La eveniment au fost prezente sute de persoane

Eroii căzuţi în Luptele de la Podul Jiului şi de la Rasoviţa au fost omagiaţi duminică de către autorităţile locale şi cele judeţene. Manifestările dedicate zilei de 14 octombrie, de mare însemnătate în istoria judeţului şi a oraşului Târgu Jiu, au început duminică, la ora 9.00, la Rasoviţa, în comuna Leleşti, de lângă Târgu Jiu. În urmă cu 102 ani, pe câmpul de la Rasoviţa au avut loc lupte crâncene între soldaţii români şi cei germani. Au căzut la datorie inclusiv localnici din comună. Ieri a fost cinstită memoria eroilor din Primul Război Mondial care au pierit pe câmpul de bătălie la Rasoviţa. Aici a fost amplasat un monument din marmură, în vârful căruia a fost cioplită în mod simbolic o flacără. Pe una din faţetele monumentului au fost înscrise numele celor care au pierit pe 14 octombrie 1916. La manifestări au fost prezenţi locuitori ai comunei, edili, parlamentari, consilieri judeţeni, prefectul de Gorj, Ciprian Florescu, şi subprefectul Sorin Arjoca.

Manifestări ample şi la Târgu Jiu

Oficialităţile s-au mutat ieri de la Rasoviţa la Târgu Jiu, unde, de la ora 11.00, a avut loc un ceremonial militar-religios şi artistic dedicat Luptelor de la Podul Jiului. Bătălia desfășurată la Podul Jiului în data de 14 octombrie 1916, când populația civilă a orașului, alături de cercetași și de polițiști, a reușit să stopeze o primă încercare a trupelor Diviziei a XI-a bavareze de a ocupa orașul Târgu Jiu, constituie un moment de referință al luptelor de apărare a țării desfășurate în timpul Războiului pentru Reîntregirea Neamului. Programul evenimentului a început la Podul Jiului-nou, cu intonarea Imnului Național, în prezența oficialităților, urmat de depuneri de coroane și defilarea Gărzii de onoare în acompaniamentul fanfarei „Armonia“. De la ora 12.00, la Podul Ferdinand (Parcul Central-Insulița Jiului), a fost prezentată de un profesor o lecție de istorie și a avut loc reconstituirea istorico-militară, pusă în scenă de asociațiile ostășești. Este de amintit că în timpul vizitei efectuate în Gorj, la data de 7 octombrie 1933, regele Carol al II-lea a decorat orașul Târgu Jiu cu „Virtutea Militară de Război“, ca un omagiu adus eroismului cu care „populația sa, în ziua de 14 octombrie 1916, a respins, la Podul Jiului, atacul trupelor germane, îndreptat contra orașului“.

Eugen MARUTA
Este absolvent al Facultății de Litere și Ștințe Sociale și al unui master în Administrația Publică. În anul 2000 a venit în practică jurnalistică la Gazeta de Sud, iar de a doua zi au început să apără în ziar articole sub semnătura sa.