6.7 C
Craiova
marți, 19 martie, 2024
Știri de ultima orăLocalDoljO femeie a căzut prin iluminatorul primăriei şi a murit

O femeie a căzut prin iluminatorul primăriei şi a murit

La locul accidentului a fost trimisă o ambulanţă, însă medicii nu au putut să salveze viaţa femeii de 46 de ani

O femeie de 46 de ani, angajată a SC Salubritate Craiova, şi-a pierdut viaţa ieri, în timp ce curăţa iluminatorul clădirii Palace a Primăriei Craiova. Femeia a căzut prin geamurile iluminatorului, de la o înălţime de aproximativ 12 metri, şi a murit pe loc. Anchetatorii au întocmit un dosar penal pentru ucidere din culpă şi nerespectarea măsurilor de securitate şi sănătate în muncă şi încearcă să stabilească exact cum a ajuns o angajată a Salubrităţii să cureţe iluminatorul dintr-o clădire a Primăriei Craiova.

Poliţiştii doljeni au deschis un dosar de ucidere din culpă, neluarea şi nerespectarea măsurilor de securitate şi sănătate în muncă, după ce, ieri, în jurul prânzului, o angajată a SC Salubritate Craiova şi-a pierdut viaţa în timp ce curăţa iluminatorul clădirii Palace a Primăriei Craiova. Este vorba de Emilia Pistruescu, de 46 de ani, din comuna doljeană Malu Mare, angajată ca muncitor necalificat la SC Salubritate Craiova.
Femeia a mers să curăţe geamurile iluminatorului şi, din câte se pare, unul din geamuri a cedat sub greutatea sa. Femeia a căzut în gol de la aproximativ 12 metri şi a murit pe loc. La locul accidentului a fost trimisă o ambulanţă a Serviciului de Ambulanţă Dolj, însă medicii nu au putut face nimic pentru femeia de 46 de ani. Reprezentanţii Inspectoratului de Poliţie al Judeţului Dolj spun că au întocmit un dosar penal şi încearcă să stabilească în ce condiţii şi-a pierdut viaţa angajata Salubrităţii.
„Poliţiştii au fost sesizaţi prin numărul unic de urgenţă 112 cu privire la faptul că o persoană a căzut de la etajul doi al unei clădiri din Craiova.
La faţa locului s-au deplasat poliţişti din cadrul Secţiei 1 Poliţie Craiova, care au stabilit faptul că, o femeie de 46 de ani, din comuna doljeană Malu Mare, angajată în cadrul unei societăţi de salubritate, a căzut de la o înălţime de aproximativ 12 metri. Cu toate că au fost efectuate manevre de resuscitare, femeia a decedat, fără a se mai putea face ceva pentru salvarea acesteia. În cauză, poliţiştii au întocmit dosar penal sub aspectul săvârşirii infracţiunilor de ucidere din culpă, neluarea măsurilor legale de securitate şi sănătate în muncă şi nerespectarea măsurilor legale de securitate şi sănătate în muncă“, au precizat poliţiştii doljeni.
Cazul este şi în atenţia Inspectoratului Teritorial de Muncă Dolj, care urmează să stabilească dacă este vorba sau nu de un accident mortal de muncă. Femeia de 46 de ani, care nu era căsătorită, a lăsat în urmă două fete, una de 20 de ani şi alta de 16 ani.

De la măturatul străzilor la făcut curat în clădirea primăriei

SC Salubritate Craiova aparţine Primăriei Craiova şi a fost înfiinţată prin Hotărârea Consiliului Local nr. 31/ 2011, în urma reorganizării Serviciului Public de Salubritate în SRL.
În regulamentul de Organizare şi Funcţionare al Salubrităţii se precizează destul de clar ce obiect de activitate are. Angajaţii SC Salubritate se ocupă, de exemplu, de colectarea şi transportul deşeurilor, de operarea/administrarea staţiilor de transfer pentru deşeurile municipale, de sortarea deşeurilor, măturatul, spălatul şi întreținerea căilor publice, curăţarea şi transportul zăpezii de pe căile publice, colectarea cadavrelor animalelor de pe domeniul public, dezinsecția, dezinfecţia şi deratizarea sau gestionarea câinilor fără stăpân.
Reprezentanţii Salubritate Craiova au confirmat faptul că femeia era angajata socităţii, însă nu au oferit mai multe informaţii.
Rămâne de văzut cum a ajuns angajata Salubrităţii să cureţe iluminatorul dintr-o clădire aparţinând Primăriei Craiova, care are personal angajat pentru acest lucru.
În sediul Palace de pe strada A.I. Cuza funcţionează mai multe compartimente ale Primăriei Craiova, cum ar fi Serviciile de Coordonare Asociaţii de Proprietari, Contracte şi Autorizări, Administrare şi Evidenţă Domeniul Public, de Transport Public Local, dar şi Direcţia Juridică.

Infracţiunile

Potrivit Codului Penal, nerespectarea obligaţiilor şi a măsurilor stabilite cu privire la securitatea şi sănătatea în muncă se pedepseşte cu închisoare de la 6 luni la 3 ani sau cu amendă.
Neluarea măsurilor legale de securitate şi sănătate în muncă de către persoana care avea îndatorirea de a lua aceste măsuri se pedepseşte cu închisoare de la 6 luni la 3 ani sau cu amendă. Fapta săvârşită din culpă se pedepseşte cu închisoare de la trei luni la un an sau cu amendă.
Uciderea din culpă ca urmare a nerespectării dispoziţiilor legale se pedepseşte cu închisoarea de la 2 la 7 ani.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS