17 C
Craiova
miercuri, 24 aprilie, 2024
Știri de ultima orăLocalDoljSindicaliștii trag semnalul de alarmă: Elevii stau înghesuiți în clase ca puii în fermă

Sindicaliștii trag semnalul de alarmă: Elevii stau înghesuiți în clase ca puii în fermă

Constantin Lungulescu, președintele Sindicatului „Spiru Haret“ Dolj

Clase cu peste 35 de copii, care stau înghesuiți mai rău decât puii în fermă, sute de școli și grădinițe care nu au autorizație de funcționare din cauza condițiilor igienico-sanitare precare, finanțare per elev care nu acoperă nici salariile și se apelează la rectificări bugetare. Probleme sunt și în ceea ce privește procesul instructiv-educativ, întrucât mai sunt profesori care predau în stilul vechi, fără să se facă înțeleși de elevi. Acestea sunt condițiile din învățământul preuniversitar doljean, dar și din toată țara, spun reprezentanții sindicatelor, care susțin că nici bugetul pentru anul viitor nu va aduce mari schimbări. Noutatea va fi că banii vor fi virați direct în contul școlilor și nu vor mai trece prin consiliile locale.

Anul acesta nu a adus mari schimbări în învățământul preuniversitar, spun sindicatele. „Învățământul este prioritate națională doar în campania electorală. În rest, avem aceleași probleme. Multe școli și grădinițe nu au autorizație sanitară pentru că nu au apă curentă, nu au toalete corespunzătoare. În fiecare toamnă avem acea campanie de prezentare a situației. Trimit reprezentanții inspectoratului școlar pe teren. Se fac situații care se trimit și nu se face nimic. Între timp a mai căzut un tavan sau un acoperiș“, a spus Constantin Lungulescu, președintele Sindicatului „Spiru Haret“ Dolj. Pe lângă autorizații, în Craiova există și problema claselor cu foarte mulți elevi. „Clasele sunt aglomerate, învață câte 35 de copii. Am mai făcut o demonstrație că sunt prea mulți copii într-un spațiu prea mic. Dacă ar fi să cresc 35 de găini în spațiile respective nu m-ar lăsa normativele în vigoare. Și atunci cum să acceptăm astfel de condiții pentru copii? Acest lucru s-ar putea schimba prin prevederi legislative. S-a anunțat că se va schimba Legea educației. Ar fi bine să ia în considerare ca efectivele să nu fie mai mari de 20-25 de copii. Să se interzică negru pe alb să se facă clase cu efective mai mari“, a mai spus președintele „Spiru Haret“ Dolj.
Liderul de sindicat susține că efectivele din clase au crescut la presiunea părinților, care la începutul fiecărui an școlar țin să își mute copiii la unitățile școlare la care consideră că pot obține rezultate mai bune. „Cea mai mare presiune pe transferuri se face la gimnaziu, pentru că mediile contează pentru admiterea la liceu. La începutul anului școlar, părinții vor să își mute copiii la anumite unități școlare și chiar la anumite clase. Și se vede acest lucru la prânz: circulația rutieră este blocată în oraș când ies copiii de la școală. În mod normal, copiii ar trebui să meargă la școlile din circumscripție și să fie lăsați să meargă pe jos“, a mai spus liderul de sindicat.
Probleme ar fi nu numai la organizarea claselor, ci și la modul în care se predă. „Mai avem profesori care predau pe metoda clasică. Se întorc cu spatele la elevi și cu fața la tablă și își fac numărul, fără să se facă înțeleși. Acest lucru ar trebui schimbat“, a precizat Constantin Lungulescu.

„Bugetul de anul viitor nu va aduce mari modificări“

Sindicaliștii din învăță-mânt nu văd cu ochi buni nici bugetul de anul viitor. „S-a spus că avem buget mai mare. Într-adevăr, vor fi cu trei miliarde mai mult decât în 2017. Această sumă poate cel mult acoperi majorarea salarială de 20% de la 1 martie 2018 și contribuțiile către stat care vor trece de la angajator la angajat. Din punct de vedere procentual, dacă este să analizăm bugetul, este mai mic dacă ne uităm la anii anteriori: în 2016 a fost 3,04%, în 2015 – 3,45%, și dacă ne uităm și mai în urmă, în 2008 a fost 4,23% din PIB“, a precizat Lungulescu.
Noutatea pentru anul viitor va fi că banii vor fi virați direct în contul unităților școlare, iar consiliile locale nu vor mai fi ordonatori principali de credite. „Sper ca prin noua modalitate de alocare a banilor să nu se mai ajungă în situația în care să se apeleze la rectificări bugetare pentru a plăti salariile, întrucât finanțarea per capita nu este suficientă“, a spus președintele „Spiru Haret“ Dolj.
Sindicaliștii spun că anul viitor este posibil să fie noi greve din cauza condițiilor din învățământ. „Avem deja încheiate parteneriate între sindicate și asociațiile de părinți și elevi, să fie alături de noi la eventuale proteste. Probabil că se vor declanșa mișcările la examenele naționale. Bacalaureatul, de exemplu, va începe în luna februarie, cu probele de competențe“, a precizat Constantin Lungulescu.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS