11.7 C
Craiova
marți, 23 aprilie, 2024
Știri de ultima orăLocalPremiată pentru excelenţă în învăţământ

Premiată pentru excelenţă în învăţământ

Iulia Mitrache alături de profesoara Magelona Petrescu (Foto: Facebook)

Iulia Mitrache, elevă în clasa a XII-a la Colegiul Naţional „Gheorghe Ţiţeica“ din Drobeta Turnu Severin, a fost premiată, marţi, de către ministrul educaţiei naţionale, Liviu Marian Pop. Iulia Mitrache a fost însoţită la festivitate de profesoara Magelona Petrescu, cea care a pregătit-o pentru performanţa obţinută din acest an. Adolescenta a obţinut în acest an premiul III la faza internaţională a olimpiadei OLAV. Totodată, este singurul elev din judeţul Mehedinţi care a fost premiat în acest an de ministrul educaţiei naţionale pentru excelenţă în învăţământ.

Cititul nu reprezintă, din păcate, pentru mulţi dintre tineri o prioritate şi sunt foarte puţini cei care se pot lăuda că au citit o carte în ultimul timp. În schimb, Iuliei Mitrache, de 18 ani, elevă în ultimul an la Colegiul Naţional „Gheorghe Ţiţeica“ din Drobeta Turnu Severin, lectura i-a adus şi premiul la olimpiada internaţională de lectură OLAV, care a avut loc la începutul lunii septembrie. Pasiunea pentru lectură o are din copilărie şi i-a fost insuflată de tatăl său, care obişnuia să-i citească poveşti. Acum, la 18 ani, Iulia citeşte Nietzsche, Dostoievski, Hemingway, Sartre, Mircea Eliade, Mircea Cărtărescu ş.a. Nici nu este de mirare că pregătirea elevei olimpice pentru acest concurs nu a presupus un efort deosebit. „Efortul nu se simte atunci când îţi place ceva, adică eu nu îl simt. M-am pregătit în sensul că m-am documentat asupra temei, libertatea, unul din principiile după care mă ghidez în tot ceea ce fac. Aşa că a fost mai mult o plăcere decât un efort“, spune Iulia. Eleva mai este pasionată de filozofie şi artă şi îi place să se plimbe cu bicicleta în timpul liber. „În general, îmi place să descopăr, să explorez cât mai mult în orice mod posibil. Mi se pare frumos să trăieşti viaţa cât mai intens şi să cauţi să extragi cât mai mult din ceea ce îţi oferă şi să nu te limitezi“, a spus Iulia Mitrache.

Iulia este mândria liceului

Iulia Mitrache este foarte apreciată în liceul de elită al Severinului, atât de cadrele didactice, cât şi de colegi. „Iulia este un elev care ne-a uimit cu cultura generală pe care o are şi cu cât poate citi la vârsta ei. S-a pregătit pentru foarte multe concursuri şi olimpiade, chiar concursuri internaţionale, unde a câştigat premii în anul şcolar trecut. Cel mai mult ne bucurăm de acest premiu la olimpiada internaţională de lectură, care sporeşte şi prestigiul colegiului nostru în judeţul Mehedinţi şi în ţară“, a spus prof. Mihaela Ştefan, directorul Colegiului Naţional „Gheorghe Ţiţeica“. Tânăra este pregătită pentru concursurile de lectură de profesoara Magelona Petrescu. Programul fiecărei ediţii a olimpiadei internaţionale de lectură include minimum două cursuri şi o dezbatere, din domeniile de referinţă pentru olimpiadă, şi o probă unică, probă scrisă, individuală. Pentru proba scrisă, concurenţii apelează atât la conţinuturile specifice disciplinelor din domeniul limbii şi literaturii, cât şi la cultura lor generală, la experienţa şi la competenţa lor. La acest concurs nu este necesar ca participanţii să fi studiat literatura română.

Olimpica a ales Dreptul

Iulia Mitrache are posibilitatea de a intra fără examen de admitere la mai multe facultăţi de prestigiu din România, însă optează pentru Facultatea de Drept din Bucureşti, unde va susţine examen. „Aş vrea să dau la Drept, la Bucureşti, pe domeniul acesta aş vrea să merg mai departe. În momentul actual aş opta pentru avocatură, dar aş vrea să am o pregătire şi în Drept internaţional pentru a avea o deschidere cât mai mare către lume“, spune eleva de la Turnu Severin. Cât despre faptul că pe mulţi adolescenţi nu îi preocupă cititul şi aleg să petreacă ore întregi în faţa calculatorului, Iulia spune că nu îi judecă în nici un fel: „Tocmai din anumite cărţi am învăţat să nu judec pe cineva căruia nu îi place să citească. Eu cred în libertatea omului şi în libertatea fiecăruia de a-şi alege drumul şi nu aş judeca pe cineva pentru că nu a citit. Sincer nu cred că este o problemă care ţine neapărat de vârstă. Cred că, până la urmă, cititul nu ar trebui inoculat cu forţa. Mi se pare că la rădăcina oricărei pasiuni adevărate, indiferent că este lectura, mersul pe bicicletă sau karatele, stă prin definiţie, plăcerea“.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS