5.3 C
Craiova
vineri, 26 aprilie, 2024
Știri de ultima orăLocalDoljȚeapa de la Finanțe cu ajutorul de stat pe 2018

Țeapa de la Finanțe cu ajutorul de stat pe 2018

Ministerul Finanțelor vrea să popularizeze condițiile prin care firmele pot să obțină ajutor de stat pentru investiții inițiale de minimum 3 milioane de euro pe un proiect, cu o cofinanțare de 25% din partea beneficiarului. Problema este că antreprenorii craioveni care vor să aplice au descoperit că în 2018 nu prea mai au cum să obțină finanțare pentru a-și dezvolta afacerile, din cauză că cererile de plată se pot depune numai până la 30 septembrie, iar ei nu mai au timp suficient ca în acest interval să depună și cererile de finanțare, să primească acordul de finanțare, să facă investiția și să depună cererea de plată (decontul). Abia la anul se vor putea obține ajutoare de stat.

Camera de Comerţ şi Industrie (CCI) Dolj şi Direcţia Generală Regională a Finanţelor Publice (DGRFP) Craiova au organizat, ieri, o întâlnire cu mediul de afaceri, pentru a le explica firmelor locale cum pot să acceseze ajutor de stat.
Hotărârea de Guvern nr. 807/2014, modificată prin H.G. nr. 476/2018, prevede instituirea unei scheme de ajutor de stat având ca obiectiv stimularea investiţiilor cu impact major în economie, dezvoltarea regională prin sprijinirea investiţiilor de mare anvergură, cu importante efecte în economie, orientate spre sectoarele de activitate de vârf. Se acordă sume sub forma de granturi de la bugetul de stat pentru cheltuieli eligibile de natura activelor corporale şi necorporale, precum şi cele legate de închirierea construcţiilor aferente investiţiei iniţiale. Contribuția beneficiarilor trebuie să fie de minimum 25% din valoarea eligibilă a proiectului. Din motive care nu se cunosc cu exactitate, ci doar au fost intuite de oamenii de afaceri craioveni (și anume, lipsa banilor la buget pentru aceste ajutoare), abia în această a doua parte a anului face Ministerul Finanțelor „vâlvă“ cu schema de granturi, însă pentru mediul de afaceri va fi aproape imposibil să încaseze anul acesta vreun ban. Abia anul viitor vor putea firmele să atragă banii gratuiți promiși de stat, pentru dezvoltarea afacerilor locale cu impact în economie.
Președintele CCI Dolj, Dragoș Troanță Turculeanu, a precizat că vor mai avea loc astfel de întâlniri cu mediul local de afaceri, pentru ca potențialii beneficiari să fie corect informați despre schema de ajutor de minimis.
Reprezentantul ANAF la eveniment, Liviu Croitoru, de la DGRFP Craiova, a prezentat, în general, cum pot ajunge firmele la granturile de la stat, precizând că banii neconsumați într-un an se proiectează pentru anul următor, iar spre deosebire de alți ani, când exista o perioadă limitată de depunere a planurilor de afaceri, anul acesta „proiectele se depun continuu, pentru că durata schemei de ajutor de stat este până în 2020“.

Criteriile de acordare sunt, oarecum, restrictive

Deși reprezentantul ANAF a precizat că s-au îmbunătățit condițiile de acordare a ajutorului de minimis, în realitate pot aplica firme cu o reală potență financiară. Având în vedere că valoarea minimă a investiţiei ce se poate realiza cu ajutorul de stat s-a diminuat la 13,5 milioane de lei (aproximativ 3 milioane de euro, de la 10 milioane de euro, cât era în trecut), iar bugetul mediu anual al schemei este de 638 de milioane de lei, echivalentul a 145 de milioane de euro, un calcul matematic simplu ne arată că anul acesta ar putea fi finanțate, prin intermediul ajutorului de stat, doar 48 de afaceri din toată țara.
Nu pot fi acordate ajutoare de stat în domeniile de activitate cuprinse în Anexa 1 la HG nr. 807/2014, cum ar fi: agricultură, pescuit și acvacultură, în domeniul producției primare; în domeniul prelucrării și comercializării produselor agricole, distilarea vinului, fabricarea băuturilor alcoolice, fabricarea berii, a fibrelor sintetice etc.
Operatorul economic poate demara proiectul de investiţii după depunerea cererii de acord de finanţare, pe riscul său, a precizat reprezentantul ANAF prezent la eveniment. Or pe riscul său poate începe o afacere doar cine are deja o finanțare de peste 4 milioane de euro, dacă adăugăm și cofinanțarea și TVA. De altfel, și la evenimentul de ieri au fost prezenți puțini reprezentanți ai firmelor, pentru că astfel de investiții de milioane de euro nu sunt la îndemâna oricui.

Mediul de afaceri: „Anul 2018 este compromis“

Numai că statul abia acum a dat drumul la schema de ajutor de stat pentru anul 2018, iar după obținerea acordului de finanțare, cererea de plată se poate depune de către beneficiar până pe 30 septembrie. Antreprenorii prezenți la evenimentul de ieri au precizat că anul acesta nu vor avea timpul fizic efectiv să depună proiectele la Ministerul Finanțelor, să le fie aprobate în termenul legal de 30 de zile, să facă achiziția și să și depună cererea de acordare a plății până pe 30 septembrie. „Chiar dacă eu am deja investiția pregătită și depun acum cererea pentru ajutorul de stat și îmi dați acordul de finanțare în 30 de zile, eu nu mă voi încadra să depun cererea de plată până la 30 septembrie. Ci voi primi banii abia după 1 ianuarie 2019. Deci anul 2018 este închis. Este compromis. Plățile vor începe la anul. Nu se mai poate face nimic anul acesta“, a spus un antreprenor craiovean, care studiase bine legislația privind ajutorul de stat, înainte de a veni la conferință.
Și la termenul de plată pe care și-l asumă statul au existat discuții. Funcționarul de la DGRFP Craiova a precizat că „termenul de acordare a plății a fost redus la 15 zile, de la data aprobării cererii de plată. Adică după ce se încheie acordul de finanțare, se face investiția, se depune cererea de plată, se face verificarea cererii de plată și se aprobă aceasta“. Antreprenorii au precizat care este termenul în care cei de la Ministerul Finanțelor vor face verificarea cererii de plată înainte de a o aproba, întrebare la care funcționarul nu a putut să răspundă.

Cine poate aplica pentru ajutor de stat

Întreprinderile care pot solicita ajutor de stat în baza acestei scheme pot fi întreprinderi nou înfiinţate sau firme în activitate, atât IMM-uri, cât şi întreprinderi mari, cu personalitate juridică, înfiinţate conform Legii nr. 31/1990. În realitate, se pot încadra să acceseze această schemă de ajutor de stat firmele destul de mari și decapitalizate, apte să aibă un buget de cel puțin 4 milioane de euro pentru a face investiția, urmând ca apoi să primească banii de la stat. În cazul firmelor nou înființate, acestea pot aplica pentru ajutorul de stat doar dacă au un capital social subscris și vărsat de 100.000 de lei.
Firmele care aplică trebuie să nu fie în dificultate financiară, să nu fi accesat anterior ajutor de stat pe același domeniu și să nu fi abandonat în ultimii doi ani o activitate similară cu cea pe care doresc să o finanțeze cu sprijinul banilor de la stat, pe teritoriul Uniunii Europene, conform HG nr. 807/2014.
Proiectele se pot depune la Registratura de la Ministerul Finanțelor, în format de hârtie, iar reprezentantul DGRFP Craiova a precizat că se pot depune și în format electronic.
Procedurile de atragere a banilor de la bugetul de stat sub forma ajutorului de stat seamănă foarte mult cu procedurile prin care firmele pot face investiții cu fonduri europene, însă, în cazul ajutoarelor, lucrurile sunt mult, mult mai simplificate decât în cazul fondurilor europene.
Următoarea întâlnire cu mediul de afaceri pe tema acordării ajutoarelor de stat este planificată pe 25 septembrie.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS