Zonele cu munte vor putea beneficia de facilităţi

La nivelul judeţului Gorj au avut loc recent dezbateri privind noua Lege a muntelui. Dan Tănăsescu, directorul Direcţiei pentru Agricultură Gorj, a declarat că au fost invitaţi 12 primari din localităţi care se încadrează în legea respectivă. Este vorba de comunele şi oraşele din zona montană. Dezbaterea a vizat localităţile din zona montană Retezat-Godeanu, partea de sud. Discuţiile s-au axat pe prezentarea legii şi în 90 de zile vor apărea normele de aplicare. Edilii au venit cu sugestii care vor fi transmise Ministerului Agriculturii. Va fi înfiinţată şi Agenţia Zonelor Montane. Dan Tănăsescu a precizat că noua lege vine în sprijinul autorităţilor locale. Vor fi alocate fonduri pentru dezvoltarea unor activităţi precum eliberarea de certificate de producător de produs montan.

Primul producător autorizat

Şeful Direcţiei Agricole Gorj a spus că în Gorj există un astfel de producător de dulceaţă de trandafir şi dulceaţă de fructe de pădure care doreşte să se autorizeze. Este vorba de un localnic din zona Tismana. Din rezultatele preliminare, producătorul este foarte aproape de a obţine certificatul respectiv, după ce primele analize la produsele respective nu au ieşit bine. „A doua oară se pare că va fi bine. Rezultatele au fost făcute la un laborator din Ardeal şi sunt bune. Legea muntelui va susţine, de asemenea, tinerele familii care vor dori să se instaleze în zonele montane. Vor beneficia de scutire de impozitul pe venit chiar şi cinci ani. Vor mai încasa prime de instalare şi vor beneficia de sprijin financiar şi anumite categorii profesionale care se vor instala în localităţi montane. Este vorba de medici sau de profesori“, a menţionat Dan Tănăsescu.

Eugen MARUTA
Este absolvent al Facultății de Litere și Ștințe Sociale și al unui master în Administrația Publică. În anul 2000 a venit în practică jurnalistică la Gazeta de Sud, iar de a doua zi au început să apără în ziar articole sub semnătura sa.