Libertate pentru Dinel

Dinel Staicu a executat, în total, opt ani de pușcărie din pedeapsa de 12 ani stabilită de instanțe după contopirea celor trei pedepse definitive
Autori


Controversatul om de afaceri craiovean Dinel Staicu, condamnat definitiv în trei dosare penale, a fost eliberat condiționat din Penitenciarul Jilava. În decembrie, anul trecut, Tribunalul București a contopit pedepsele care însumau 21 de ani de pușcărie în una singură, de 12 ani, iar luni, după ce a executat aproximativ opt ani de închisoare, Tribunalul Ilfov a dispus eliberarea condiționată a omului de afaceri. Sentința magistraților ilfoveni este definitivă, așa că Dinel Staicu este liber.

Fost preşedinte al SIF Oltenia, patron al Universității Craiova și candidat la Primăria Craiova în 2004, omul de afaceri Dinel Staicu a fost eliberat condiționat din penitenciar în urma unui hotărâri a Tribunalului Ilfov.

Să vedem, mai întâi, care au fost dosarele și pedepsele primite de Dinel Staicu.

În noiembrie 2006, Dinel Staicu era trimis în judecată în dosarul fraudării BIR, alături de Ion Popescu, directorul băncii la data faptelor, dar și de funcţionarii bancari Radian Răceală şi Viorica Duţu, toţi fiind acuzaţi de abuz în serviciu contra intereselor persoanelor în formă calificată. Procurorii DNA au stabilit în urma anchetei că, în perioada iulie 1999 – februarie 2000, în calitate de preşedinte al băncii, director, respectiv şef serviciu, Popescu, Răceală şi Duţu au aprobat, cu încălcarea normelor bancare, cesiuni de creanţă în valoare de 10.786.123 de lei şi credite de 8.053.561 de lei către 11 societăţi comerciale controlate de Dinel Staicu. Pe 4 aprilie 2011, omul de afaceri Dinel Staicu a fost condamnat definitiv de Curtea de Apel Bucureşti la şapte ani de puşcărie. Aceeași pedeapsă a primit-o și Popescu, iar Radian Răceală a fost condamnat la cinci ani de închisoare, în timp ce Viorica Duţu a fost condamnată la patru ani de închisoare cu suspendare.

În 2012, în timp ce se afla în penitenciar, pedeapsa lui Staicu a fost anulată de trei judecătoare de la Curtea de Apel București, care ar fi fost mituite chiar de Dinel cu peste 600.000 de euro. Așa s-a ajuns la un nou dosar penal, în care, în septembrie 2014, același Dinel Staicu a fost condamnat la cinci ani de pușcărie.

Ulterior, în iunie 2015, Staicu a fost condamnat definitiv la nouă ani de închisoare în dosarul fraudării Transgaz SA Mediaș cu aproximativ 11 milioane de euro. Ceilalți inculpați din acest dosar au primit pedepse între patru și cinci ani de închisoare.

Pedepse contopite în una de 12 ani de închisoare

După cele trei sentințe definitive, în august 2015, Dinel Staicu a cerut contopirea pedepselor de cinci și nouă ani de închisoare, iar în februarie 2016, Tribunalul București i-a admis acțiunea. Instanța a contopit cele două pedepse în una singură, de zece ani de închisoare.

Mai târziu, în octombrie 2016, procurorii DNA au obținut anularea hotărârii Curții de Apel București prin care Dinel Staicu fusese „iertat“ de șapte ani de închisoare. Mai trebuie spus că, în urma anchetei, procurorii DNA le-au trimis în judecată pe cele trei magistrate de la Curtea de Apel București care au anulat pedeapsa lui Dinel Staicu. Acestea sunt Veronica Cîrstoiu, Liliana Bădescu și Dumitriţa Piciarcă.

Ulterior, Dinel Staicu a cerut din nou contopirea pedepselor, iar în iunie 2017, Judecătoria Sector 4 București i-a admis cererea. Instanța a luat act că Staicu a mai beneficiat de o contopire a pedepselor, iar în final a dispus ca Dinel Staicu să execute 11 ani de închisoare.

Hotărârea instanței a fost contestată de procurori, iar pe 22 decembrie, anul trecut, Tribunalul București a admis acțiunea DNA. De data aceasta, instanța a dispus printr-o hotărâre definitivă ca Dinel Staicu să execute pedeapsa totală de 12 ani de închisoare.

Din această pedeapsă a fost scăzută perioada executată deja de condamnat (19 aprilie 2011 – 11 februarie 2013 şi 13 august 2013 – la zi).


Începând din toamna anului trecut, Dinel Staicu a formulat mai multe cereri de eliberare condiționată, una dintre ele fiind respinsă de Judecătoria Sector 4 București pe 26 iulie, anul acesta.

Sentința a fost atacată cu apel la Tribunalul Ilfov, instanță care s-a pronunțat luni, pe 15 octombrie. Judecătorii ilfoveni au admis acțiunea formulată de Dinel Staicu și au dispus punerea de îndată în libertate a condamnatului „dacă nu este reţinut, arestat preventiv sau deţinut în altă cauză“. Staicu nu este în această situație, așa că este liber. În total, din cei 12 ani de închisoare, Dinel Staicu a executat aproximativ opt ani.

De la apariția în „Top 300“ la scriitor din penitenciar

Potrivit unui document al Administrației Naționale a Penitenciarelor (ANP), în perioada ianuarie 2013 – decembrie 2015, aproape 200 de persoane condamnate au publicat peste 400 de lucrări științifice. Legea prevedea atunci că, pentru elaborarea de lucrări științifice publicate, se considerau executate 30 de zile de închisoare executate pentru fiecare lucrare. Ulterior, în 2016, au fost înăsprite condițiile pentru publicarea de către deținuți a unor lucrări științifice.

Dinel Staicu reușise ca, în nici doi ani, să scrie zece lucrări științifice, printre care se numără „Reforma bancară și fiscală“, „Creditul social fiscalizat“, „Noul bon fiscal – etalon“, „Barterul fiscal“ și „Economia fiscală de piață“.

În 2006, omul de afaceri Dinel Staicu a fost inclus de revista Capital în „Top 300“ cu o avere estimată între 35 și 38 de milioane de dolari. Un an mai târziu, în topul celor mai bogați români, Dinel Staicu ocupa o poziție fruntașă a milionarilor doljeni, cu o avere estimată de 70 – 100 de milioane de dolari.

În ceea ce privește prejudiciul de aproximativ 9,6 milioane de euro din dosarele penale în care a fost condamnat Dinel Staicu, creditorii BIR și Transgaz nu au reușit să recupereze mare lucru. Cu alte cuvinte, Dinel a „câștigat“ 1,2 milioane de euro pentru fiecare an de pușcărie.

Eliberarea condiționată

Potrivit legii, o persoană condamnată poate fi eliberată condiţionat înainte de executarea în întregime a pedepsei dacă îndeplineşte o serie de condiţii prevăzute de Codul Penal. Astfel, în cazul condamnaţilor care au împlinit vârsta de 60 de ani (Dinel Staicu a împlinit 62 de ani în august), se poate dispune eliberarea condiţionată după executarea a jumătate din pedeapsă, în cazul închisorii ce nu depăşeşte zece ani sau a cel puţin două treimi din durata pedepsei, în cazul închisorii mai mari de zece ani.

Legea privind executarea pedepselor a fost modificată anul trecut, când a fost introdusă o nouă „scutire“ pentru deținuți: la fiecare 30 de zile executate în condiții necorespunzătoare, deținuții pot beneficia de o reducere cu șase zile a pedepsei. Perioada pentru care se acordă zile considerate ca executate în compensarea cazării în condiții necorespunzătoare se calculează începând cu 24 iulie 2012.Comenteaza acum

