Afară-i frig, în casă-i frig și-agentu nu mai vine!În fiecare toamnă, craiovenii care locuiesc la bloc și primesc căldură din sistemul centralizat simt senzația neplăcută dată de frigul care se instalează în apartamente.

Până să audă fâșâitul agentului termic în conducte și să simtă fierbințeala caloriferelor, locatarii nu au decât să apeleze la alte surse de încălzire, să-și pună o haină mai groasă sau să solicite în scris furnizorului local pornirea instalației. Asta dacă nu au luat-o înaintea Termoficării și și-au instalat centrală de apartament încă din timpul verii.

Cei rămași „legați“ de sistemul centralizat nu au decât să aștepte până când, timp de trei zile consecutiv, între orele 18.00 și 6.00, se înregistrează valori medii ale temperaturii aerului exterior de 10 grade Celsius sau mai mici. Asta este prevederea legală, spun reprezentanții furnizorului de căldură, SC Termo Craiova SRL, dar și aleșii proprietarilor. Aceștia din urmă au mai mereu aceeași replică: „Nu vor proprietarii de teama facturilor“. „Nu sunt cereri, este totuși prea devreme. Nu pot să spun că nu este seara mai răcoare în casă, dar oamenii își mai pun o haină, mai folosesc un radiator electric. Sper să mai crească temperaturile exterioare. Nici în anii trecuți nu s-a dat căldură mai devreme“, spune Sofian Jianu, președintele Asociației de proprietari nr. 2 Lăpuș.

Situația se întâlnește la multe alte asociații de proprietari din Craiova. „Nu au solicitat căldură. Sunt încă temperaturi suportabile și locatarii nu cer“, a afirmat Georgeta Matea, reprezentanta firmei de administrare condominii.

Așa să fie, dar în realitate mulți proprietari se plâng că temperaturile scăzute din locuința lor le creează disconfort, iar dacă mai au și un copil mic, cu siguranță există riscul să se îmbolnăvească. „În apartament este foarte frig. Nu am folosit până la acest moment altă sursă de încălzire, fiindcă încălzesc o cameră, iar celelalte rămân reci. Am un copil de câțiva anișori, merge la baie, la bucătărie și diferența de temperatură mai rău i-ar face. Acum este sub tratament pentru că dă semne de răceală. Nu înțeleg, de ce nu dau căldură măcar pe timp de noapte? Eu voi merge să solicit asociației să facă demersuri la Termo să livreze agent termic“, spune o locatară din blocul A 3, cartier Nicolae Titulescu.

Alți locatari au încercat deja să facă demersuri către asociația de proprietari, dar reprezentanții lor aleși au decis, cu de la sine putere, că nu se dă căldură. „Eu am vorbit la asociație, dar președintele mi-a spus din start că nu se dă căldură. Am încercat să-i explic că este mai convenabil să plătești câțiva zeci de lei pentru căldură, decât să te îmbolnăvești și să dai aceeași sumă sau chiar mai mult pe medicamente și consultații“, a spus alt proprietar.

reprezentantul CEO spune că SE Craiova II este pregătită să furnizeze agent termic primar

Termo cere la CEO, asociațiile cer la Termo


Firesc ar fi ca furnizorul de căldură al orașului să dea măcar pe timp de noapte căldură, fără să mai aștepte solicitări exprese din partea abonaților săi, cam acesta este mesajul proprietarilor, dar, cum proprietarii nu fac solicitări către asociația de proprietari de care aparțin sau cei de la asociație se fac că nu aud, doleanțele lor nu au ajuns până la această dată la SC Termo Craiova SRL. „Nu avem solicitări din partea asociațiilor de proprietari ca să le furnizăm căldură. De altfel, nici condițiile meteorologice prevăzute în norma legală nu au fost îndeplinite. Noi am efectuat probele la rece și urmează să facem și probele la cald. Avem două solicitări scrise: una venită de la Spitalul Municipal, ca să furnizăm căldură pentru una dintre secțiile respectivei unități sanitare, și alta de la Grădinița Pheonix, ceea ce am și făcut. Urmează să avem o ședință în această săptămână și vom discuta și despre demararea probelor la cald. Și eu locuiesc la bloc și, într-adevăr, în apartamente se resimt temperaturile scăzute pe perioada de noapte, dar atâta timp cât nu sunt întrunite condițiile legale și asociațiile nu solicită, nu putem porni rețelele“, a specificat directoarea SC Termo Craiova SRL, Lorena Nicolăiță.

Surprinzător este că nici o altă instituție cu caracter social și educativ, respectiv spitale, şcoli, grădinițe, creșe, cămine de bătrâni, nu au solicitat expres furnizarea agentului termic pentru încălzire.

Reprezentanții Complexului Energetic Oltenia – SE Craiova II, spun că din punct de vedere tehnic unitatea este pregătită să furnizeze agent termic populației Craiovei. „Din punctul nostru de vedere suntem pregătiți să furnizăm agent termic primar Termoficării. Nu există nici o problemă în procesul de funcționare a rețelelor, cum de altfel cred că nu există nici cu rețelele SC Termo. Societatea a făcut probele la rece și în momentul în care vor solicita, noi le putem livra agent conform contractului care este în derulare între noi. În sezonul trecut, furnizarea căldurii pentru populație s-a făcut pe la jumătatea lunii octombrie. Trebuie precizat că nu există modificări de preț, chiar dacă prețul certificatelor CO2 este în creștere“, a declarat pentru GdS, Dan Vasile, membru al Directoratului CE Oltenia.

Se apropie proba la cald?

În sezonul trecut, probele la cald în vederea furnizării agentului termic secundar pentru încălzire au început pe de 9 octombrie, între orele 20.00 și 08.00.Comenteaza acum

Alte stiri

Sumarul ediției de miercuri, 17 octombrie 2018

Actualitate

» Cioloş: E nevoie de o redefinire a administraţiei publice. Acum arată oribil şi e politizată
» Ministrul Turismului promite că pârtiile de la Bâlea nu vor afecta ariile protejate
» PNL iniţiază o moţiune simplă împotriva lui Tudorel Toader
» Procurorul general îi cere Avocatului Poporului să sesizeze CCR pe un articol din OUG privind lgile justiţiei
» Autorităţile din Turcia au descins la reşedinţa consulului saudit, în ancheta privind dispariţia jurnalistului saudit
» A murit unul dintre cei mai celebri proxeneţi ai Americii, candidat la alegerile legislative
» Europol și Federația Europeană a Băncilor lansează o campanie de prevenire a celor mai întâlnite şapte tipuri de fraude în mediul online
» Jurnalistul Jamal Khashoggi a fost torturat şi omorât în consulatul saudit din Istanbul – presă
» Comisia Europeană, despre OUG pe legile justiţiei: Urmărim cu preocupare evoluţiile
» Toader anunţă că a trimis către Iohannis propunerile de numire a doi procurori-şefi în Parchetul General
» România, din nou ţara cu cea mai inflaţie anuală din UE

Local

» Panică din cauza pestei porcine

Dolj

» Condamnați pentru același accident
» Eficiența energetică, importantă în afaceri și în imobiliare
» Cât de sigure sunt podurile de cale ferată şi viaductele din Dolj
» Facturarea individuală vă scapă de debranșare
» Întreruperi energie electrică de mâine
» Festivalul Toamnei, la Craiova
» Dolj: Două persoane rănite într-un accident, la Cârcea
» Dolj: Peste 1.800 de locuri de muncă vor fi oferite la Bursa locurilor de muncă pentru absolvenţi
» Craiova: Baroul Dolj decernează Premiul „Avram Iancu”
» Craiova: Se întrerupe apa într-un perimetru din centrul oraşului
» Dolj: Depistat conducând fără permis un moped neînregistrat
» Primul Birou parlamentar digital din România va fi lansat la Craiova
» Craiova: Arestat pentru părăsirea locului accidentului

Gorj

» Aplicaţie pentru ca oamenii din Rovinari să trimită sesizări
» Încasări de 27.212 lei în două luni pentru parcarea de lângă Piaţa Centrală
» Încă un an cu drumuri de noroi pentru locuitorii din cartierul Narciselor
» Peste 500 de joburi, disponibile la Bursa locurilor de muncă pentru absolvenţi
» Directorul care şi-a făcut pedichiura, la judecată
» Locuinţe ANL pentru 38 de familii nevoiaşe
» Gorj: Cinci pompieri au stins un incendiu, deşi se aflau în timpul liber
» Preşedintele Iohannis nu a confirmat încă vizita la Târgu Jiu, la Congresul dedicat lui Constantin Brâncuşi organizat de Administraţia Prezidenţială
» Gorj: Amenzi pentru nerespectarea sănătăţii şi securităţii în muncă , aplicate de ITM

Mehedinţi

» Mehedinţi: 33.800 țigarete descoperite de polițiștii severineni, într-un autoturism
» Mehedinţi: Amenzi de peste 18.000 de lei în doar 24 de ore
» Mehedinţi: 11 incendii de vegetaţie uscată în numai 24 de ore. Pompierii au intervenit aproximativ 17 ore pentru stingerea lor
» Mehedinţi: Unde sunt amplasate astăzi radarele

Vâlcea

» Vâlcea: Armă letală, confiscată la Fârtăţeşti

Sport

» Voleibaliştii au ieşit din Cupă
» Filieşenii vor să spele ruşinea cu Bradu în meciul cu Braşovul
» Alb-albaştrii s-au jucat cu Odorheiul (foto, video)
» Volei (m) / SCM „U“ Craiova a fost eliminată din Cupa României

Sanatate

» Remedii pentru mânile și picioarele reci
» Obiceiuri pentru o viață sănătoasă

Magazin

» Horoscop
» Bancul zilei
» Un român aruncă 129 de kg de alimente în fiecare an
» REŢETA ZILEI: Pui cu chilli şi usturoi
» Ultima carte a lui Stephen Hawking a fost lansată

Top