13.1 C
Craiova
joi, 18 aprilie, 2024
Știri de ultima orăLocalDoljModificarea Legii ANI scapă 90 de aleși din Oltenia

Modificarea Legii ANI scapă 90 de aleși din Oltenia

UPDATE: Comisia juridică a Senatului a votat un raport de admitere, luni, pentru controversata propunere legislativă inițiată de deputatul PSD Florin Iordache de modificare a Legii ANI, conform căreia interdicțiile aplicate deputaților și senatorilor pe baza rapoartelor de evaluare întocmite de Agenția Națională de Integritate și care au constatat nerespectarea prevederilor legale privind conflictul de interese în perioada 2007 – 2013 încetează de drept, pe care însă a modificat-o printr-un amendament al unui senator PSD ca să fie clar că se aplică doar parlamentarilor.

Proiectul a fost votat de plenul Senatului – au fost 77 voturi „pentru” și 39 „împotriva”.

Articolul reformulat de senatorul PSD Marian Pavel şi acceptat de Comisia juridică prevede că „interdicţiile aplicate persoanelor care au avut calitatea de senator şi/sau deputat în oricare dintre mandatele cuprinse în perioada 2007 – 2013 în temeiul articolului 25 pe baza rapoartelor de evaluare întocmite de Agenţia Naţională de Integritate şi care au constatat nerespectarea prevederilor legale privind conflictual de interese în exercitarea oricăruia dintre mandatele de senator şi/sau deputat în perioada 2007 – 2013, până la intrarea în vigoare a Legii 219/2013 pentru modificarea şi completarea Legii 96/2006 privind Statutul deputaţilor şi al senatorilor, încetează de drept“.

De asemenea, comisia a eliminat amendamentul adoptat de Camera Deputaţilor la art. 25, potrivit căruia „persoană eliberată sau destituită din funcţie potrivit prevederilor actuale sau faţă de care s-a constatat existenţa conflictului de interese ori starea de incompatibilitate este decăzută din dreptul de a mai exercită o funcţie sau o demnitate publică ce face obiectul prevederilor prezenței legi, cu excepţia celor electorale, pe o perioadă de trei ani de la dată eliberării, destituirii din funcţia ori demnitatea publică respectivă sau a încetării de drept a mandatului în care a existat conflictul de interese ori starea de incompatibilitate. Dacă persoană a ocupat o funcţie eligibilă, nu mai poate ocupă aceeaşi funcţie pe o perioadă de trei ani de la încetarea mandatului în care a existat conflictul de interese ori starea de incompatibilitate”.

Proiectul de modificare a Legii Agenției Naționale de Integritate (ANI) ar avea efecte majore dacă va trece și de Senat în forma adoptată de Camera Deputaților. Într-un răspuns către romaniacurata.ro, ANI spune că propunerea legislativă avansată de deputatul PSD Florin Iordache va duce la „diminuarea până la eliminare a sancțiunilor care decurg din încălcarea regimului conflictelor de interese și al incompatibilităților“. Potrivit ANI, prin noile modificări legislative, 675 de aleși vor scăpa de sancțiuni. Peste 90 dintre aceștia sunt din Oltenia.

Dacă modificările legislative vor intra în vigoare, o persoană găsită de ANI în incompatibilitate sau conflict de interese va putea rămâne în funcția care a generat această situație sau în orice altă funcție. De asemenea, de la intrarea în vigoare a legii, destituirea unei persoane aflate în situațiile de mai sus va putea fi realizată numai din demnitatea publică în care a existat conflictul de interese ori starea de incompatibilitate. Mai mult, există posibilitatea rotirii în funcții a persoanelor care au încălcat această lege, contrar dispozițiilor Deciziei Curții Constituționale nr. 418/2014, spune ANI.

Cum urmează să opereze noua lege

Să luăm un exemplu concret. O persoană care exercită funcția de consilier județean sau ministru este găsit de ANI în incompatibilitate sau conflict de interese. La momentul rămânerii definitive a raportului de evaluare al ANI, persoana respectivă nu mai deține funcția care a generat încălcarea legii. În consecință, ea poate candida pentru un mandat de parlamentar sau primar, pentru că, potrivit noii legi, nu ar mai avea nici o interdicție.
Alt exemplu. Un primar este găsit incompatibil de ANI, dar până la finalizarea procesului de pe rolul instanței de judecată termină mandatul și între timp ajunge parlamentar. Mandatul de parlamentar nu-i va mai înceta înainte de termen pe motiv de incompatibilitate. Aceasta, deoarece prin noua lege mandatul încetează exclusiv pentru funcția care a generat situația de incompatibilitate, în cazul dat ca exemplu, doar pentru funcția de primar. Acțiunea ANI ar rămâne astfel fără obiect.
Prin altă modificare a legii, se propune ca interdicțiile aplicate de ANI parlamentarilor, pe baza rapoartelor de evaluare, să înceteze de drept. În acest fel, vor deveni lipsite de efecte hotărârile definitive și irevocabile pronunțate de Înalta Curte de Casație și Justiție (ÎCCJ), situația care echivalează cu aplicarea retroactivă a unor texte legale, ceea ce contravine Constituției.
Modificările legislative ar afecta aplicarea sancțiunilor în toate cazurile finalizate de ANI, atât în cazurile aflate pe rolul instanțelor de judecată, cât și în cele rămase definitive și irevocabile, câștigate de ANI, dar care nu au fost puse încă în executare. În ceea ce privește funcțiile elective, ANI precizează că modificarea legislativă poate afecta aplicarea sancțiunilor într-un număr de 675 de dosare, dintre care 597 aflate pe rolul instanțelor de judecată și 78 de cazuri definitive și irevocabile câștigate de ANI, dar nepuse încă în executare.
Pe lista furnizată de ANI se găsesc peste 90 de aleși locali și parlamentari din Oltenia. Unul dintre cazurile prezentate deja de GdS este cel al deputatului PSD de Dolj, Ion Călin. Acesta a fost găsit de ANI în conflict de interese administrativ, pentru că în perioada 5 ianuarie 2009 – 30 noiembrie 2011 și-a angajat fiica la cabinetul parlamentar. Călin a cerut suspendarea executării actului administrativ, dar a pierdut pe 9 februarie 2017, sentința judecătorilor fiind cu recurs.
În acest moment, cauza se află în faza de filtru la ÎCCJ. GdS a arătat însă că procedurile preliminare la instanța supremă durează în medie circa 300 de zile. Ion Călin deține în prezent un nou mandat de deputat PSD de Dolj.
Altă situație relatată de GdS se referă la primarul PSD al comunei doljene Ișalnița, Ovidiu Flori. El a fost declarat incompatibil (26 mai 2015) pentru că în perioada 2 octombrie 2009 – 4 iulie 2013 a fost simultan viceprimar (2008-2012), respectiv primar (2012-2016) și administrator al SC Servicii Publice Ișalnița SRL. A atacat fără succes raportul ANI la CA Craiova și a făcut recurs la ÎCCJ, dosarul său (format 4 ianuarie 2016) aflându-se în procedura de filtru. În 12 ianuarie 2017, Ovidiu Flori a plecat secretar de stat în Ministerul Transporturilor, iar la Ișalnița s-au organizat alegeri anticipate. Ovidiu Flori s-a întors de la minister și le-a câștigat, redevenind primar.
În cele două cazuri, în condițiile noii legi, rapoartele ANI sau eventualele decizii definitive și irevocabile ale ÎCCJ vor rămâne fără efecte. Iată, mai jos, o listă cu aleșii din Oltenia care au probleme cu ANI.

 

 

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS