de terapie intensivă postoperator. De asemenea, caracterul complex al defectelor tisulare care trebuie tratate leagă strâns chirurgia vasculară de alte specialități chirurgicale: chirurgia generală, chirurgia plastică și reparatorie, ortopedia. Chirugia vasculară cunoaște în ultima perioadă o dezvoltare efervescentă, marcată, în primul rând, de progresele continue în domeniul chirurgiei endovasculare, iar chirurgul vascular se confruntă zilnic cu informații care deschid noi perspective diagnostice și terapeutice. Pacienții cu probleme vasculare din Târgu Jiu şi zonele alăturate sunt trimişi la cel puţin 200 de kilometri distanţă pentru a fi trataţi şi se pierde mult timp care poate duce la amputaţie de membru sau chiar la decesul pacienţilor. În România trăiesc circa 3.350.000 de persoane peste 65 de ani. Datele de incidență și prevalență a bolii vasculare periferice (BAP) arată că această boală este prezentă la circa 15% dintre aceștia, adică aproximativ 500.000 de persoane“, a declarat asistentul universitar doctor Ionuţ Popitu, chirurg vascular şi endovascular, unul dintre iniţiatorii petiţiei.

Eugen MARUTA
Eugen MARUTA
Este absolvent al Facultății de Litere și Ștințe Sociale și al unui master în Administrația Publică. În anul 2000 a venit în practică jurnalistică la Gazeta de Sud, iar de a doua zi au început să apără în ziar articole sub semnătura sa.

Google Search se îmbunătățește cu noi tehnologii

Google Search își extinde funcționalitatea cu două tehnologii esențiale: obținerea capturilor de ecran și recunoaștere vizuală a conținutului cu tehnologie de inteligență artificială.

Logitech MX, mouse-ul vertical de birou

Logitech MX Vertical este un model disponibil pe piaţă de ceva vreme, care atrage atenţia datorită formei sale „ciudate” la prima vedere, care promite să ajute utilizatorii care stau mult timp la birou.

Motorola One Zoom a fost lansat oficial

Motorola One Zoom se face remarcat prin designul său cu suprafeţe din metal şlefuit şi sistemul quad-camera performant. Noul model One Zoom pune accent pe calitate şi versatilitate la obţinerea de poze.