Unele şcoli nu au autorizaţie pentru că sunt încă în reabilitare

Autorităţile locale şi judeţene, precum şi şefii instituţiilor cu atribuţii de verificare şi control, s-au reunit joi la Prefectura Gorj pentru a discuta pe marginea începerii anului şcolar. La şedinţa condusă de prefectul de Gorj, Ciprian Florescu, au fost prezenţi şefii poliţiei, ai jandarmeriei, ai autorităţilor sanitare, precum şi conducerea Inspectoratului Şcolar Judeţean Gorj. Din datele prezentate de factorii responsabili, a rezultat că 30 de unităţi de învăţământ nu au autorizaţie din partea ISU, în ceea ce priveşte siguranţa la incendiu, şi 2% din şcoli nu deţin autorizaţie sanitară de funcţionare. Prefectul de Gorj, Ciprian Florescu, a declarat că la nivel local trebuie luate toate măsurile necesare, astfel încât să nu fie probleme la începerea şcolii. Se vor avea în vedere inclusiv măsuri pentru îmbunătăţirea traficului rutier. Prefectul a precizat că a fost finalizat controlul în şcoli şi va fi întocmit un raport cu ceea ce s-a constatat în urma verificărilor. Ciprian Florescu a mai transmis că cele mai multe probleme legate de traficul rutier vor fi la Târgu Jiu. Florescu a spus că este necesar să fie găsite soluţii pentru descongestionarea traficului rutier în municipiu.

Fonduri abia anul viitor

Prezent la şedinţa de la Prefectura Gorj, primarul din Târgu Jiu, Marcel Romanescu, a precizat că au fost făcute două propuneri către poliţie pentru fluidizarea traficului rutier pe bulevardele Constantin Brâncuşi şi Unirii. Comisarul-şef Decebal Drăghia, şeful Inspectoratului de Poliţie al Judeţului Gorj, a anunţat că în fiecare dimineaţă poliţiştii se vor afla în preajma unităţilor de învăţământ pentru a dirija traficul. Poliţiştii promit că vor lua măsuri pentru evitarea accidentelor rutiere, pentru a nu exista adulţi şi mai ales minori implicaţi în astfel de evenimente. La rândul său, şeful Inspectoratului pentru Situaţii de Urgenţă Gorj, Augustin Malacu, a precizat că sunt probleme cu anumite clădiri care au nevoie de îmbunătăţiri pentru a beneficia de autorizaţia ISU. Este vorba de autorizaţia de securitate la incendii. Şeful pompierilor gorjeni speră ca primăriile să aloce anul viitor fondurile necesare pentru efectuarea lucrărilor în unităţile de învăţământ care nu au aviz de la ISU. Nu în ultimul rând, Ion Işfan, şeful Inspectoratului Şcolar Judeţean, de şapte ani la conducerea instituţiei, a precizat că a avut o întâlnire cu directorii de şcoli. Şefii de unităţi de învăţământ l-au informat pe Işfan că nu sunt probleme deosebite în teritoriu, înainte de începerea noului an şcolar. Reprezentantul ISJ Gorj a comunicat că lipsa autorizaţiilor sanitare este cauzată, în principal, de faptul că în şcolile respective se derulează lucrări.

Eugen MARUTA
Este absolvent al Facultății de Litere și Ștințe Sociale și al unui master în Administrația Publică. În anul 2000 a venit în practică jurnalistică la Gazeta de Sud, iar de a doua zi au început să apără în ziar articole sub semnătura sa.