20.5 C
Craiova
miercuri, 24 aprilie, 2024
Știri de ultima orăLocalDoljFondul de Garantare promite sprijinirea mediului de afaceri

Fondul de Garantare promite sprijinirea mediului de afaceri

57% dintre afacerile deschise în Oltenia pe Start-up Nation au fost create în industria prelucrătoare, în special în industria alimentară, arată statisticile FNGCIMM. Iată pentru ce activități va mai acorda Fondul garanții financiare firmelor în perioada următoare.

Fondul Național de Garantare a Creditelor pentru Întreprinderi Mici și Mijlocii (FNGCIMM) a organizat ieri, la Craiova, o conferință de presă la hotel Ramada, în prezența mai multor directori de bănci din Bănie și a unor antreprenori privați din regiune. Au fost prezentate statistici privind garanțiile acordate până acum mediului de afaceri, precum și proiecțiile pentru perioada următoare.
Directorul FNGCIMM la nivel național, Alexandru Petrescu, a menționat în debutul conferinței că instituția se întoarce la scopul său inițial. „Intenția este să ne recentrăm activitatea pe sprijinirea IMM-urilor și nu ne centrăm pe programul Prima Casă. (…) Accesul la finanțare rămâne o problemă majoră a antreprenorului român”, a spus Petrescu, la Craiova, adăugând că „regiunea Oltenia este o zonă importantă din punct de vedere economic și din punct de vedere al emiterii scrisorilor de garantare și a garanțiilor”.

Multe garanții acordate pe Start-up Nation

FNGCIMM a acordat pe semestrul I al anului 2018 un număr de 4.430 de garanții, însemnând de patru ori mai mult decât în aceeași perioadă a anului 2017. Directorul FNGCIMM susține că programul Start-up Nation a generat acest număr ridicat de garanții acordate IMM-urilor. „Din cele 8.500 de proiecte declarate eligibile pe Start-up Nation, 5.054 au venit către noi pentru a solicita scrisori de garantare. Regiunea Sud-Vest Oltenia are un rol important în acordarea acestor garanții. Astfel, în Dolj au fost acordate 188 de garanții, pentru suma de 28,4 milioane de lei, în Gorj au fost acordate – 57 de garanții, în Mehedinți – 27, în Olt – 71, iar în Vâlcea – 60“, a explicat Alexandru Petrescu. 57% dintre afacerile deschise pe Start-up Nation au fost create în industria prelucrătoare, în special în industria alimentară, reprezentând 23% din totalul afacerilor înființate. Au mai apărut afaceri noi pe Start-up Nation, mai multe în domeniul serviciilor, iar mai puține în domenii precum comerțul, agricultura și altele.

Cum vor sta lucrurile pe noul Start-up Nation

Întrebat de redactorul GdS dacă pe viitorul Start-up Nation 2018-2019, care se va lansa în curând, vor mai exista sincopele de anul trecut legate de acordarea cu oarecare întârziere a garanțiilor de la Fond, în anumite cazuri, directorul general Alexandru Petrescu a precizat că instituția deja are un istoric, după experiența din 2017, și că Fondul de Garantare este mai bine pregătit decât anul trecut, „astfel încât să nu mai apară surprize“.
Directorul general adjunct al FNGCIMM, Gheorghe Lăpădat, a completat că a fost încheiat un protocol cu ANAF pentru obținerea on-line a certificatului fiscal, din cauză că înainte, când se obținea acel certificat în format de hârtie, din cauza valabilității de 30 de zile a acelui document, unele dosare de finanțare (de garantare) trebuiau luate de la capăt. Gheorghe Lăpădat a mai precizat că Fondul de Garantare s-a pregătit și din punct de vedere al personalului pentru a prelua propunerile eventualilor beneficiari ai Start-up Nation.

Fondul va acorda garanții pe programul IMM Invest România

Companiile mici și mijlocii din România cu cifră de afaceri de peste un milion de euro reprezintă doar 4% din IMM-urile din țară și cumulează 84% din veniturile care se produc în țară de acest sector economic, a explicat Alexandru Petrescu, ceea ce înseamnă că performanța în afaceri se concentrează într-un număr relativ mic de companii. „Pentru a ridica din punct de vedere financiar companiile din eșalonul doi și trei, este nevoie de finanțare și acest lucru vrem să îl facem noi, prin intermediul Fondului de Garantare“, a spus directorul FNGCIMM.
Fondul va acorda garanții pe programul IMM Invest România, care se va lansa în perioada următoare. Petrescu a declarat la Craiova că s-au aprobat normele metodologice, dar lansarea efectivă a programului se va face când decide Ministerul Finanțelor. Prin acest program se pot acorda credite de până la 5 milioane de lei, pentru capital de lucru, și până la 10 milioane de lei, pentru capital de investiții, cu garanții de la FNGCIMM. Afacerile care se vor deschide în sectorul turismului – cum ar fi zone de agrement, SPA-uri și altele – vor primi garanții de până la 80% din valoarea creditului.
De asemenea, FNGCIMM a mai anunțat că se vor acorda garanții și pe programul „Investește în tine“, care va fi centrat pe activități de formare profesională și încă nu a fost lansat.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS