radarul a făcut deja primele victime

Poliţiştii gorjeni vor intensifica acţiunile în trafic, în perioada următoare, pentru prevenirea accidentelor rutiere grave şi salvarea de vieţi omeneşti. Creşterea gradului de siguranţă rutieră pe drumurile publice din judeţul Gorj reprezintă o prioritate pentru poliţişti, care desfăşoară permanent acţiuni ce vizează combaterea principalelor cauze generatoare de accidente rutiere grave, în mod special viteza excesivă sau neadaptată la condiţiile de drum (27% din numărul accidentelor grave). Recent, Inspectoratul de Poliție Județean Gorj a fost dotat cu un cinemometru laser (aparat radar tip „pistol“), pentru detectarea vitezei de deplasare a autovehiculelor. Aparatul poate stoca înregistrări video cu toate detaliile autovehiculului aflat în mișcare, dar şi trăsăturile faciale ale conducătorului auto, acţionând pe o rază de aproximativ 1.200 de metri.

A fost deja folosit

Aparatul a fost folosit în acțiunile organizate de polițiști, în data de 11 iunie, fiind aplicate 30 de sancțiuni contravenționale, în valoare de peste 42.000 de lei, și reținute în vederea suspendării exercitării dreptului de a conduce autovehicule pe drumurile publice 28 de permise de conducere, pentru depășirea vitezei legale. Cea mai mare viteză a fost înregistrată pe raza localității Câlnic, 182 km la oră. Poliţiştii reamintesc conducătorilor auto care nu respectă regimul legal de viteză și pun în pericol circulaţia pe drumurile publice că pot fi sancţionaţi contravenţional de echipajele rutiere aflate în trafic, cu autospeciale inscripţionate sau neinscripţionate. Cuantumul sancțiunilor pentru nerespectarea limitelor legale de viteză poate varia între 290 şi 2.900 de lei, iar ca măsură complementară poate fi dispusă şi reţinerea permisului de conducere pe o perioadă de până la 90 de zile. În acest context, polițiștii gorjeni recomandă conducătorilor auto să circule cu atenție sporită și să adapteze permanent viteza la condiţiile de trafic.

Eugen MARUTA
Este absolvent al Facultății de Litere și Ștințe Sociale și al unui master în Administrația Publică. În anul 2000 a venit în practică jurnalistică la Gazeta de Sud, iar de a doua zi au început să apără în ziar articole sub semnătura sa.