13.1 C
Craiova
joi, 25 aprilie, 2024
Știri de ultima orăLocalDoljSe pierde graficul de eșalonare la plata datoriilor la întreţinere?

Se pierde graficul de eșalonare la plata datoriilor la întreţinere?

Asociațiile de proprietari care au încheiat cu furnizorii de utilități, cu precădere SC Termo Craiova SRL și Compania de Apă Oltenia, contracte de eșalonare a datoriilor au mari nelămuriri cu privire la modul în care își vor plăti de acum înainte restanțele. Aceștia, câți au reușit să se țină de acest program și să achite la termenul scadent ratele, spun că, până luna trecută, plăteau cu cash la furnizori. Acum, însă, când legea îi obligă să depună banii într-un singur cont, sunt în imposibilitate să achite tranșele datoriilor. „Nu știu cum să mai plătesc. Deocamdată nu am cum să le mai dau banii, ceea ce este grav de tot. Eu am făcut un contract de eșalonare a datoriilor cu Termo, respectiv cu administratorul judiciar SIOMAX, sumele sunt foarte mari 700.000 – 800.000 de lei. În plus, am plan de eșalonare și cu CAO. La acest moment eu merg la bancă și plătesc cu foaie de vărsământ în contul fiecărei societăți, altfel ia executorul toți banii. Nu reușesc să plătesc nici datoria către furnizorul de căldură, nici la apă“, spune Nicolae Boblea, președintele Asociației de proprietari 1A Craiovița Nouă.
Alte asociații surprinse de noile prevederi legale și puse în imposibilitatea de a mai plăti cu cash au cerut singure să încheie un plan de eșalonare a datoriilor. „Am făcut o solicitare la Termo, pentru că avem datorii de 40.000 de lei, ca să încheiem un plan de eșalonare. Am înțeles că solicitarea va ajunge la SIOMAX, administratorul judiciar în procedura de insolvență a SC Termo Craiova și, dacă va fi aprobat, se stabilesc tranșele de plată. Nu știu cum vom proceda până nu ne lămuresc și pe noi de la primărie“, spune Gheorghe Berceanu, președintele Asociației de proprietari nr. 23 Craiovița Nouă.
Într-adevăr, până la apariția Legii nr. 196/2018, asociațiile de proprietari din Craiova care aveau încheiate contracte de eșalonare a debitelor plăteau furnizorului de servicii restanțele direct prin casierii acestora. Pe chitanța eliberată, operatorul trecea suma și acordul în baza căruia se făcea respectiva plată. Acum, astfel de plăți nu mai sunt posibile. „Încasările unei asociații, conform noii legi, merg într-un singur cont bancar. Totul este corect, atâta timp cât asociațiile nu au restanțe, nu au datorii istorice, nu sunt executate silit. În situația asociațiilor cu mari debite către furnizorii de utilități, toată suma depusă în cont este la dispoziția creditorilor. Primul creditor care a notificat banca își recuperează din restanță, iar ce rămâne ia cel de-al doilea creditor, pentru că aceasta este ordinea de recuperare a creanțelor. De exemplu, vine Termo și ia o parte din sumă, iar restul îi revine operatorului de apă și canal, dar este insuficient să acopere rata conform planului de eșalonare și factura curentă, deci acea înțelegere asociație de proprietari- furnizor cade. Sunt, într-adevăr, probleme pentru asociațiile debitoare“, este de părere Ion Pătrulescu, președintele Uniunii Asociațiilor de Proprietari Craiova.

Contul bancar, spaima asociațiilor de proprietari

Creditori istorici ai celor mai multe dintre asociațiile de proprietari, operatorii de utilități sunt de părere că, după intrarea în vigoare a noii legi, reprezentanții proprietarilor nu mai pot face ce vor ei cu sumele de bani și, mai ales, să plătească preferențial facturile. În plus, deși au încheiat acorduri de eșalonare la plată, asociațiile le-au încălcat foarte repede.
„Orice acord de eșalonare a datoriilor au încheiat asociațiile, cu Termo ori cu executorul, trebuie să aibă acordul nostru. Din păcate, nu prea s-au ținut asociațiile de proprietari de plata acestora și au căzut astfel de înțelegeri. Sunt asociații care au făcut recent solicitări, ca să-și plătească eșalonat debitele, dar le-am respins cererile. Înainte făceau ce voiau cu banii, acum plătesc prin cont bancar și este echitabil. Consumul trebuie plătit, altfel riscă să nu primească în această iarnă căldură. Complexul nu ne poate păsui la nesfârșit. Administratorul este obligat să folosească pentru plățile curente și pentru încasări contul curent al asociației. În acest cont sunt vărsate, în termen de 24 de ore de la primirea acestora, toate sumele sau valorile primite în numele sau în contul asociației“, a declarat Maria Somnea, reprezentantul SIOMAX SPLR, administratorul judiciar în procedura de insolvență a SC Termo Craiova.
Reprezentanții CAO spun, la rândul lor, că este o situație dificilă. „Și noi avem titluri executorii, dar asociațiile nu știu cum să facă plățile, ca să acopere facturile curente, să plătească și ratele conform planului de eșalonare“, afirmă şeful Serviciului Juridic al CAO, Mirela Andronache.
În concluzie, orice bancă ține în contul deschis de asociație toate sumele depuse fără să știe de unde provin banii, ce destinație vor primi.
Așa că executorul ia banii aflați în contul asociației, nu banii din fondul de reparații sau de rulment și nu ține seama de planul de eșalonare a datoriilor încheiat cu diverși furnizori de utilități.
Au fost cazuri în care furnizorii au dat asociația în judecată. Au câștigat și, prin intermediul executorului, au luat toți banii din contul bancar. Totuși, asociația are la îndemână acțiunea în instanță, iar dacă are câștig de cauză, furnizorul este nevoit să vireze în același cont bancar banii pe care îi luase prin executor și totodată cheltuielile de judecată.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS