10.9 C
Craiova
vineri, 26 aprilie, 2024
Știri de ultima orăLocalDoljPolițiștii locali o dau în bară, primarul îi scuză

Polițiștii locali o dau în bară, primarul îi scuză

După un incident care a avut loc, miercuri, la evenimentul intitulat Ziua Olteniei, între câțiva meșteri populari prezenți la expoziția din foaierul Teatrului Național „Marin Sorescu“ și polițiști locali din Craiova, primarul Mihail Genoiu, în încercarea de a aplana lucrurile, a ținut partea funcționarilor publici, în general. Edilul consideră că aceștia sunt timorați, după ultimele schimbări legislative, și că încă nu s-au adaptat cerințelor. „Ei au o stare de timorare, pentru că lucrurile au avut o evoluție înspre bine atât de puternică în ultimul timp, încât funcționarii publici trebuie să se adapteze la cerințele noastre. Eu spun că în ultimul timp am făcut eforturi mari către transparență. Este foarte greu ca acest funcționar să poată să se adapteze, dar suntem alături de dumneavoastră (mass-media – n.r.) și facem toate aceste eforturi pentru a putea primi întotdeauna tot ceea ce solicitați“, a spus Genoiu, joi, în conferința de presă care a avut ca temă deszăpezirea.
Ce s-a petrecut miercuri, la Ziua Olteniei? Polițiștii locali nu le-au permis unor meșteri populari prezenți la eveniment să-și parcheze mașinile pe esplanada Teatrului Național și i-au invitat în parcarea subterană, evident contra cost. Agenții au făcut, totuși, o concesie: le-au dat voie meșterilor să intre cu mașinile pe esplanadă doar pentru a-și descărca marfa și a o încărca apoi la loc, după terminarea evenimentului. Modul cum s-au purtat însă polițiștii locali a stârnit nemulțumirea expozanților puși în această situație. „Sunt foarte supărată! De când am fost invitați, am spus că vrem să ne asigure un loc de parcare aproape, pentru câteva ore, pentru a descărca marfa. Eu am adus covoare, colegii mei au adus mobilier. Nu le putem căra prin ploaie pe distanțe mari. Am venit aici cu resurse proprii, iar când am ajuns ne-au spus că nu putem lăsa mașinile pe esplanadă, că trebuie să le mutăm. Ne-au trimis în parcarea subterană, unde ne vom plăti singuri parcarea. Am vrut să împachetez totul și să plec“, a spus Anca Dumitrescu, prezentă la evenimentul dedicat Zilei Olteniei cu expoziția „Covorul oltenesc“. „Am venit aici și ei ne gonesc! Ne cheamă ca să ne batjocorească! Am venit cu obiecte decorative din lemn și mobilier pictat. Vă dați seama ce înseamnă să le cărăm prin ploaie şi zăpadă?!“, a spus și Viorel Dîlganu din Craiova. „Toți ce prezenți în această locație trebuie să parcheze regulamentar. Noi le-am recomandat să meargă în parcarea subterană și să achite costurile parcării. I-am lăsat să își descarce marfa, dar apoi mașinile care erau staționate pe un loc pe care nu e parcare a trebuit mutate“, a fost explicația unuia dintre polițiștii locali care i-au pus pe expozanți să își mute mașinile.

„E păcat că se întâmplă lucruri de genul acesta“

Amelia Etegan, managerul Centrului Județean pentru Conservarea și Promovarea Culturii Tradiționale Dolj, instituție care a organizat expozițiile din foaierul Teatrului Național, a luat apărarea meșterilor populari. „A existat o situație destul de delicată. Oamenii care s-au prezentat la această expoziție au venit cu tot dragul, folosind resursele materiale proprii, au așezat această expoziție printr-un efort propriu și, la un moment dat, s-au trezit că nu pot să parcheze. Este o situație absolut jenantă! Nu pot să parcheze mașinile pe esplanada Teatrului Național pentru că, vai Doamne!, nu e parcare… Da, dar acești oameni nu pot să umble cu exponate de valoarea acestora – cu un costum popular care are 200 de ani – prin ploaie, prin lapoviță. Nu se poate! Și nu vorbesc numai de cei de aici, de la noi, de la Craiova, sunt oameni veniți mai de departe, așa cum este un meșter opincar venit de la Vâlcea. Ar fi culmea să punem oamenii care sunt prezenți aici, în această expoziție – indiferent că vin cu exponate care au legătură cu aspecte de meșteșug tradițional sau vin cu partea de gastronomie – să vină cu toate vasele și mâncarea de la nu știu ce distanță pentru că trebuie să parcheze în nu știu ce parcare! E păcat că se întâmplă lucruri de genul acesta, în condițiile în care ar trebui să arătăm un alt respect oamenilor care muncesc și fac astfel de obiecte“, a spus Amelia Etegan.
La rândul său, primarul Craiovei, Mihail Genoiu, a pus totul pe seama nervilor și a oboselii. „Ziua a fost plină de evenimente și este normal ca într-o astfel de situație nervii și oboseala să-și spună cuvântul și să apară tensiuni de o parte și de alta. Dacă cineva a greșit în această situație, își va cere scuzele de rigoare, asta vă promit eu“, a spus Genoiu.
Nervii și oboseala ar avea legătură cu timorarea de care a pomenit primarul, cu referire la funcționarii publici, incluzându-i aici și pe polițiștii locali. Ce înseamnă, de fapt, timorat? Că acel funcționar este stăpânit de frică sau de emoție, temător, intimidat, speriat, potrivit dexonline.ro. O fi de vină creșterea salariilor?

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS