6.2 C
Craiova
sâmbătă, 20 aprilie, 2024
Știri de ultima orăLocalDoljTop Gel şi Fundaţia GdS au donat aparatură Clinicii ORL

Top Gel şi Fundaţia GdS au donat aparatură Clinicii ORL

Top Gel și Fundația Gazeta de Sud au donat ieri aparatura necesară pentru crearea singurului laborator de audiologie și vestibulogie din Oltenia. Medicii din Clinica ORL aveau mare nevoie de echipamentele medicale donate pentru a putea diagnostica și trata pacienții. Mai mult, a fost donat și instrumentarul chirurgical necesar pentru realizarea de timpanoplastii și intervenții chirurgicale pentru otoscleroză. Până acum, medicii nu puteau să efectueze astfel de operații pentru că nu aveau la dispoziție aparatura necesară. Valoarea totală a donației se ridică la 15.000 de euro.

Șansă la diagnostic și tratament pentru pacienții din Oltenia. După un timp îndelungat de așteptare, medicii din Clinica ORL au primit aparatura de care aveau mare nevoie. Specialiștii își doresc să pună pe picioare primul laborator de audiologie și vestibulogie din Oltenia. O parte din echipamentele medicale necesare dotării laboratorului au fost donate, ieri, de echipa Fundației Gazeta de Sud. Totul a fost posibil datorită sponsorizării oferite de Top Gel.
„O parte din aparatură poate fi folosită și de noi, medicii de la ORL, dar poate fi utilă și medicilor neurologi și oftalmologi. Putem diagnostica pacienții care au amețeli simple sau vertij (senzație de rotire a corpului sau a elementelor din jur). Noi acum lărgim sfera de diagnostic audiologic și vestibulologic și o să îmbunătățim tot ceea ce facem din punct de vedere medical cu ajutorul acestor echipamente. Examenul vestibular presupune pe lângă o serie de examinări clinice și o serie de examinări paraclinice. Una dintre acestea este realizată cu ajutorul ochelarilor Frenzel primiți prin donație, care ne ajută să stabilim cu precizie un diagnostic“, a declarat conf.dr. Florin Anghelina, șeful Clinicii ORL de la Spitalul Județean Craiova.

„Acum, pentru partea de audiologie putem să facem aproape tot ce este nevoie“

Fără această aparatură, diagnosticul pus de medici nu avea cum să fie unul precis, de finețe. Atunci când specialiștii din Craiova aveau un dubiu de diagnostic, trimiteau pacienții în centre din țară care aveau această specializare. Acum, pacienții pot să beneficieze de diagnostic în Spitalul Județean de Urgență (SJU) Craiova.
În Clinica ORL sunt internați anual 2.000 de pacienți. În ambulatoriu sunt tratați alți pacienți, în număr destul de mare. În cabinetul de audiometrie și vestibulogie din Policlinica SJU există medic specializat în audiologie care se ocupă de pacienți cu afecțiuni ORL din această sferă.
„Este singurul cabinet de audiologie și vestibulogie din Oltenia. Examinările făcute aici sunt complexe. Aici putem depista și tulburări de auz pentru nou-născuți. Apoi acești pacienți beneficiază de o îngrijire specială. Acum, pentru partea de audiologie putem să facem aproape tot ce este nevoie. Aparatura primită prin donație ne ajută să acoperim toate serviciile medicale specifice unui astfel de cabinet. Pentru partea de vestibulogie mai este însă nevoie de aparatură“, explică conf. dr. Florin Anghelina.
Printre aparatele donate s-a aflat și un timpanograf, care permite efectuarea manevrelor și pe timpan deschis, și pe timpan închis. „Asta înseamnă că lărgim foarte mult examinarea pacienților. Este extrem de util și ne ajută pentru examinările necesare înainte de intervențiile chirurgicale“, a mai spus șeful Clinicii ORL.

„Având această aparatură, o să putem face intervenții pentru otoscleroză și timpanoplastii“

Donația făcută de Top Gel și Fundația Gazeta de Sud a mai adus clinicii unde sunt tratații pacienții din toată Oltenia care suferă de afecțiuni din sfera ORL și instrumentarul extrem de necesar pentru realizarea unor intervenții chirurgicale. Acum, medicii o să poată face intervenții pe care înainte nu aveau cum să le ofere bolnavilor.
„Aveam mare nevoie de instrumentarul chirurgical de otoscleroză și timpanoplastii. Acum putem lărgi sfera de intervenții chirurgicale în Clinica ORL. Până acum nu făceam aceste intervenții, având această aparatură o să putem face intervenții pentru otoscleroză și timpanoplastii. Acestea ajută la refacerea auzului. Avem medici specializați, care pot să lucreze cu aparatura donată“, a conchis conf. dr. Florin Anghelina, șeful Clinicii ORL de la Spitalul Județean Craiova.

Important de știut!

Audiologia este un domeniu complementar specialității ORL care deservește pacienții cu probleme de auz și de dezvoltare a vorbirii. Serviciile oferite sunt: bilanțuri de diagnostic, stabilirea recomandării medicale terapeutice sau de protezare auditivă și controlul performanței pacienților cu proteze convenționale sau proteze implantabile.
Vestibulogia se ocupă de investigarea și patologia sistemului vestibular (de echilibru).

Mesajul Fundației Gazeta de Sud

Le mulțumim sponsorilor noștri, fără ei nimic nu ar fi posibil. Mulțumim, în mod special, pentru această sponsorizare, companiei Top Gel, care de fiecare dată a spus „DA“ la toate proiectele noastre sociale, comunitare. Sănătatea este cea mai importantă dintre toate – este ceea ce credem noi, echipa Fundației Gazeta de Sud. Toate spitalele Olteniei au nevoie de noi. Avem medici profesioniști, însă, fără aparatură performantă nu se pot salva vieți. De aceea, este important să ne unim forțele, să nu rămânem pasivi, să ne implicăm. Ne dorim ca Oltenia să aibă un laborator de audiologie și vestibulogie dotat cu toate echipamentele necesare, astfel încât pacienții să beneficieze de diagnostic și tratament la cele mai înalte standarde. Acum, mii de pacienți au anual șansa la un act medical mai bun. Vă așteptăm în continuare să facem bine, să dăruim, să îmbunătățim situații. Împreună!

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS