„Moromeţii 2“ – filmul cu aşteptări uriaşe şi interpretări surpriză

Sala TNC din Craiova a fost arhiplină la premiera „Moromeţii 2“, aşteptările fiind uriaşe


Nu este deloc uşor să faci continuarea unei capodopere, ajunsă film-cult. Este un pariu riscant. De-a lungul anilor, fiecare scenă din „Moromeţii“ a devenit iconică, putând fi privită şi înţeleasă în sine. Pelicula originară mustea de situaţii şi personaje, unele interpretate magistral, iar deasupra tuturor trona figura lui Victor Rebengiuc, ca imagine-simbol a lui Ilie Moromete. Când regizorul Stere Gulea a anunţat că pregăteşte o continuare a filmului, cu Horaţiu Mălăele în rolul lui Moromete, lumea s-a împărţit în două, pro şi contra. Toţi se întrebau dacă Mălăele va reuşi să intre în rol. Aşteptările sunt imense, iar comparaţiile cu pelicula originară par inevitabile. Comparaţiile însă le va face fiecare, după ce filmul va intra în cinematografe.

Duminică seară, „Moromeţii 2“ a avut premiera la Teatrul Naţional „Marin Sorescu“ din Craiova, iar sala a fost arhiplină. Vă las pe dumneavoastră să descoperiţi şi să apreciaţi valoarea filmului, eu voi face doar câteva scurte observaţii.

Sursa de inspiraţie pentru scenariu au constituit-o „Moromeţii“ vol. 2, romanul „Viaţa ca o pradă“, precum şi memorii ale scriitorului. „Moromeţii 2“ păstrează personajele din primul film (nu toate), dar spune altă poveste, pe alt ton. Este povestea unui context istoric, acela al instalării regimului comunist şi al dictaturii în România, văzută prin ochii personajelor din satul moromeţian. Personaje mai puţine, cu accent pe rolurile principale (Niculae şi Ilie Moromete), cadre mai bune, imagine alb-negru de excepţie şi coloană sonoră de reţinut.

Noul Moromete, interpretat de Mălăele, nu mai este atât de declamativ şi demonstrativ ca primul, ci mai introspectiv. Nu are replici memorabile şi sarcasmul primului, dar impresionează prin altceva, şi anume prin jocul nonverbal, pe care îl stăpâneşte la perfecţie. Are un umor de altă factură. Este mai singuratic, mai reflexiv, melancolic, trist, dezamăgit. Convins că se luptă cu morile de vânt. Poate şi pentru că lumea pe care o ştia, cea în care era centrul atenţiei, se dezintegrează sub ochii lui. Pe măsură ce acţiunea filmului avansează, începi să te obişnuieşti cu noul Moromete şi îţi dai seama că actorul a intrat în rol, iar în momentele-cheie are vârfuri de interpretare scenică. La final, când priveşti retrospectiv întregul film, nota în care a fost realizat, îţi dai seama că rolul nu putea avea alt actor.

M-a surprins plăcut şi Iosif Paştina (20 de ani), tânărul actor care abia susţinea bacul când a fost selectat pentru film. „Pariul“ lui Stere Gulea are talent, are carismă şi cred că îl ajută foarte mult şi prezenţa scenică. Probabil că va deveni imaginea lui „Niculae Moromete“ pentru mult timp de acum înainte. La finalul premierei, Iosif ne-a răspuns cu amabilitate la câteva întrebări, pe care le redăm în cele de mai jos.

Iosif Paştina

GdS: Cum ai ajuns să joci în film?

Iosif Paştina: Am dat o probă la un casting pentru alt film, pe care nu am luat-o, dar directoarea de casting (Domnica Cârciumaru) m-a ţinut minte. Ea m-a propus pentru „Moromeţii 2“. Mi-a trimis un mesaj pe Facebook, m-a întrebat de înălţime şi greutate şi mă gândeam că o să interpretez un rol micuţ. Pe parcurs am aflat că am fost propus în rolul lui Niculae Moromete, care este rolul principal în acest film. Pe moment nu realizasem ce oportunitate imensă înseamnă asta şi m-am dus la probă mai mult ca să-l cunosc pe Stere Gulea, care ştiu că a făcut primul „Moromeţii“, că este renumit în ţară. Prima întâlnire cu dânsul a fost foarte plăcută, am vorbit despre scenariu, despre ce se vrea de la acest film, despre mine şi cum m-aş apropia eu de acest rol, dacă ar fi să-l iau. Apoi am fost chemat următoarea săptămână să mă prezint cu un monolog sau o poezie, ca să mi se testeze abilităţile actoriceşti. A treia oară am fost chemat să dau probă cu o fată care a luat şi ea rolul în film (Ioana Bugarin), iar a patra oară când am venit la probă am aflat că am luat rolul. Îmi bătea inima foarte tare, eram foarte emoţionat. Eram cu mintea în toate părţile, deoarece trebuia să dau şi bacul, mă pregăteam uşor-uşor şi pentru admitere şi aflasem că am luat rolul în „Moromeţii 2“. Eram foarte bucuros şi foarte mulţumit în acelaşi timp.


GdS: Ţi s-a părut un rol greu? Ce scenă ţi s-a părut cel mai greu de jucat?

I.P.: A fost un rol destul de greu de interpretat. Înainte să începem filmările am discutat foarte mult despre scenariu şi cred că uşor-uşor mi s-au întipărit în minte nişte informaţii care m-au ajutat mai mult inconştient să duc rolul până la capăt, iar la filmări ştiu că manifestaţia a fost foarte greu de filmat şi de jucat în acelaşi timp pentru mine deoarece erau foarte mulţi oameni, foarte multă agitaţie, trebuia să fiu atent în toate părţile, să am şi un ritm în minte. Trebuia să ridic un om, pe urmă să mă uit la cineva, să respect o anumită coregrafie ca să se vadă bine pe ecran. A fost foarte greu, am avut două zile de filmare pentru acea manifestaţie şi a fost foarte greu.

GdS: Este primul tău mare rol. Crezi că se va lipi o etichetă, că vei deveni imaginea lui Niculae pentru mult timp de acum înainte?

I.P.: Nu ştiu, mă aştept să rămân cu această etichetă o perioadă, dar eu sper să nu mă opresc la acest proiect, să continui să fac filme, să joc în piese de teatru, să am spectacole. Îmi place această etichetă de Niculae Moromete şi da, mă aştept să rămână ceva timp.

GdS: Cum te-ai apropiat de rol, te reprezintă personajul Niculae Moromete sau ai făcut un efort profesional ca să-l interpretezi?

I.P.: Am rămas surprins după ce am citit descrierea lui Marin Preda. Chiar semăn cu Niculae Moromete, am curiozitatea pe care o avea şi el.Comenteaza acum

Alte stiri

Sumarul ediției de marţi, 6 noiembrie 2018

Actualitate

» Florin „Busu” Busuioc, în Urgența SJU Craiova. Se pare că ar fi suferit un infarct
» Florin „Busu” Busuioc, în Urgența SJU Craiova. Se pare că ar fi suferit un infarct
» CCR a admis parţial sesizarea lui Iohannis pe Legea pentru semnalizarea radarelor poliţiei
» Inflaţia va coborî până aproape de 3,5%, chiar săptămâna viitoare
» DGPI dă lămuriri, după ce s-a spus că zeci de poliţişti ar fi rămas fără certificatul care le permitea accesul la informaţii clasificate
» Femeile matinale au un risc mai mic de a dezvolta cancer de sân (studiu)
» (VIDEO) Franţa: Trei persoane au murit, altele ar putea fi captive sub două clădiri care s-au prăbuşit
» Franţa: Şase indivizi care aveau în plan să-l ucidă pe Emmanuel Macron, arestaţi
» Comisia Iordache: Codul de procedură civilă, modificat în acord cu decizia CCR
» Supravieţuitori de la Colectiv solicită premierului înfiinţarea unui mecanism de intervenţie de urgenţă pentru marii arşi
» Polițiștii cer ajutorul oamenilor pentru găsirea unei fetițe de 7 ani
» Peste 7.000 de sancţiuni contravenţionale, aplicate ieri
» Delegație a FMI, la București
» Pensiile speciale ale primarilor au căzut la CCR
» Scrutin-test pentru Donald Trump, la jumătatea mandatului său de președinte
» (VIDEO) Nou incident aerian deasupra Mării Negre, între un avion american și unul rusesc

Publireportaj

» BALUL BOBOCILOR 2018 – GENERAȚIA UNIRII

Dolj

» Aeroportul din Craiova, dotat cu un aparat care salvează vieţi
» Craiovenii şi cinecluburile din `70-`90
» Poliţist reţinut pentru luare de mită
» Ce caută DNA la Teatrul Naţional din Craiova
» Flăcări, fum şi panică în cartierul Bariera Vâlcii
» Întreruperi energie electrică de mâine
» Craiova: „Thanksgiving Day and Community Values” la Biblioteca “Aman”
» Dolj: 19 zile de prevenire a abuzurilor şi violenţelor asupra copiilor şi tinerilor
» Dolj: S-a dat STARTUL înscrierilor pentru unităţile de învăţământ militar
» Dolj: Au minţit o bătrână că vor să cumpere alcool şi i-au furat banii
» Craiova: Un tânăr a fost accidentat pe trecerea de pietoni
» Craiova: Concursul de matematică Pro-Performanța și-a desemnat câștigătorii

Gorj

» Corpul de Control al prefecturii a început verificări la Primăria Albeni
» Paradă militară cu trupe şi tehnică de luptă de Ziua Naţională, la Târgu Jiu
» Utilaj performant pentru repararea fisurilor din carosabil
» Fermierii din Gorj au colectat 264 de tone de lână
» Petiţie on-line – Luminiţe de Crăciun şi în staţiunea Rânca
» Donaţie de echipamente pentru Spitalul Judeţean
» Se lucrează la planurile parcelare de la varianta ocolitoare
» Gorj: Tentativă de suicid la Târgu Jiu

Mehedinţi

» Mehedinţi: Campanie de informare privind intervenţia în cazul producerii de inundaţii şi cutremure
» Mehedinţean reţinut după ce a fost prins că obliga tinere să se prostitueze

Sport

» Cu Koljic şi Mitriţă îi dăm lui Sepsi bătăiţă?
» Bogdan Burcea: Să nu ne îngroape cât timp mai respirăm!
» Handbal (f) / Bogdan Burcea, supărat pe suporterii de rezultat şi pe oamenii duplicitari din jurul echipei. Vezi conferinţa de presă!

Sanatate

» Cum se tratează dislipidemia
» Ministrul Sănătății a decis încheierea unor protocoale cu centrele de mari de arși din Europa
» Peste 30.000 de persoane mor anual în Europa din cauza bacteriilor rezistente la antibiotice

Educatie

» Zeci de elevi din Craiova, premiați la concursul Pro-Performanța

Magazin

» Horoscop
» Bancul zilei
» REŢETA ZILEI: Rulouri de halloumi și bacon pe grătar
» Brad Pitt şi Angelina Jolie, în instanţă pentru custodia copiilor

Top