20.7 C
Craiova
miercuri, 18 septembrie, 2019
Acasă Local Dolj Doljean amendat pentru că a „uitat“ să declare descoperirile arheologice

Doljean amendat pentru că a „uitat“ să declare descoperirile arheologice

-

Un bărbat de 59 de ani, din comuna doljeană Desa, a fost amendat de oamenii legii cu 2.000 de lei pentru încălcarea prevederilor OG privind protecția patrimoniului arheologic. În plus, poliţiştii doljeni au confiscat 149 de bunuri arheologice pe care bărbatul nu le-a declarat în termenul legal.
Potrivit reprezentanţilor IPJ Dolj, în cursul zilei de marţi, „poliţiştii specializaţi pe linia protejării patrimoniului cultural naţional din cadrul Serviciului de Investigaţii Criminale Dolj au constatat faptul că un bărbat de 59 de ani, din comuna doljeană Desa, persoană autorizată să deţină un detector de metale, nu a respectat prevederile legale referitoare la protejarea patrimoniului arheologic, fapt pentru care acesta a fost sancţionat contravenţional cu amendă în cuantum de 2.000 de lei. Poliţiştii au stabilit că persoana în cauză nu a anunţat, în termenele legale, descoperirile arheologice pe care acesta le-a făcut, încercând totodată să inducă în eroare autorităţile competente.
Ca măsuri complementare, poliţiştii au dispus confiscarea a 149 de bunuri arheologice susceptibile de a face parte din patrimoniul cultural naţional“, au precizat poliţiştii doljeni.
În mare parte este vorba de monede din perioada romană, dar şi un topor care ar putea proveni din epoca bronzului, câteva mânere de sabie şi mai multe bijuterii.
Potrivit OG privind protecția patrimoniului arheologic, descoperirile arheologice întâmplătoare se anunță, în cel mult 72 de ore, primarului localității de către persoana descoperitoare. Încălcarea acestei prevederi legale se sancţionează cu amendă între 2.000 şi 50.000 de lei și confiscarea bunurilor descoperite.
Se pare că bărbatul nu a anunţat descoperirile făcute în termenul legal pentru că ar fi încercat să strângă mai multe bunuri. Motivul ar fi acela că recompensa pentru descoperirea unui tezaur e mai mare decât pentru câteva obiecte din perioade diferite.

Descoperiri importante la Desa

Obiectele descoperite în zona localităţii Desa nu sunt întâmplătoare. Astfel, în ianuarie 2014, un bărbat din Desa a anunțat Direcția Județeană de Cultură Dolj și Inspectoratul Județean de Poliție, Departamentul Poliția de Patrimoniu, că a făcut o descoperire importantă la aproximativ patru kilometri de localitate. Experții sosiți la fața locului au ajuns la concluzia că era vorba de câteva arme din fier din inventarul funerar a două morminte de războinici de acum 2.200 de ani. „Este vorba de morminte celtice. În literatura de specialitate se folosește denumirea de celți, dar se pare că populația care a deținut aceste arme e o mixtură etnică cu indivizi aparţinând triburilor scordiscilor (celți), tribalilor şi dacilor. Armamentul din cele două morminte este foarte interesant. Într-un mormânt s-au găsit un cuțit, un vârf de lance și o sabie îndoite ritual, plus o lamă folosită pentru bărbierit. În al doilea mormânt au fost găsite două vârfuri de suliță tot din aceeași vreme. Ca datare, piesele se încadrează în perioada cuprinsă între sfârșitul secolului III î. Chr. și mijlocul secolului II î. Chr. Au o vechime de aproximativ 2.200 de ani“, spunea atunci managerul Muzeului Olteniei.

Aldezir MARIN
Aldezir MARIN
A absolvit Facultatea de Filosofie-Sociologie din cadrul Universitatii din Craiova in anul 2003, iar un an mai tarziu Masteratul in Sociologia Comunicarii si Jurnalism. Din 2004 lucreaza in presa, iar in 2005 s-a alaturat colectivului Gazeta de Sud. Din toamna aceluiasi an, misiunea colegului nostru este de a informa cititorii Gazeta de Sud despre cele mai recente si de interes evenimente petrecute in Craiova, Oltenia, dar si la nivel national.

Google Search se îmbunătățește cu noi tehnologii

Google Search își extinde funcționalitatea cu două tehnologii esențiale: obținerea capturilor de ecran și recunoaștere vizuală a conținutului cu tehnologie de inteligență artificială.

Logitech MX, mouse-ul vertical de birou

Logitech MX Vertical este un model disponibil pe piaţă de ceva vreme, care atrage atenţia datorită formei sale „ciudate” la prima vedere, care promite să ajute utilizatorii care stau mult timp la birou.

Motorola One Zoom a fost lansat oficial

Motorola One Zoom se face remarcat prin designul său cu suprafeţe din metal şlefuit şi sistemul quad-camera performant. Noul model One Zoom pune accent pe calitate şi versatilitate la obţinerea de poze.