15.9 C
Craiova
vineri, 19 aprilie, 2024
Știri de ultima orăLocalTinerii din Slatina primesc bani să se căsătorească

Tinerii din Slatina primesc bani să se căsătorească

Consilierii municipali slătineni au vineri, 22 decembrie 2017, pe ordinea de zi a ședinței de consiliu local, un proiect care presupune acordarea unui sprijin de 1.000 de lei tinerilor care se căsătoresc.

Edilii au stabilit și câteva condiții pentru cei care ar putea primi acest sprijin, care nu sunt foarte restrictive: soţii să fie la prima căsătorie, vârsta soţilor să fie cuprinsă între 18-35 ani, cel puţin unul dintre soţi să aibă domiciliul în Slatina, căsătoria să fie încheiată în municipiul Slatina, sumele necesare să fie prevăzute în bugetul local.
Inițiativa șefilor Primăriei Slatina a fost adoptată ca urmare a analizei făcute pe baza datelor statistice. Conform acestora, deși numărul căsătoriilor încheiate crește de la un an la altul, ritmul este lent.
„Analizând numărul de căsătorii la nivelul municipiului Slatina în ultimii cinci ani, procentul de creştere a acestora este tot mai mic. În anul 2013 numărul căsătoriilor a scăzut cu 9% faţă de 2012. În anul 2014 s-a înregistrat o creştere a numărului căsătoriilor față de anul anterior cu 11%, după care, în 2015, creşterea a fost de 4,14%, iar în 2016 de doar 2,77%. Din datele prezentate mai sus rezultă că este necesară o măsură de stimulare a constituirii familiilor, coroborată cu consilierea tinerilor căsătoriţi cu privire la drepturile şi obligaţiile soţilor în timpul căsătoriei, cu atât mai mult cu cât rata desfacerii căsătoriei prin divorţ este în creştere“, se menționează în argumentul hotărârii.
Măsura este menită să rezolve și o altă problemă pe care asistenții sociali o întâlnesc în special atunci când vine vorba de drepturile copiilor ai căror părinți nu și-au oficializat relația.
„Sunt foarte mulți cetățeni care au o situație nereglementată a copiilor, și asta pentru că nu sunt căsătoriți. De multe ori nu putem să dăm alte ajutoare celor care chiar au nevoie din cauza faptului că aleg să nu se căsătorească, și nu din motive principiale, morale, dar nu înțeleg să reglementeze situația copiilor. Când nu locuiesc împreună, în acte, apar situații de tot felul. Cine este reprezentantul legal al copilului, unde locuiește, cine răspunde – mama sau tata etc. Sunt mai multe lucruri care au fost luate în calcul. Din acest motiv avem și consiliere la depunerea dosarelor – uite ce drepturi ai, uite ce obligații ai, care este regimul matrimonial, care sunt drepturile copilului, care sunt obligațiile părinților, care sunt obligațiile între soți“, a declarat directorul Direcției de Protecție și Asistență Socială din cadrul Primăriei Slatina, Nora Popescu.
De acest sprijin vor putea beneficia, în baza unei solicitări, cuplurile care se căsătoresc după 1 ianuarie 2018.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS