24.8 C
Craiova
vineri, 29 martie, 2024
Știri de ultima orăLocalDoljBaroul Dolj apără reputaţia avocatului Remus Ciucă

Baroul Dolj apără reputaţia avocatului Remus Ciucă

Baroul Dolj a organizat, joi, cu ocazia Zilei Europene a Avocatului, o masă rotundă care a avut ca temă principală apărarea reputației pofesionale a avocatului craiovean Remus Ciucă. Acesta din urmă a fost reţinut pe o perioadă de 24 de ore de procurorii DIICOT din Craiova sub acuzaţia de favorizarea făptuitorului și influențarea declarațiilor. O măsură prea dură şi total nejustificată, consideră Baroul Dolj. Procurorii DIICOT au mers mai departe şi au cerut chiar arestarea preventivă a avocatului Ciucă, însă atât Curtea de Apel Craiova, cât şi Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie au respins solicitarea anchetatorilor.

Procurorii DIICOT anunţau, în urmă cu două săptămâni, pe 11 octombrie, reținerea a două persoane cercetate pentru comiterea infracțiunilor de favorizarea făptuitorului și influențarea declarațiilor. Este vorba de un avocat din cadrul Baroului Dolj și de craioveanul Marius Miclescu, acuzați că au încercat să influențeze victimele dintr-un dosar de trafic de persoane și de minori.
Anchetatorii au susţinut că, în urmă cu doi ani, cei doi ar fi încercat să influențeze părțile vătămate dintr-un dosar de trafic de persoane și trafic de minori. „Inculpatul Miclescu Marius s-a înțeles cu inculpatul Ciucă Adi-Remus, avocat în cadrul Baroului Dolj, căruia i-a plătit onorariul, să acorde asistență juridică persoanelor vătămate, cu eludarea dispozițiilor legale, în sensul de a le determina pe acestea să dea declarații mincinoase favorabile inculpaților. Inculpatul Ciucă Adi-Remus și-a folosit calitatea de avocat și cunoștințele juridice în scopul de a împiedica sau îngreuna cercetările în cauză, determinând persoanele vătămate să dea declarații mincinoase în cauza penală cu promisiunea oferirii unor sume de bani (corupere) de către rudele/persoanele din anturajul inculpaților“, au precizat procurorii DIICOT din Craiova.
Mai departe, procurorii DIICOT au susținut că, pe 9 septembrie 2016, avocatul Ciucă a depus o cerere prin care solicita, în calitate de avocat ales, reaudierea persoanelor ascultate anterior în calitate de persoane vătămate, pe care, ulterior, le-ar fi convins să-și schimbe declarațiile.

Cerere de arestare respinsă de instanţele de judecată

Pe 10 octombrie, la doi ani de la comiterea presupuselor infracţiuni, procurorul care instrumentează acest dosar a dispus reţinerea pentru 24 de ore a avocatului Ciucă şi a lui Miclescu.
Pe 11 octombrie, după o noapte petrecută în arestul IPJ Dolj, Remus Ciucă și Marius Miclescu au fost duși la Curtea de Apel Craiova cu propunere de arestare preventivă. Instanța a respins solicitarea anchetatorilor și nu a dispus nicio măsură față de avocatul Remus Ciucă. În schimb, Miclescu a fost pus sub control judiciar.
Procurorii DIICOT şi Miclescu au contestat hotărârea magistraţilor craioveni la Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie, instanţă care, pe 22 octombrie, le-a respins acţiunile ca nefondate. „Respinge, ca nefondate, contestaţiile formulate de Parchetul de pe lângă Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie – Direcţia de Investigare a Infracţiunilor de Criminalitate Organizată şi Terorism – Serviciul Teritorial Craiova şi intimatul inculpat Miclescu Marius împotriva încheierii nr. 4 din 11 octombrie 2018, pronunţată de Curtea de Apel Craiova – Secţia penală şi pentru cauze cu minori“, se arată în hotărârea Înaltei Curţi.

Baroul Dolj consideră nejustificată măsura reţinerii procurorului Ciucă

Joi, cu ocazia Zilei Europene a Avocatului, Baroul Dolj a organizat o masă rotundă în scopul apărării reputaţiei profesionale a avocatului Remus Ciucă. Conducerea Baroului Dolj a susţinut că procurorii DIICOT au dispus o măsură nejustificată faţă de avocatul Ciucă, fapt confirmat ulterior de instanţele de judecată.
„Consiliul Baroului Dolj a hotărât ca în acest an Ziua Europeană a Avocatului, care se desfășoară concomitent cu Ziua Europeană a Justiției, să fie dedicată colegului Adi Remus Ciucă, avocat în Baroul Dolj, față de care la 10 octombrie 2018 a fost luată măsura reținerii pentru 24 de ore la cererea DIICOT – Serviciul Teritorial Craiova. Ulterior, însă, în dosarul nr. 1599/54/2018, propunerea de arestare preventivă pentru 30 de zile a fost respinsă de Curtea de Apel Craiova, prin încheierea nr. 4 din 11 octombrie 2018. Această soluție a fost menținută de Înalta Curte de Casație și Justiție, care a respins contestația DIICOT – Serviciul Teritorial Craiova, prin încheierea definitivă nr. 857 din 22 octombrie 2018.
Pentru a dispune astfel, instanțele au reținut că nu există probe din care să rezulte presupunerea rezonabilă că avocatul Adi Remus Ciucă ar fi săvârșit infracțiunile pentru care s-a pus în mișcare acțiunea penală, iar activitatea acestuia s-a circumscris atribuțiilor ce privesc exercitarea profesiei de avocat“, a precizat avocatul Lucian Bernd Săuleanu, decanul Baroului Dolj.
Acesta din urmă a adăugat că „măsura reținerii a fost nejustificată, ajungându-se în acest fel să fie afectată imaginea publică și profesională a avocatului Adi Remus Ciucă, dar și a avocaților în general, context în care apreciem că organele de urmărire penală trebuie să manifeste prudență și rezeve în cauzele în care sunt cercetați avocații, tocmai prin raportare la rolul și importanța acestora în societate“.

Baroul Cluj, alături de avocaţii doljeni

Reprezentanţii Baroului Cluj au transmis, ieri, că au decis să „se solidarizeze cu poziția Baroului Dolj comunicată în spațiul public la 24 octombrie 2018 în ceea ce privește situația domnului avocat Adi Remus Ciucă din Baroul Dolj. Alături de colegii din Baroul Dolj considerăm că încercarea de a obstrucționa exercitarea profesiei de avocat prin măsuri preventive disproporționate și nefundamentate probatoriu este condamnabilă public“, au transmis avocaţii clujeni.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS