Craiovenii au sărbătorit Ziua Produselor Agroalimentare Româneşti

Autori


Craiovenii au sărbătorit ieri cea de a doua ediţie a Zilei Naţionale a Produselor Agroalimentare Româneşti atât în Piaţa Centrală, cât şi în cea din Craioviţa Nouă. Sărbătoarea urmăreşte stimularea producătorilor autohtoni prin valorificarea propriilor produse către consumatori şi stimularea acestora pentru a produce calitativ şi cantitativ pentru viitor.

O primă manifestare pe această temă s-a derulat începând cu ora 10.00 în Piaţa Centrală a municipiului, fiind organizată de SC Pieţe şi Târguri Craiova SRL, societatea municipalităţii care administrează toate pieţele din oraş. „Continuând tradiţia, am organizat un eveniment destinat promovării produselor româneşti în general şi a celor de pe meleagurile Olteniei în special. În acest sens, am amenajat în Piaţa Centrală din Craiova un spaţiu mai amplu ca de obicei, cu mese de vânzare în stil rustic, în care producătorii au putut şi să-şi etaleze spre vânzare produse din toate categoriile, de la fructe şi legume de sezon, la miere şi produse apicole, dulceţuri de casă, dar şi murături tradiţionale, brânzeturi ori preparate din carne. De asemenea, le-am dat posibilitatea comercianţilor şi clienţilor acestora să servească o masă tradiţională, oferta fiind şi aici variată, de la sarmale şi pastramă de oaie, la mititei, friptură, mămăligă sau ardei copţi“, a declarat Adrian Dinu, purtător de cuvânt al SC Pieţe şi Târguri Craiova SRL.

Încă de la primele ore ale dimineţii, producătorii erau pregătiţi să întâmpine clienţii cu bogăţiile aduse din propriile grădini. Toamna şi-a expus ca într-o galerie de artă toate culorile. Roşul ardeilor, portocaliul dovlecilor, verdele proaspăt al castraveţilor încântau privirile oricui. Tarabele din lemn erau decorate cu simboluri naţionale. Oamenii rămâneau pe loc şi priveau.

Deşi trecători erau mulţi, producătorii nu prea reuşeau să-şi vândă marfa aşa cum sperau. Munca este mare, iar răsplata destul de mică.

„Noi încă aşteptăm clienţii“

O doamnă în vârstă îşi aranja de zor borcanele cu dulceţuri făcute în casă. Le așeza când mai în faţă, când mai în spate, sperând ca trecătorii să poftescă la ele. „Ziua asta este binevenită, dar lume puţină, poate pentru că este mijlocul săptămânii, dacă era sâmbătă, duminică, era şi lume mai multă. La mâncare se înghesuie, dar aici nu au bani. Pe cine întrebai… buzunarul gol, vai de mine zâc! Totuşi e frumos, lumea este veselă. Noi încă aşteptăm clienţii. Până acuma nu făcurăm nicio vânzare, nimic. Pe lângă dulceţuri, adusăi şi bureţi naturali, te țin șapte ani, îi păstrezi ca pe păpuşi. Uite, pusăi şi eu zmeură şi nu mi-o luă nimeni. Zmeură de la mine din curte“, ne-a spus doamna Drăghici.

Moviliţa mov închis a prunelor uscate atrăgea multe priviri.

„Se vând produse autohnone, dar mai greu, pentru că sunt taxele foarte mari, nu toate lumea ştie că produsul e tradiţional românesc. Preţurile sunt ceva mai piperate pentru că și munca este mare şi totul este costisitor, începând de la curăţat de pomi, strâns de crengi, stropeli care necesită bani, adunat de prune, lemne pentru uscatul lor, bani pentru oameni să-i plătim să ne ajute la cules, 70-80 de lei ziua de lucru, plus masă şi băutură. Totul costă, dar măcar sunt produse naturale“, a explicat domnul Predescu din Sâmbureşti.

Coadă mare era şi la taraba cu pere a unui tânăr. Acesta cântărea mândru para gigantică.

„Am adus o pară de un 1 kg, erau şi mai mari. Pomii noştri sunt altoiţi de tatăl meu, este o pasiune pentru el, avem mare grijă. Ar trebui să fie mai des organizată această zi, pentru a promova produsele autohtone. Produsele sunt naturale sută la sută, dar deocamdată nu foarte bio, deoarece mai folosim insecticide, fungicide. Pe viitor vreau să merg să învăţ în Elveţia pentru ca produsele mele să devină bio. Încerc să atrag clienţii lăsându-i să-şi aleagă marfa, să o guste“, ne-a spus Paris Marius.

