12.3 C
Craiova
joi, 25 aprilie, 2024
Știri de ultima orăLocalDoljIluminatul public din Craiova ține pasul cu bezna?

Iluminatul public din Craiova ține pasul cu bezna?

În fiecare an, la schimbarea anotimpurilor, există discuții și nemulțumiri venite din partea locuitorilor Craiovei, cu privire la iluminatul public stradal. Cetățenii spun că, în ciuda sesizărilor făcute anual, lumina în oraș se stinge prea devreme și se aprinde prea târziu și că administrația locală craioveană nu reușește să potrivească aprinderea iluminatului stradal concomitent cu lăsarea întunericului. „Tot timpul sunt sesizări în această perioadă, dar așa sunt reglementările în domeniu. La această dată (septembrie – n.r.), aprinderea iluminatului stradal se face la ora 19.35. Trebuie ținut seama că în Craiova avem 250 de ceasuri de comutație de unde se aprinde iluminatul stradal, cu reglare manuală. Poate din acest motiv se mai întârzie, deși nu cred că sunt mari diferențe. De la anul vor schimba această modalitate de aprindere-stingere a rețelelor stradale, pe digital“, a precizat Delia Ciucă, directorul Direcției Servicii Publice (DSP).
Din luna septembrie, când ziua începe să descrească, ar fi necesar ca pornirea iluminatului stradal în oraș să fie modificată. Acest lucru cade în sarcina firmei care a concesionat serviciul de iluminat public, SC Flash Lighting Services SA din București.
Reprezentanții admi-nistrației locale din Bănie spun că aprinderea și stingerea iluminatului public stradal are o reglare decadală, ceea ce înseamnă că orele de aprindere și stingere se schimbă la fiecare zece zile ale fiecărei luni de-a lungul anului. Acest lucru se face conform unui orar de aprindere – stingere a iluminatului public, stabilit în conformitate cu normativele în vigoare, respectiv PE 136/88, zona a II-a geografică, și a unei hotărâri de consiliu din anul 2015. În Anexa I a acestui act normativ local se prevede ca, de exemplu, în luna septembrie în perioada cuprinsă între 1 – 10, orele de aprindere și stingere sunt, 19.56, respectiv 6.51, în decada 11 – 20 septembrie, orarul de aprindere- stingere este 19.37 – 7.02, iar în zilele 21 – 30 septembrie, orele sunt 19.18 – 7.14.
Operatorul care se ocupă de întreținerea iluminatului public în Craiova spune că, începând cu luna octombrie, programul de aprindere-stingere se modifică. „Începând cu 1 octombrie, iluminatul stradal se aprinde la 19.00 și va stinge la 7.26, va fi mai mult decât suficient. Se va respecta orarul de aprindere și de stingere a iluminatului public, conform Anexei la Hotărârea de Consiliu Local nr.334/2015. La lunile cuprinse între aprilie și septembrie, conform adresei primăriei s-a păstrat programul impus de ANRE“, a spus George Manasia, reprezentant SC Flash Lighting Services SA din București.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS