12.6 C
Craiova
vineri, 19 aprilie, 2024
Știri de ultima orăLocalDoljConsultații medicale gratuite pentru oamenii din Vârvoru de Jos

Consultații medicale gratuite pentru oamenii din Vârvoru de Jos

Campania „Împreună pentru sănătatea oamenilor de la sate“, derulată de Fundația Gazeta de Sud cu sprijinul Top Gel, a ajuns sâmbătă în comuna Vârvoru de Jos. Echipa de medici și asistenți voluntari a oferit consultații medicale gratuite bătrânilor, dar și tinerilor care au auzit că „vin doctorii“ în sat.

Încă de la primele ore ale dimineții, cabinetul de medicină de familie al medicului Marcela Ionescu a început să se aglomereze. Cei mai mulți dintre pacienți au fost bătrâni. Unii dintre ei nu mai făcuseră de peste zece ani un ecograf sau un EKG. Alții niciodată. „N-am făcut de când eram tânăr control așa cum îmi faceți acum. E greu să mai ajung eu pe la doctori prin Craiova să îmi facă așa ceva. Îți trebuie mașină. Bani. Nu sunt nici asigurat“, spune Ștefan Nuță, unul dintre pacienții veniți la consultații.
Nici Elena Călin nu a ajuns la doctor niciodată pentru control de prevenție. „Ne ducem la doctor cine știe cum, când ne e rău, când ne îmbolnăvim, ne doare, nu mai putem și ajungem pe la spital, la Craiova. Altfel….“, mărturisește femeia.
Vergică Bulecu are tensiunea mare. A fost o dată la Spitalul Județean Craiova. De atunci nu a mai ajuns la un control.
Dr. Marcela Ionescu, medic de familie, îi știe pe toți. Sunt mulți pacienți care suferă de boli ale inimii, infarct, diabet, unii care au făcut un accident vascular cerebral.

Consultații medicale de prevenție, dar și sfaturi medicale

Echipa de medici și asistenți voluntari le-a oferit oamenilor un pachet de consultații medicale de prevenție, dar și sfaturi medicale.
Controalele de care oamenii din Vârvoru de Jos au beneficiat gratuit au fost: măsurarea tensiunii arteriale; măsurarea glicemiei; examen ecografic; consult cardiologic, EKG; consult oftalmologic; consult medicină internă.
Medicii și asistenții voluntari nu au uitat să se gândească și la oamenii din mediul rural. Au făcut o echipă multidisciplinară, ce a reușit să le aducă oamenilor din satul Vârvoru de Jos speranță, formată din:
Dr. Cătălin Petrișor – medic primar medicină internă, specialist cardiologie – Clinica Prima Clinic.
Dr. Constantin Mogoșanu – medic specialist medicină internă –Centrul Medical Mogoșanu.
Dr. Elena Lascu – medic specialist oftalmolog.
Asistenții medicali voluntari: Ghiță Cristian, Georgiana Cișmaru, Delia Maria Purcea, Badi Gabriela Bianca, Elena Braitor.
Medicul de familie din localitatea Vârvoru de Jos a făcut echipă cu medicii veniți din Craiova. Au discutat pe fișele pacienților, au făcut schimb de idei în ceea ce privește tratamentul pe care pacienții trebuie să îl urmeze, au îmbunătățit recomandarea medicală acolo unde a fost cazul. Dr. Marcela Ionescu și-a deschis ușile cabinetului, astfel încât pacienții săi să beneficieze de consultațiile oferite de medicii specialiști.
„Este extrem de importantă și benefică o astfel de acțiune, mai ales pentru pacienții vârstnici. Mulți dintre ei ajung cu greu la spital sau la un cabinet medical de specialitate să poată face controale de acest fel. Este bine că aici pot beneficia de toate acestea la un loc. Este un câștig pentru ei ca această echipă de medici să vină la ei «acas㻓, spune dr. Marcela Ionescu, medic de familie.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS