5.3 C
Craiova
vineri, 26 aprilie, 2024
Știri de ultima orăLocalDoljElev de la Zănoaga, cu piciorul rupt la ora de sport?

Elev de la Zănoaga, cu piciorul rupt la ora de sport?

Un elev de clasa a VII-a de la Şcoala din Zănoaga din comuna Leu a rămas imobilizat la pat, cu piciorul în gips, chiar în primele zile de școală. Familia copilului este revoltată de situație și susține că accidentul a fost provocat la ora de sport din cauza stării terenului școlii, despre care spune că este o suprafață de pământ cu denivelări acoperite de iarbă și nisip. Copilul, dar și părinții susțin că nu este singurul accident pe această suprafață. Managerul școlii spune că nu are nici un asemenea incident semnalat din cauza terenului, dar că va întruni o comisie disciplinară pentru a stabili ce s-a întâmplat și ce măsuri pot fi luate.

La Școala Zănoaga, structură a Școlii Gimnaziale din Leu, județul Dolj, elevii fac orele de educație fizică și sport în curtea unității școlare, pe o suprafață de pământ care este acoperită cu iarbă. Pe acest teren s-au derulat și două ore de sport joi, 13 septembrie, ale elevilor de clasa a VII-a. Părinții unui elev susțin că la aceste ore copilul lor a călcat pe o zonă cu gropi acoperite de nisip și și-a fracturat piciorul, iar la o zi după accident a fost nevoit să meargă la spital pentru a-l pune în gips. Copilul este acum imobilizat la pat pentru o perioada de 15-18 zile și spune că incidentul s-ar putea repeta și în cazul altor colegi. „Am osul fracturat la picior în urma orelor de sport de joi. După ce am făcut antrenament, am jucat și fotbal și atunci am căzut. A fost un fel de fault. Am jucat și m-a faultat un coleg, dar nu este vina lui. El a dat în minge și am căzut pe o suprafață nivelată cu nisip, practic am alunecat pe acel teren care nu este amenajat. Nu am simțit imediat, ci la o oră distanță. Am plecat acasă șchiopătând, iar a doua zi nu am putut să mai calc în el și am fost la spital și mi l-au pus în gips. Trebuie să stau în gips 15-18 zile și apoi să merg la control și să stabilească medicii dacă mai stau sau îl dau jos. Orice coleg poate să pățească la fel. S-a mai întâmplat la fel unui coleg, în urmă cu doi ani. A căzut și i-a sărit rotula de la genunchi, pe același teren de sport“, povesteşte elevul.
Copilul este acasă cu tatăl, care spune că în prima seară l-a văzut că șchioapătă, dar a crezut că e doar o simplă lovitură, de aceea a ajuns cu el la spital abia a doua zi, când a văzut că nu mai poate să calce.
Mama copilului, care muncește în străinătate, este revoltată de accident și acuză conducerea școlii. „Acestea nu sunt condiții în care să învețe copiii. Terenul acela prezintă denivelări și se vede rezultatul, copilul meu a ajuns cu piciorul în gips. Am sunat directorul și mi-a spus: «Lăsați, doamnă, că se va face copilul bine!». Nu este normal așa ceva! Și l-am întrebat ce trebuie să se întâmple ca să ia măsuri, să își rupă gâtul copilul?!“, se întreabă revoltată mama elevului.

Managerul a aflat de incident după câteva zile

Întrebat despre acest accident de la ora de sport de joi, dar și despre alte incidente pe acest teren din Zănoaga, managerul unității școlare, care are biroul la Școala Gimnazială „Nică Barbu Locusteanu“ din Leu, spune că nu are nici o sesizare în acest sens la secretariat. Acesta susține că abia ieri-dimineață a aflat despre ultimul accident și că va întruni o comisie de disciplină.
„La secretariat nu avem înregistrată nici o sesizare în acest sens. Am solicitat lămuriri și de la doamna coordonator de structură, înțeleg că nici dumneaei nu are cunoștință. În asemenea situații, părintele trebuie să spună dirigintelui, el să transmită coordonatorului sau direct mie. Nu a fost așa. Acum sunt sosit aici și verific ce s-a întâmplat efectiv. În primul rând, vreau să verific dacă incidentul a fost de bună credință. În al doilea rând, dacă acel incident a avut loc în timpul orei de sport, pentru că din câte înțeleg copilul ar fi plecat acasă pe picioarele lui. Am s-o întreb și pe domnișoara profesor de educație fizică și ulterior vom trage niște concluzii și vom lua niște măsuri. Nu am informații nici despre alte accidente“, a spus Eugen Răduț, directorul Școlii din Leu.
Directorul recunoaște însă că starea terenului nu este așa cum ar trebui, dar susține că au fost alte obiective prioritare. „Este un teren nu tocmai la standardele ideale pe care ni le dorim cu toții, dar asta nu înseamnă că nu ne preocupă starea lui. Am solicitat sprijin la administrația locală și mi s-a oferit de fiecare dată, și fondurile respective au fost direcționate spre obiective pe care le-am considerat prioritare, cum ar fi renovarea unei grădinițe, realizarea unei toalete pentru persoane cu dizabilități chiar aici la Zănoaga, renovarea arhivei școlii, veche de 100 de ani“, a mai spus managerul. Elevii de la Zănoaga nu au nici sală de sport, în momentul de față aceasta fiind inutilizabilă.
Managerul spune însă că are un teren nou la școala de centru din Leu și că urmează să se facă investiții și la Zănoaga. „La școala centrală, prin eforturile consiliului local și ale primăriei, s-a realizat un teren de sport de care sunt foarte mândru. Elevii vor face sport acolo. Așteptăm recepția, din câte am înțeles. Și am înțeles că și sala de sport urmează să fie modernizată. Ce ați filmat acolo, în spate, la Zănoaga, este așa cum e dintotdeauna. Sala de sport nu este utilizabilă și în momentul în care vom găsi și acolo resursele necesare vom realiza mici îmbunătățiri cât să poată să-și desfășoare activitatea în condiții pe care ni le dorim cu toții“, a mai spus managerul Eugen Răduț.

Condițiile nu sunt cele mai potrivite

Despre accidentarea elevului la oră nu a știut nici profesoara de sport. „Noi am avut joi o oră de sport și după aceea o oră de opțional. La ora de sport s-au lucrat exerciții de viteză, o ștafetă cu jaloane, toți copiii au participat, nu a zis nimeni nimic. Ora următoare au jucat fotbal, și copilul în cauză a jucat fotbal. A plecat pe picioarele lui acasă. Am fost surprinsă și eu când am aflat că are piciorul în gips. Dacă îmi spunea că a călcat cumva strâmb, nu mai juca fotbal și poate situația stătea cu totul diferit“, a spus Andra Manea, profesor de educație fizică și sport.
Cadrul didactic nu exclude însă varianta ca elevul să fi resimțit efectele căzăturii la ceva timp distanță. „Din experiența mea de sportiv, în momentul în care faci o oră de sport cu o încălzire ca la carte, așa cum facem noi, organismul este pregătit și tu poți să te accidentezi și să nu simți durerea în momentul respectiv. Durerea poată să se resimtă peste o oră-două. Eu nu pot să spun decât ce s-a întâmplat la mine la ora de sport. Că pe el l-a durut după, nu știu. Am ore și aici, și dincolo, la Leu. Eu am plecat, nu m-a anunțat nimeni nimic. Este un caz nefericit“, a spus cadrul didactic.
Profesoara recunoaște că nu sunt cele mai bune condiții pe terenul de sport, dar că ia toate măsurile să evite accidentarea elevilor. „Condițiile le-ați văzut și dumneavoastră, nu sunt cele mai potrivite. Încerc să fac tot posibilul să vin cu exerciții potrivite terenului respectiv, cu jocuri pe care să le pot face acolo. Încerc să îmi fac ora cât mai bine, copiii să învețe ceva, atât cât se poate. Sunt școli care au o bază sportivă, sunt școli care nu au o bază sportivă. Asta este. Este posibil să se accidenteze, eu iau toate măsurile să nu se întâmple“, a mai spus Andra Manea.
Primarul comunei, Iulian Cristescu, nu a dorit să comenteze starea terenului de sport de la Școala din Zănoaga, pe motiv că a făcut alte investiții la școală, dar presa este interesată doar de respectivul loc.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS