Gură de canal decopertată și moloz abandonat pe strada General Constantin Argetoianu (FOTO: Claudiu Tudor)
Gură de canal decopertată și moloz abandonat pe strada General Constantin Argetoianu (FOTO: Claudiu Tudor)

Constructorii care se ocupă de repararea străzilor din Craiova nu par să-și fi schimbat obiceiurile proaste nici în 2018. Dovadă sunt câteva străzi din cartierul Brazda lui Novac, unde aceștia s-au repezit să spargă asfaltul în jurul gurilor de canal, dar nu s-au grăbit și cu ridicarea la cotă a acestora. Rezultatul? Străzile s-au transformat în capcane pentru șoferi, care riscă oricând să-și avarieze mașinile în gropile formate în carosabil. Mai ales că majoritatea nici nu sunt semnalizate.

Gurile de canal decopertate de pe strada General Constantin Argetoianu (FOTO: Claudiu Tudor)

Un cititor GdS ne-a semnalat zilele trecute situația unei străzi din cartierul craiovean Brazda lui Novac, General Constantin Argetoianu, unde s-a intervenit pentru ridicarea la nivel a gurilor de canalizare. Cel puțin aceasta a fost intenția angajaților SC Delta ACM, firma care se ocupă de repararea stăzilor, aleilor, trotuarelor și parcărilor din oraș în baza unui acord-cadru care expiră în acest an. Constructorii s-au repezit la începutul lunii să spargă asfaltul în jurul gurilor de canal, dar nu s-au mai grăbit și cu reparațiile, iar strada respectivă s-a transformat într-una plină de „capcane“ pentru șoferi. „De două săptămâni ne rupem mașinile în aceste guri de canal de pe strada Constantin Argetoianu. Unele s-au și lăsat și oricând te poți trezi cu roata mașinii în ele. Asta e nepăsare!“, ne-a sesizat Cosmin, din Craiova.

Gură de canal decopertată pe strada Sergent Constantin Popescu (FOTO: Claudiu Tudor)

Strada la care face referire cititorul GdS nu este singura din zonă în această situație. „Asfaltatorii“ au intrat în forță și pe străzile Sergent Constantin Popescu și General Dr. Ion Cernătescu, tot pentru a ridica la nivel gurile de canalizare, dar apoi au abandonat lucrările. Mai mult, în capătul străzii Constantin Argetoianu, la intersecția cu strada Lămâiței, constructorii au lăsat în drum și câteva grămezi de asfalt spart. Ce a mai rămas în urma lor? Gropi pe care șoferii le ocolesc cu greu și unde riscă oricând să-și avarieze mașinile, pentru că majoritatea nici nu sunt semnalizate.

Vremea ar fi de vină

Nu ar fi prima oară când angajații firmei care repară străzile din Craiova procedează în acest fel. Și în anii anteriori constructorii s-au dovedit în multe cazuri fruntaşi la spart străzi, dar codaşi la reparat, mai ales când a fost vorba de ridicarea la cotă a gurilor de canalizare. Chiar spre finalul anului trecut a existat o situație similară cu gurile de canal de pe strada General Dragalina, care au fost decopertate în toamnă și reparate abia în pragul sărbătorilor de iarnă. La cum stau lucrurile acum, se pare că şi în 2018 constructorii îşi vor păstra obiceiurile proaste, iar șoferii vor fi nevoiți să facă slalom luni bune printre gropile şi balizele de avertizare lăsate în urma lor.
Totuși, pentru acest început de an, „asfaltatorii“ ar avea o scuză: vremea de afară. Reprezentanții primăriei susțin că lucrările din cartierul Brazda lui Novac au început devreme pentru că şi vremea a permis acest lucru, dar cum temperaturile au scăzut brusc și au apărut ploile, lapovița și ninsoarea, constructorii a trebuit să oprească lucrul. „S-a început ridicarea la nivel a gurilor de canalizare pe mai multe străzi din Brazda lui Novac pentru că vremea a fost prielnică, dar s-au pus ploile și zăpada și nu se mai putea turna asfaltul. Când vremea va permite, lucrările vor continua“, a explicat un reprezentant al Primăriei Craiova.

Delta ACM mai are restanțe și de anul trecut

Nu doar lucrările începute în această lună şi nefinalizate din cauza vremii sunt o problemă pentru unii craioveni, ci şi cele demarate anul trecut şi neterminate, tot din cauza iernii. Firma care se ocupă de repararea străzilor din Craiova a rămas restantă cu asfaltarea unor parcări din oraş, după ce, până la sărbători, a reuşit să monteze bordurile şi să mai asfalteze din alei şi trotuare. O astfel de situaţie ne-a fost semnalată, ieri, de un alt cititor GdS. „În vara anului trecut, au fost desfăşurate acţiuni de asfaltare a străzii şi a parcărilor în zona blocurilor F şi G de pe strada Înfrăţirii, dar acestea nu au fost finalizate nici până în ziua de azi de către firma care s-a ocupat de reabilitare. Au fost montate borduri, s-au creat locurile de parcare, însă au rămas guri de canal descoperite și materiale pe lângă blocuri. Aţi putea să-i trageți de mânecă pe cei care ar trebui să verifice aceste lucrări?“, este mesajul primit de la Ionuţ, din Craiova.
Situaţia sesizată de acesta s-a confirmat la faţa locului, unde asfaltarea parcării şi a unor alei din jurul blocurilor D, F şi G a rămas nefinalizată. În zonă au fost montate doar bordurile şi a mai fost turnat pe alocuri un strat de asfalt. La fel s-a întâmplat şi cu unele parcări din cartierul 1 Mai, a căror asfaltare începută în iunie 2017 s-a reluat abia în pragul sărbătorilor de iarnă, dar tot au mai rămas câteva lucrări neterminate. Pentru repararea străzilor din Craiova în baza acordului-cadru semnat în 2014, municipalitatea mai are la dispoziție în acest an, din bugetul local, suma de 24 de milioane de lei. Acordul va expira în luna septembrie, iar autoritățile locale va trebui să lanseze în curând o nouă licitație, pentru a nu risca să rămână descoperite din toamnă cu lucrările de reparare a străzilor din oraş.