Pe staţia de epurare s-au cheltuit multe milioane de euro, dar nu şi pe sursele de alimentare cu apă

Reprezentanţii Aparegio Gorj nu pot să asigure apă la presiune normală în anumite intervale orare, în municipiul Târgu Jiu. Situaţia este pusă de Aparegio pe seama secetei accentuate. Sursele Şuşiţa şi Sohodol sunt mult diminuate şi astfel este nevoie ca în anumite zile în care consumul este ridicat să se apeleze la sursele de adâncime. Este vorba de puţurile forate la Iezureni. Cei mai afectaţi sunt cetăţenii care locuiesc la etajele superioare ale blocurilor din municipiu. Primarul din Târgu Jiu, Marcel Romanescu, a avut astăzi o discuţie cu şefii Aparegio Gorj, pentru ca suplimentarea cu apă să se facă în timp util, astfel încât să nu mai existe probleme. Romanescu a spus că, în urma explicaţiilor primite de la Aparegio, ar urma să fie luate măsurile necesare, astfel încât în bazine din care se face distribuţia să fie apă suficientă şi cetăţenii să nu mai sufere din cauza acestui lucru.

Investiţii de zeci de milioane de euro, dar nu e apă

Aparegio a investit zeci de milioane de euro într-o staţie de epurare uriaşă, însă aproape niciun leu în surse noi de apă. De fiecare dată când e secetă sunt probleme cu apa în municipiul Târgu Jiu. În Craiova nu sunt probleme cu alimentarea cu apă, de exemplu, deşi aceasta este obţinută de la o sursă din Gorj, respectiv Isvarna. La cea mai mică secetă, municipiul Târgu Jiu rămâne parţial fără apă. De ani de zile se înregistrează această situaţie, însă autorităţile sunt neputincioase în faţa fenomenului. Investiţiile ar trebui să vizeze surse noi de apă, respectiv surse de suprafaţă sau puţuri forate, în zona de nord a municipiului Târgu Jiu. Nimeni nu ştie de ce nu se fac astfel de investiţii. Este pentru prima dată în ultimii 50 de ani când municipiul Târgu Jiu suferă din cauza lipsei apei în anumite perioade ale zilei, din cauza secetei, la începutul sezonului de iarnă. Un asemenea eveniment este fără precedent şi prin urmare autorităţile ar trebui să facă investiţii cu gândul la schimbările climatice posibile în viitor.

Eugen MARUTA
Este absolvent al Facultății de Litere și Ștințe Sociale și al unui master în Administrația Publică. În anul 2000 a venit în practică jurnalistică la Gazeta de Sud, iar de a doua zi au început să apără în ziar articole sub semnătura sa.