Portul naţional al unei doamne şi borcanele cu murături asortate ale acesteia te făceau să pofteşti pe loc. „Este o idee foarte bună această sărbătoare, pentru promovarea produselor pe care noi reuşim să le facem. Am venit special astăzi aici cu murături făcute de noi, cu legume din grădinile noastre. Oamenii însă preferă supermarketurile. Am observat că aveau plasele pline cu vinete cumpărate cu 5 lei kg, în timp ce la noi erau 3 lei. Nu ştiu de ce“, a spus doamna Geanina din Desa.

Un bătrân îmbrăcat elegant lua prânzul „în oraş“ pe băncuţele de lemn special amenajate. „Această sărbătoare este o binecuvântare. În primul rând, este vorba de vreme, şi în al doilea rând, de bogăţia care există pe tarabe. Ar trebui făcută măcar de două ori pe an, nici prea des pentru că pe urmă îşi pierde din farmec. Preţurile nu sunt exagerate, mai ales că muncesc mult. Ca să ai o roşie sănătoasă pe masă dai si 5 lei“, a declarat Lucian Stoian.

Evenimentul este binevenit atât pentru producători, cât şi pentru consumatori

Un alt punct în care a fost marcată Ziua Naţională a Produselor Agroalimentare Româneşti a fost Piaţa Orizont din cartierul Craioviţa Nouă. „Această piaţă este inedită prin faptul că aici îşi desfac produsele exclusiv producători. Este vorba despre producătorii reuniţi în Cooperativa Agricolă Legume Dunărene, cărora le-am închiriat întregul platou agroalimentar al Pieţei Orizont“, a menţionat Adrian Dinu.

Acest eveniment este organizat pentru prima dată în Piaţa Orizont. Este o piaţă mică, aşezată între blocuri, dar plină cu bucate alese. „Este prima dată când organizăm un eveniment în această piaţă, deoarece de astă-toamnă piaţa este destinată numai producătorilor autohtoni. Se prezintă numai produse tradiţionale fără E-uri, cum spunem noi, sperăm să avem un impact pozitiv asupra consumatorilor, să-i învățăm să mănânce sănătos“, a declarat Cristian Călugăru, consilier la Direcţia Agricolă Judeţeană Dolj.


Şi aici producătorii s-au pregătit de sărbătoare, aducând tot ceea ce au mai bun. „Ceea ce vedeţi aici, în piaţa asta, este opera numai şi numai a producătorilor. Avem aici un stand la care Direcţia Agricolă şi producătorii au muncit foarte mult. Este prima asociaţie de produse tradiţionale şi primul produs autorizat din Dolj. Ferma este la Dăbuleni şi este cea mai mare fermă din ţară. Mai avem produse tradiţionale din carne de oaie. Ei sunt sibieni, dar acum sunt locuitori ai judeţului Dolj. Avem şi rotisoare aduse de o cooperativă din Segarcea. Sunt nouă crescători, cu un efectiv de aproape 6.000 de capete de ovine şi caprine care ne vor oferi pe piaţă din nou produse tradiţionale. Tot ceea ce este aici în piaţă sunt produse autentic româneşti din judeţul Dolj, nu avem nimic provenit din altă parte“, a declarat Adrian Popa, directorul Direcţiei Agricole.

„Eu cred că această zi dedicată producătorului român reuşeşte să promoveze produsele la care munceşte cu atâta trudă. Am încercat azi să dăm şi viaţă acestei pieţe, deoarece această piaţă nu a funcţionat de vreo câţiva ani şi este foarte greu să obişnuim oamenii că aici chiar vin numai producători. Cu aceste evenimente, sperăm că lucrurile se vor îndrepta şi vor merge spre bine“, a spus Petrică Goget din comuna Desa, preşedintele Cooperativei Agricole de Legume Dunărene.

Vitrina unor tineri producători ticsită cu tot felul de preparate din carne de porc de ţară făcea să-ți plouă în gură. Aceştia consideră că ziua produselor româneşti este mai mult decât binevenită. „Mi se pare o zi foarte bună pentru că vine fiecare cu ce are. Fiecare îşi prezintă produsul făcut în casă, nu ce e prin magazine. Aşa poate îşi dă lumea seama că e mai bine să mănânce sănătos. E prima dată când am venit aici în piaţă cu ocazia acestor zile şi sperăm să fie bine, să vină lumea. Le dăm să guste să vadă gustul tradiţional de ţară, sănătos, nu toate chimicalele.

Avem produse de porc Mangaliţă. Această specie de porc dispăruse de la noi din ţară, dar acum a reapărut în anumite zone, iar noi facem produsele de Mangaliţă tradiţionale, de casă. Le preparăm noi cu fum, cu lemne. Avem carmangerie şi fermă la Dăbuleni şi noi le preparăm acasă“, a declarat Gilbert Vurcan.

Preparatele din porc de ţară făceau casă bună cu produsele din carne și lapte de oaie de pe taraba vecină. „Noi acum am venit prima dată cu produse doar de oaie: brânză veche, telemea de oaie, brânză dulce, de burduf, lapte pasteurizat, urdă, cârnaţi de oaie afumaţi, drob. Noi le producem, am venit de la Cetate, de obicei ne ducem şi vindem la Calafat, dar azi am venit special aici. Lumea cumpără produsele noastre. Cei care au mai cumpărat de la noi au venit şi ne-au căutat. Le-au plăcut, pentru că sunt produse naturale, fără chimicale în ele“, a explicat Mirela Dan.

Proţapul pe care sfârâia carnea era vedeta principală a evenimentului. Îmbia trecătorii, făcându-i să se înghesuie la coadă. „Am venit cu rotisor de oaie şi brânzeturi toate naturale. E prima dată când particip la acest târg. Cred că va fi ceva de viitor. Produsele sunt apreciate, deja se face coadă. Am observat că este o tendinţă spre produsele naturale, oamenii se interesează din ce în ce mai mult“, a declarat Constantin Stancu, preşedintele asociaţiei crescătorilor de ovine şi caprine Dolj.

Taraba cu murături asortate, aranjate în borcane dichisite, îți lua ochii. „Am adus produse interesante: murături din gogoşari cu struguri, dar şi din pepene verde. Avem şi murături asortate cu varză, conopidă, morcovi, zacuscă, dulceaţă, chiar şi miere. Toate produsele sunt de la noi din curte. Efortul este mare. Necesită destul de mult timp să coci vinete, ardei, apoi să te apuci de tocat. Avem şi câţiva stupi, am adus şi miere. Lumea vine şi cumpără, preferă lucrurile făcute în casă. Produsele sunt bio, adică nu sunt făcute cu conservanţi sau aspirină. Cei care cumpără o dată se întorc mereu“, a declarat Alina Gogea din Desa.

„Te uiţi şi rămâi cu văzutul“

În Bănie, evenimentul a fost binevenit atât în rândul vânzătorilor, cât şi al cumpărătorilor, dar, în timp ce producătorii s-au plâns că duc lipsă de clienţi, craiovenii au spus că ar trebui să aibă parte de o astfel de sărbătoare în fiecare zi. „Ar trebui să se organizeze mai des şi să vină doar adevăraţii producători. E un lucru frumos, pentru că sunt produsele noastre româneşti“, consideră Adrian Toma.

Preţul ridicat, spun consumatorii, este şi el o altă problemă, pe lângă faptul că evenimentul nu a fost promovat destul.

„Trebuie să se facă mai multă reclamă ca să se promoveze această piaţă. Eu am trecut pe aici pentru că stau în blocul de lângă şi am văzut pe geam. Produsele sunt bune, dar preţurile sunt mari, se apropie de cele din Luxemburg“, a spus un domn în vârstă.

Tot din cauza preţului şi a faptului că unii producători nu lasă cumpărătorii să-şi aleagă marfa, o craioveancă preferă să cumpere din supermarket. „Marfa este frumoasă, este destulă, dar preţurile sunt puţin cam mari. Mă uit: să iau, să nu iau… Te uiţi şi rămâi cu văzutul. Ei nu lasă deloc din preţ, ar trebui să se orienteze în funcţie de buzunarul clientului, dacă are sau nu. Producătorii nici nu te lasă să alegi, pe când dacă te duci la supermarket îţi poţi alege ce vrei“, a declarat doamna Carmen.

Ziua Naţională a Produselor Agroalimentare Româneşti a fost sărbătorită pentru prima dată pe 10 octombrie 2017 şi a fost instituită prin Legea nr. 168 din 12 iulie 2017.

Beatrice SpătaruComenteaza acum

Alte stiri

Sumarul ediției de joi, 11 octombrie 2018

Actualitate

» Doi protestatari, reţinuţi în urma violenţelor din 10 august
» Turbulenţele de pe bursă au făcut “o gaură” de 99 de miliarde de dolari celor mai bogaţi oamenii ai lumii
» (VIDEO) Incendiu la două anexe gospodăreşti din Drobeta Turnu Severin
» Malaysia a decis abolirea pedepsei cu moartea
» Listele cu persoanele juridice aprobate în cadrul Programelor Rabla și Rabla Plus au fost publicate pe site-ul AFM
» Doi jurnalişti celebri din România, prinşi cu droguri, urmăriţi penal
» Rafael Nadal sprijină victimele inundațiilor din Mallorca
» Amplasarea aparatelor radar în Mehedinţi

Publireportaj

» Consiliul Județean Dolj reînvie patrimoniul cultural din Oltenia
» Cursuri gratuite de specialitate pentru 600 de agenți de turism și hotelieri din România

Dolj

» VIDEO Răspuns halucinant al CFR: Şuruburile dintre şine şi traverse pot fi desprinse pe jumătate
» Odobleja, o personalitate științifică nedreptățită
» Drifturi pe gazonul proaspăt însămânțat la Hanul Doctorului
» Ce trebuie să ştiţi despre plata avansului din subvenţii
» Avocat craiovean, acuzat de favorizarea făptuitorului
» „Viza de flotant“, sentință definitivă
» Întreruperi energie electrică de luni
» Incendiu în Piața Veche din centrul Craiovei
» Craiova: Weekend cu Prinţul Broască și Alis în lumea păpuşilor la Teatrul Colibri
» Dolj: Se opresc gazele pe o stradă din Melineşti
» Craiova: Avarie la o conductă de apă. Vor fi afectate cartierele Craioviţa Nouă şi George Enescu
» Craiova: Avocatul Ciucă Adi-Remus, reţinut de DIICOT

Gorj

» Revizie generală la utilajele care vor efectua lucrări de deszăpezire
» Directorul care şi-a făcut pedichiura la birou, chemat la ordin de primar
» Râul Jiu, poluat cu peturi şi gunoaie la zeci de metri de Masa Tăcerii
» Un artist gorjean, expoziţie de pictură în Canada
» Remember al Luptelor de la Podul Jiului din data de 14 octombrie 1916
» Gorj: Accident rutier cu o victimă la Crușeț
» Gorj: Contribuabilii vor primi clarificări referitoare la noutăţile legislative fiscale

Olt

» Olt: 65 de kg de peşte au fost confiscate de poliţişti
» Olt: Societate sancţionată pentru pentru încălcarea legislaţiei din domeniul silvic

Mehedinţi

» Mehedinţi: Cercetat pentru înșelăciune
» Mehedinţi: Prins conducând fără permis o maşină neîmatriculată şi cu numere false
» Mehedinţi: Cercetat pentru delapidare și fals în inscrisuri sub semnătură privată
» Pieton accidentat în Drobeta Turnu Severin
» Mehedinţi: Cercetat pentru evaziune fiscală
» Mehedinţi: Razie pe şoselele din judeţ

Vâlcea

» Vâlcea: Teatrul Municipal Ariel spectacolul Kali Traš – Frica Neagră

Sport

» „Tineretul“ dă piept cu Țara Galilor
» Au pus gând rău Clujului
» Handbal (m) / Universitatea Craiova a pierdut la Reșița. Vezi clasamentul!

Sanatate

» În clinicile de psihiatrie ajung tot mai mulți tineri
» Fumatul, principala cauză a bolilor de plămâni
» Detoxifierea de toamnă și beneficiile ei
» 38 de decese cauzate de virusul West Nile, peste 200 de cazuri de meningite

Magazin

» Horoscopul de weekend
» Reţeta de weekend – Tort cu nuci
» Bancul zilei
» (VIDEO) Încă un pod s-a prăbușit în Italia

Top