16.2 C
Craiova
vineri, 29 martie, 2024
Știri de ultima orăLocalDoljOlimpicii internaționali din Dolj, premiați la parlament

Olimpicii internaționali din Dolj, premiați la parlament

Elevele Fey Elena Papalitsas, Nicoleta Izabela Dincă și profesoara Xantula Giuvanudis, premiate la parlament

Două eleve de gimnaziu din județul Dolj și cadrul didactic care le-a pregătit au fost premiate ieri la Parlamentul României pentru performanțele obținute la olimpiadele școlare internaționale. Cele două fete studiază la unități școlare diferite, însă au reușit să se facă remarcate la aceeași competiție, având ca îndrumător pe cadrul didactic Xantula Giuvanudis. Este vorba de Fey Elena Papalitsas (clasa a V-a) de la Colegiul Național „Frații Buzești“ din Craiova, care a obținut locul I la Olimpiada Internațională a Elenismului, și de Nicoleta Izabela Dincă, elevă în clasa a VII-a la Liceul Teoretic Amărăștii de Jos, locul III la aceeaşi olimpiadă.
„La această festivitate au fost premiați atât elevii care au obținut distincții la olimpiadele și concursurile școlare internaționale pe discipline școlare în anul 2017, cât și profesorii care i-au pregătit. De asemenea, se vor acorda premii și pentru unitățile de învățământ de unde provin copiii“, a precizat Monica Sună, inspector școlar general.
Elevele din Dolj au fost la această festivitate alături de alți 166 de elevi câştigători a 228 de distincţii (3 premii I absolute, 61 de medalii de aur și premii I, 77 de medalii de argint și premii II, 60 de medalii de bronz și premii III şi 27 de menţiuni) la olimpiadele internaţionale sau regionale pe discipline atât la juniori, cât şi la seniori. De asemenea, la categoria cadre didactice sunt 203 dascăli care s-au implicat în pregătirea lor.
Elevii premiați provin de la 89 de unități școlare.
Potrivit reglementărilor în vigoare, cuantumurile premiilor pentru rezultatele înregistrate la olimpiadele internaționale sunt următoarele: 12.545 de lei – premiul I absolut pentru cei care au obținut punctaj maxim, 9.720 de lei – premiul I sau medalie de aur, 8.330 de lei – premiul al II-lea sau medalie de argint, 5.950 de lei – premiul al III-lea şi 4.065 de lei – menţiune sau diplome echivalente.
Sumele în bani acordate elevilor care s-au impus în competiţiile regionale la olimpiade balcanice de seniori şi juniori, cum ar fi Olimpiada Internaţională Pluridisciplinară Tuymaada, Olimpiada de Informatică a Europei Centrale, Olimpiada de Chimie „D.I. Mendeleev“ etc. sunt: 4.440 de lei – premiul I sau medalie de aur, 3.785 de lei – premiul al II-lea sau medalie de argint, 2.945 de lei – premiul al III-lea și medalie de bronz şi 2.550 de lei – menţiune sau diplome echivalente.
Profesorii care au pregătit elevii au fost recompensați cu un singur premiu, în cuantumul cel mai mare prevăzut pentru unul dintre elevii lor. Pentru şcolile pe care le frecventează elevii premiați s-a acordat câte un premiu, în cuantumul prevăzut pentru fiecare elev premiat. În acest ultim caz, sumele primite vor fi utilizate pentru dotări destinate sprijinirii eficienţei procesului de învăţământ.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS