10.9 C
Craiova
vineri, 26 aprilie, 2024
Știri de ultima orăLocalDoljCe blocuri din Bănie vor mai fi anvelopate cu fonduri europene

Ce blocuri din Bănie vor mai fi anvelopate cu fonduri europene

Primarul Craiovei, Mihail Genoiu, a semnat ieri, împreună cu directorul Agenţiei de Dezvoltare Regională (ADR) Sud-Vest Oltenia, Marilena Bogheanu, un nou contract cu fonduri europene din Programul Operaţional Regional (POR) 2014-2020, cu privire la „Creşterea eficienţei energetice în cadrul clădirilor rezidențiale din Municipiul Craiova“. Este vorba de un ultim lot de patru blocuri din cartierul Lăpuş-Argeş, O13, O14 şi U6b, situate pe Calea Bucureşti, şi U6a, de pe strada Ion Ţuculescu, pentru care va fi alocată de la UE suma de 520.000 de euro. Contractul se adaugă altor trei cereri de finanţare deja depuse în cadrul aceluiaşi program, care vizează anveloparea altor 14 blocuri din cartierul Lăpuş-Argeş.
„În total, este vorba de 18 blocuri din zona Lăpuș, care vor fi reabilitate cu fonduri europene, iar avantajul va fi că factura va fi mult mai ieftină, iar confortul pe măsură. De acest proiect vor beneficia 401 apartamente, respectiv 828 de persoane. Valoarea contractului semnat astăzi (ieri – n.r.) este de 520.000 de euro, iar perioada estimată pentru implementarea proiectului este de 38 de luni. Lucrările de intervenție se referă la termoizolarea pereților exteriori, înlocuire tâmplărie existentă, închidere balcoane, termoizolare terasă plus planșeu peste demisol, înlocuirea totală a instalației de încălzire centrală și a distribuției pentru apă caldă menajeră, cu montare de robineți de presiune diferențială și robineți de echilibrare termohidraulică, înlocuire lifturi și construire rampe pentru persoanele cu dizabilități“, a explicat Marilena Bogheanu, directorul ADR Sud-Vest Oltenia.
Aceasta a mai anunţat că, până în acest moment, pe POR 2014-2020 au fost semnate 405 contracte de finanțare, în valoare totală de 373 de milioane de euro, iar alocarea regiunii Sud-Vest Oltenia se cifrează la suma de 684 de milioane de euro, plus alte 100 de milioane de euro, reprezentând alocarea pentru Spitalul Regional Craiova.

„Aceste blocuri vor fi contorizate individual“

Potrivit ADR S-V Oltenia, Primăria Craiova are depuse în prezent proiecte cu fonduri europene în valoare de 26 de milioane de euro, pe diverse domenii, dar se aşteaptă ca suma atrasă din Programul Operaţional Regional actual să fie similară cu cea din POR 2007 – 2013, adică în jur de 130 de milioane de euro.
Primarul Mihail Genoiu a precizat, la rândul său, că marele câştig al acestor anvelopări ar fi acela că blocurile vor fi contorizate individual, iar astfel se pot delimita rău-platnicii. „A fost o inițiativă a noastră să intervenim asupra arterelor principale de intrare în oraș, respectiv Calea București și Calea Severinului. Activitatea a fost foarte complicată și laborioasă, pentru că blocurile trebuie să aibă rezolvate problema șarpantelor, a balcoanelor de la parter, în sensul că ori ai acte pe ce ai făcut, ori le dai jos. Aici a fost o mare problemă, pentru că atunci când a trebuit să intre în legalitate, foarte mulţi au renunțat. Acum vor fi chiar mult mai multe beneficii, iar cel mai important aspect este această separare a utilităților pe casa scării, în sensul că fiecare va fi răspunzător de ceea ce consumă, iar furnizorul de utilităţi poate să îl separe pe cel rău-platnic de cel bun-platnic. Aceste blocuri vor fi contorizate individual, ceea ce e un lucru extraordinar“, a spus edilul.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS