Dosarul „Frăția“, trimis înapoi procurorilor

Doi inculpați din acest dosar, Gigi Vadik Zavera și Ioneluș Cimpoeru, au fost arestați preventiv în noiembrie 2016, iar în martie 2017 au fost plasați în arest la domiciliu (Foto: arhiva GdS)
Autori


Judecătorii de la Tribunalul Dolj au hotărât, marți, ca procurorii doljeni să refacă o parte din rechizitoriul prin care au dispus trimiterea în judecată a celor 13 inculpați din dosarul „Frăția“, printre care se numără craiovenii Gigi Vadik Zavera, zis Gigioc, Marian Irinel Coandă, zis Charlie, Marian Vlădescu și Gigel Roşianu. În același dosar, instanța a admis o cerere de sesizare a Curţii Constituţionale formulată de Gicioc.

Acest amplu dosar privind o serie de infracțiuni ce ar fi fost comise în ultimii ani de membrii grupării „Frăţia“ din Craiova a fost înregistrat pe rolul Tribunalului Dolj în august, anul trecut.

În acest dosar, procurorii doljeni susțin că au probat 16 conflicte stradale în care au fost implicați membri sau lideri ai grupării „Frăția“, ultimul fiind cel din noaptea de 4 spre 5 noiembrie 2016, dintr-un local din centrul municipiului. În noiembrie 2016 au fost făcute primele rețineri în acest dosar, Vadik Gigi Zavera, Ioneluș Cimpoeru, Alexandru Băloiu, Florinel Barbu, Sorin Flutur, Cantemir Mitre și Cristian Vlăescu fiind acuzați atunci de comiterea unor infracțiuni cu violență, de la tentativă de omor și complicitate la tentativă de omor, până la constituirea unui grup infracţional, tulburarea ordinii şi liniştii publice și folosirea fără drept de obiecte periculoase. Anchetatorii au reținut că, în noaptea de 4 spre 5 noiembrie, inculpații au provocat un scandal într-un bar de pe strada A.I. Cuza, în urma căruia Cristian Marian Vlădescu și Vadik Gigi Zavera au fost răniți, dar și că faptele comise de inculpați „constituie o acţiune de represiune, un act de vendetă voit exemplificator pentru ceilalţi membri ai grupării, întrucât agresorii au ales un loc public pentru manifestarea lor violentă, în zona centrală a oraşului“.

Procurorii Parchetului de pe lângă Tribunalul Dolj au continuat cercetările, iar în final au ajuns să pună sub acuzare 13 inculpați, printre care se mai numără Marian Irinel Coandă, zis Charlie, Grigore Băloiu, Cantemir Ştefan Mitre, Ion Ilie și Gigel Roșianu. În acest dosar a fost inculpat și Marian Gîrniţă, subofiţer în cadrul IPJ Dolj, care este acuzat că, în timp ce lucra în cadrul Centrului de Reţinere şi Arest Preventiv, „a avut discuţii, în afara cadrului legal, cu o parte dintre inculpaţi, favorizându-i, în sensul că i-a determinat să uzeze de dreptul la tăcere“.

Conflicte între „Frăția“ și „Mândria“

Procurorii doljeni au mai reținut în rechizitoriul prin care i-au trimis în judecată pe inculpați că gruparea „Frăţia“ a fost constituită după anii 1990, avându-i printre fondatori pe defunctul Mihai Pîrvu, alias Caiac, Gigi Vadik Zavera și Gigel Roşianu. Unul dintre martorii din dosar a explicat în fața anchetatorilor că gruparea „Frăţia“ a fost înfiinţată în anii 1998-2000, având ca scop „dominarea oraşului, pentru câştigarea influenţei, principalul lider fiind Caiac, a cărui influenţă prin violenţă era recunoscută“.


Ulterior, gruparea „Frăția“ s-a scindat și a apărut „Mândria“, condusă de Enriko Constantinescu, „fost prieten cu liderii grupării“, după cum au reținut anchetatorii. De altfel, procurorii au descris în rechizitoriu toate scandalurile în care au fost implicați membri ai celor două grupări. Printre scandalurile enumerate de anchetatori se numără „Răscoala“ romilor craioveni din 2003, dar și scandalurile din octombrie 2005, decembrie 2005 sau aprilie 2007 și iunie 2009.

Judecătorii au admis o parte din cererile inculpaților

După cum spuneam, acest dosar a fost înregistrat pe rolul Tribunalului Dolj în august, anul trecut. Dosarul a intrat în procedură de cameră preliminară, iar marți, pe 20 februarie, instanța s-a pronunțat.

Judecătorii doljeni au admis o cerere de sesizare a Curţii Constituţionale formulată de Gigi Vadik Zavera cu privire la dispozițiile unui articol din Codul de Procedură Penală, dar și o parte din excepţiile formulate de inculpaţi. Mai exact, judecătorul de cameră preliminară a dispus ca procurorii doljeni să descrie mai exact cum au constituit inculpații grupul infracțional organizat, dar și faptele reținute în sarcina unora dintre inculpați.

Instanța a respins celelalte cereri și excepții formulate de inculpați și a dispus ca, în termen de cinci zile, procurorii să comunice dacă fac modificările solicitate sau menţin dispoziţia de trimitere în judecată. Hotărârea Tribunalului Dolj poate fi contestată la Curtea de Apel Craiova. Întrebați despre această situație, reprezentanții Parchetului de pe lângă Tribunalul Dolj au precizat pentru GdS că așteaptă ca instanța să le comunice soluția, dar și că vor menține trimiterea în judecată a inculpaților din acest dosar.Comenteaza acum

Alte stiri

Sumarul ediției de joi, 22 februarie 2018

Actualitate

» Guvernul a aprobat bugetul pe acest an al Fondului pentru Mediu
» Tudorel Toader cere revocarea şefei DNA
» Toader: Situaţie fără precedent în cadrulor raporturilor dintre autorităţi; DNA sancţionată de CCR
» Toader: Comportament excesiv de autoritar la ancheta OUG 13
» Tudorel Toader: Raportul de faţă reprezintă luarea de poziţie a Ministrului Justiţiei. Este evaluarea procurorului şef timp de un an
» Valabilitatea paşapoartelor simple electronice a fost extinsă la 10 ani
» Proiectul privind autoritatea poliţistului, aprobat de Guvern; cresc amenzile pentru refuzul de a oferi informaţii privind identitatea
» ÎCCJ a amânat pentru 26 februarie decizia în privința dosarului Paul Stănescu
» Ministrul Sănătății: „Nu se pune problema declarării epidemiei de gripă”
» Guvernul va aproba joi Ordonanţa de Urgenţă care rezolva problema indemnizaţiilor pentru mame şi concediile medicale
» Augustin Lazăr (PG), în aşteptarea raportului lui T.Toader: Nu există nici un fel de motiv întemeiat de revocare a procurorului şef DNA

Publireportaj

» Încheiere proiect „Dezvoltarea durabilă a firmei STYH A & A SRL”

Local

» Un tir a intrat într-o stâncă la Topleţi
» A furat o maşină de 20.000 de euro şi a fost prins
» Corul Filarmonicii din Vâlcea, desființat din lipsa banilor
» Cereau sute de euro pentru permise auto
» Poliţistul împuşcat de iubită, tot în stare gravă
» Localnicii din Brezniţa Ocol duc lipsă de locuri de muncă
» Primăria Municipiului Craiova – Consultare publică

Dolj

» Primăria Craiova preia hipodromul din Parcul „Romanescu“
» ITM-ul trece, medici îşi iau liber la mica înţelegere
» Străzi din Craiova, în beznă în mod repetat
» Condamnat la 18 ani de închisoare după ce a lăsat trei copii fără tată
» BMW oprit cu focuri de armă pe străzile din Bănie
» Întreruperi energie electrică de luni
» Colegiul „Frații Buzești“ va găzdui competiția olimpicilor la informatică
» Craiova: Acţiune a poliţiştilor pentru prevenirea şi combaterea evenimentelor în care sunt implicaţi câini periculoşi sau agresivi
» „Fête”, în sfârșit pe scena Naționalului craiovean
» Liceenii din Dolj, mai puțin experimentați la examenul digital
» Curtea de Apel Craiova şi-a prezentat raportul activităţii desfăşurate în cursul anului 2017
» Universitatea din Craiova va începe colaborarea cu omologii din Tiraspol
» Peste 31.000 de locuri de muncă, vacante la nivel naţional. În Dolj sunt 1.005
» Craiova: “Tradiții și sărbători de primavară în satele oltenești”, la Biblioteca “Aman”

Gorj

» Mai mulţi pensionari decât angajaţi
» Patru polițiști locali ameninţă cu greva foamei

Olt

» Comoara secției de Etnografie a Muzeului Județean Olt: piese rare de port popular expuse până după Paște
» Olt: Percheziții ale Anticorupției într-un caz de trafic de influență pentru obținerea carnetului de conducere

Vâlcea

» Vâlcea: Accident rutier provocat de un tânăr de 17 ani

Sport

» SCM și-a consolidat locul doi
» Dan Pascu: Avem nevoie de un lider pe finalurile de set
» Noutăţi la baschet: a revenit Hadar, a semnat Sebastian Ionescu
» Alb-albaștrii pun „tunurile“ pe Timișoara
» Gardoș și Santos, buni de luptă
» Handbal (f): SCM Craiova s-a impus la Slatina
» Fotbal / CCA a stabilit brigada meciului „U” Craiova – Poli Timișoara

Sanatate

» Cum ajunge să moară de gripă un om sănătos
» Sedentarismul, generator de boli

Magazin

» Horoscopul de weekend
» Bancul zilei
» Reţeta de weekend – Brioșe cu ciocolată și iaurt grecesc

Top