11.7 C
Craiova
joi, 25 aprilie, 2024
Știri de ultima orăLocalDoljPuşcărie contra trei milioane de euro

Puşcărie contra trei milioane de euro

Procurorii anticorupție au stabilit că Zamfirescu a făcut o serie de operațiuni comerciale fictive cu cereale, în urma cărora bugetul de stat a fost păgubit cu peste 11 milioane de lei

Magistrații Curții de Apel Craiova au hotărât, la sfârșitul săptămânii trecute, să condamne la șase ani de închisoare administratorul unor societăți comerciale, acuzat că a păgubit bugetul de stat cu peste 11 milioane de lei printr-o serie de operațiuni fictive cu cereale. Instanța de judecată a stabilit că inculpatul nu are bunuri pe numele lui, așa că este puțin probabil să fie recuperat prejudiciul de peste trei milioane de euro (la cursul de schimb euro/leu de la data comiterii faptelor).

Procurorii Direcției Naționale Anticorup-ție (DNA) din Craiova dispuneau, în iulie 2015, trimiterea în judecată a craioveanului Marinel Dan Zamfirescu, de 64 de ani, administrator al mai multor societăți comerciale, acuzat de comiterea infracțiunii de evaziune fiscală.
În rechizitoriul întocmit, procurorii anticorupție au reținut că, în perioada 2007-2008, „inculpatul Zamfirescu Dan Marinel, cu intenție, a înființat și administrat în fapt, pe o perioadă limitată de timp, două firme prin intermediul cărora a desfășurat operațiuni comerciale cu cereale, cu diverse societăți din țară și din spațiul intracomunitar, înregistrând în evidențele contabile sau în alte documente legale cheltuieli, respectiv facturi, care nu au avut la bază operațiuni reale. De asemenea, inculpatul a ascuns sursa impozabilă și nu a evidențiat în actele contabile operațiunile comerciale efectuate în scopul disimulării realității provenienței produselor în cauză și a omis evidențierea veniturilor realizate, având drept consecință denaturarea veniturilor și a cheltuielilor“.
Prin aceste operațiuni, Zamfirescu ar fi păgubit bugetul de stat cu suma totală de 11.110.028 de lei (3.224.570 euro la cursul euro/leu de la data comiterii faptelor). La cursul actual euro/leu, prejudiciul stabilit de anchetatori ar fi de aproximativ 2,4 milioane de euro.

Șase ani de pușcărie, nici un bun pe numele inculpatului

Dosarul de evaziune fiscală a fost înregistrat pe rolul Tribunalului Dolj, instanță care s-a pronunțat pe 20 aprilie 2017.
Zamfirescu a primit o pedeapsă de șase ani de închisoare pentru faptele comise și, în plus, i-a fost interzis să fie fondator, administrator, director sau reprezentant legal al unei societăți comerciale. În ceea ce privește prejudiciul stabilit de anchetatori, instanța a dispus ca acesta să fie achitat de inculpat, cu toate că acesta nu are nici un fel de bunuri pe numele său. „Constată că nu au fost identificate bunuri aflate în proprietatea inculpatului Zamfirescu Dan Marinel. Respinge cererea formulată de partea civilă Statul Român prin ANAF, de instituire a măsurilor asiguratorii asupra bunurilor aflate în proprietatea inculpatului Zamfirescu Dan Marinel, ca neîntemeiată. Admite acțiunea civilă formulată de partea civilă Statul Român prin ANAF. Obligă inculpatul Zamfirescu Dan Marinel la plata sumei de 11.110.028 lei către partea civilă Statul Român prin ANAF“, se arată în hotărârea Tribunalului Dolj. De asemenea, inculpatul a fost obligat să achite suma de 50.000 de lei drept cheltuieli judiciare.
A urmat apelul, iar la sfârșitul săptămânii trecute, pe 11 ianuarie, Curtea de Apel Craiova a dat o sentință definitivă în acest dosar.
Judecătorii craioveni au respins apelul inculpatului și au dispus, la solicitarea procurorilor, „instituirea măsurilor asiguratorii asupra bunurilor mobile şi imobile ale inculpatului Zamfirescu Dan Marinel“. Rămâne de văzut dacă, totuși, vor fi identificate bunuri care să aparțină inculpatului și care să acopere prejudiciul de peste 11 milioane de lei.

Prins după câteva zile

Potrivit reprezentanților Inspectoratului de Poliție al Județului Dolj, persoana condamnată a fost dusă la Penitenciarul Craiova în cursul zilei de luni. „Polițiști din cadrul Serviciului Investigații Criminale au depistat un bărbat de 64 de ani, din Craiova, pe numele căruia Tribunalul Dolj a emis un mandat de executare a pedepsei de șase ani de închisoare pentru infracțiuni economice. Bărbatul a fost dus la Penitenciarul Craiova“, au precizat polițiștii doljeni.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS