Casa Memorială „Iosif Keber“ din Târgu Jiu

Autorităţile judeţene încearcă să desemneze un constructor pentru restaurarea Casei Memoriale „Iosif Keber“. Noile proceduri îngreunează însă organizarea licitaţiei. Potrivit lui Cosmin Popescu, preşedintele Consiliului Judeţean Gorj, legislaţia privind licitaţiile prin Sistemul Electronic de Achiziţii Publice a fost modificată. Numai dosarul de licitaţie are peste 70 de pagini. Imobilul va fi reabilitat cu fonduri europene, care sunt deja disponibile. Este aprobată şi cofinanţarea, care va fi asigurată de Consiliul Judeţean Gorj. Cosmin Popescu a precizat că dacă anul acesta va fi desemnat constructorul, proiectul tehnic va putea fi gata până în luna martie. Din primăvară vor putea începe astfel lucrările propriu-zise. Valoarea fondurilor europene pentru restaurarea Casei „Iosif Keber“ este de 1,8 milioane de lei.

Casa este veche de peste 80 de ani

Casa pictorului Iosif Keber este inclusă pe lista monumentelor de patrimoniu ale municipiului Târgu Jiu şi a fost construită în urmă cu peste 80 de ani. A fost donată de familia Keber autorităţilor judeţene, care au preluat şi o bibliotecă, şi o colecţie de artă. Ani la rând, în casa donată oraşului a funcţionat secţia de artă a Bibliotecii Judeţene „Christian Tell“ din Târgu Jiu. Secţia este şi în prezent deschisă cititorilor, însă condiţiile oferite sunt precare. Consiliul Judeţean Gorj a realizat un proiect de modernizare a imobilului aflat în administrarea instituţiei. În acest sens a fost aprobat un proiect de hotărâre privind „Conservarea, restaurarea și valorificarea turistică și culturală a Casei memoriale «Iosif Keber»“. Suma necesară pentru efectuarea lucrărilor este de 1,8 milioane de lei. Durata de realizare a investiției este de 24 de luni. Un grad avansat de uzură prezintă și învelitoarea din tablă, împreună cu jgheaburile și burlanele de colectare a apelor pluviale, care, prin infiltrare, pot produce pagube însemnate, mergând până la compromiterea condițiilor de funcționare. „Din cauza îmbătrânirii şi uzurii normale în timp a materialelor de construcţii, au apărut degradări vizibile la finisajele exterioare şi elementele decorative care compromit aspectul construcţiei. În aceste condiţii, principalele categorii de lucrări necesare a se executa sunt: arhitectură; consolidări; instalații electrice, instalații curenți slabi; instalații sanitare; instalații încălzire; reparații împrejmuire; alei, platforme din granit; pergole etc.“, potrivit documentaţiilor Consiliului Judeţean Gorj.

Eugen MARUTA
Este absolvent al Facultății de Litere și Ștințe Sociale și al unui master în Administrația Publică. În anul 2000 a venit în practică jurnalistică la Gazeta de Sud, iar de a doua zi au început să apără în ziar articole sub semnătura sa.