Alte stiri

Sumarul ediției de miercuri, 17 octombrie 2018

Actualitate

» Cioloş: E nevoie de o redefinire a administraţiei publice. Acum arată oribil şi e politizată
» Ministrul Turismului promite că pârtiile de la Bâlea nu vor afecta ariile protejate
» PNL iniţiază o moţiune simplă împotriva lui Tudorel Toader
» Procurorul general îi cere Avocatului Poporului să sesizeze CCR pe un articol din OUG privind lgile justiţiei
» Autorităţile din Turcia au descins la reşedinţa consulului saudit, în ancheta privind dispariţia jurnalistului saudit
» A murit unul dintre cei mai celebri proxeneţi ai Americii, candidat la alegerile legislative
» Europol și Federația Europeană a Băncilor lansează o campanie de prevenire a celor mai întâlnite şapte tipuri de fraude în mediul online
» Jurnalistul Jamal Khashoggi a fost torturat şi omorât în consulatul saudit din Istanbul – presă
» Comisia Europeană, despre OUG pe legile justiţiei: Urmărim cu preocupare evoluţiile
» Toader anunţă că a trimis către Iohannis propunerile de numire a doi procurori-şefi în Parchetul General
» România, din nou ţara cu cea mai inflaţie anuală din UE

Local

» Panică din cauza pestei porcine

Dolj

» Condamnați pentru același accident
» Eficiența energetică, importantă în afaceri și în imobiliare
» Cât de sigure sunt podurile de cale ferată şi viaductele din Dolj
» Facturarea individuală vă scapă de debranșare
» Întreruperi energie electrică de mâine
» Festivalul Toamnei, la Craiova
» Dolj: Două persoane rănite într-un accident, la Cârcea
» Dolj: Peste 1.800 de locuri de muncă vor fi oferite la Bursa locurilor de muncă pentru absolvenţi
» Craiova: Baroul Dolj decernează Premiul „Avram Iancu”
» Craiova: Se întrerupe apa într-un perimetru din centrul oraşului
» Dolj: Depistat conducând fără permis un moped neînregistrat
» Primul Birou parlamentar digital din România va fi lansat la Craiova
» Craiova: Arestat pentru părăsirea locului accidentului

Gorj

» Aplicaţie pentru ca oamenii din Rovinari să trimită sesizări
» Încasări de 27.212 lei în două luni pentru parcarea de lângă Piaţa Centrală
» Încă un an cu drumuri de noroi pentru locuitorii din cartierul Narciselor
» Peste 500 de joburi, disponibile la Bursa locurilor de muncă pentru absolvenţi
» Directorul care şi-a făcut pedichiura, la judecată
» Locuinţe ANL pentru 38 de familii nevoiaşe
» Gorj: Cinci pompieri au stins un incendiu, deşi se aflau în timpul liber
» Preşedintele Iohannis nu a confirmat încă vizita la Târgu Jiu, la Congresul dedicat lui Constantin Brâncuşi organizat de Administraţia Prezidenţială
» Gorj: Amenzi pentru nerespectarea sănătăţii şi securităţii în muncă , aplicate de ITM

Mehedinţi

» Mehedinţi: 33.800 țigarete descoperite de polițiștii severineni, într-un autoturism
» Mehedinţi: Amenzi de peste 18.000 de lei în doar 24 de ore
» Mehedinţi: 11 incendii de vegetaţie uscată în numai 24 de ore. Pompierii au intervenit aproximativ 17 ore pentru stingerea lor
» Mehedinţi: Unde sunt amplasate astăzi radarele

Vâlcea

» Vâlcea: Armă letală, confiscată la Fârtăţeşti

Sport

» Voleibaliştii au ieşit din Cupă
» Filieşenii vor să spele ruşinea cu Bradu în meciul cu Braşovul
» Alb-albaştrii s-au jucat cu Odorheiul (foto, video)
» Volei (m) / SCM „U“ Craiova a fost eliminată din Cupa României

Sanatate

» Remedii pentru mânile și picioarele reci
» Obiceiuri pentru o viață sănătoasă

Magazin

» Horoscop
» Bancul zilei
» Un român aruncă 129 de kg de alimente în fiecare an
» REŢETA ZILEI: Pui cu chilli şi usturoi
» Ultima carte a lui Stephen Hawking a fost lansată

Top