10.6 C
Craiova
joi, 28 martie, 2024
Știri de ultima orăLocalGorjContinuă scandalul cu parcarea din zona Căii Eroilor

Continuă scandalul cu parcarea din zona Căii Eroilor

Primăria Târgu Jiu vrea să cumpere un teren privat pentru o parcare publică

Consilierii locali au transformat într-un scandal şedinţa de ieri privind aprobarea unui proiect de hotărâre pentru achiziţionarea terenului de lângă sediul BNR Gorj, în vederea amenajării unei parcări. Motivele scandalului au avut legătură cu natura juridică a terenului respectiv pe de o parte, respectiv cu necesitatea aprobării de urgenţă a hotărârii, întrucât licitaţia este programată pe 19 decembrie. Preţul de pornire a licitaţiei este de 1,83 milioane de lei. Primarul din Târgu Jiu, Marcel Romanescu, a cerut votul aleşilor locali, pentru alocarea sumei de bani amintite şi pentru participarea la licitaţie.

Proiectul a fost respins

Consilierii judeţeni Petcu şi Lădaru s-au declarat împotriva aprobării proiectului şi au cerut o expertiză asupra situaţiei juridice a terenului în suprafaţă de 2.000 de metri pătraţi, pentru a se stabili dacă există litigii. Aleşii liberali au motivat urgenţa şi necesitatea amenajării unei parcări în zonă. După un scandal care a durat o oră şi jumătate s-a trecut la vot, iar proiectul propus de primarul Marcel Romanescu a picat. S-a mai decis ca până pe 30 ianuarie, Serviciul Juridic din cadrul Primăriei Târgu Jiu să prezinte un raport de clarificare a situaţiei juridice a terenului respectiv, dacă acesta nu va fi achiziţionat între timp.

Cum motivează primarul necesitatea cumpărării terenului

Primarul din Târgu Jiu, Marcel Romanescu, a anunţat că este nevoie de reamenajarea zonei care se află în apropiere de Calea Eroilor. „Având în vedere intenția de achiziționare de către municipiul Târgu Jiu a terenului situat pe strada Geneva, nr. 6, în suprafață de 2.000 de metri pătraţi, dorim să aducem la cunoștința opiniei publice următoarele aspecte: Pe de o parte, demersurile autorităților abilitate de includere în Patrimoniul Mondial UNESCO a Ansamblului Monumental «Calea Eroilor», iar pe de altă parte începerea, de anul viitor, a lucrărilor la proiectul de modernizare și reabilitare a zonei protejate a Ansamblului Monumental, zona de intervenție a proiectului în prima etapă fiind în vecinătate directă cu terenul respectiv, acesta putând fi integrat în concepția generală de dezvoltare a zonei. De altfel, facem precizarea că proiectul respectiv face referire la existența în zonă a unor terenuri neintegrate în prezent care pot fi valorificate prin realizarea unor investiții publice dedicate ce pot conduce la potențarea zonei protejate. La momentul actual, considerăm că realizarea unei parcări publice pe terenul respectiv ar rezolva o problemă de fluidizare a circulației, prin relocarea locurilor de parcare existente pe strada Geneva în amplasamentul respectiv și redarea circulației pe două benzi pe artera rutieră respectivă“, potrivit unui comunicat al Primăriei Târgu Jiu.

Vor să amenajeze un Muzeu „Constantin Brâncuşi“

De asemenea, reprezentanţii primăriei motivează achiziţionarea terenului pentru a pune în valoare operele brâncuşiene şi cu ideea amenajării unui Muzeu „Constantin Brâncuşi“. „Totodată, ținând cont de faptul că realizarea acestui proiect de modernizare a Căii Eroilor poate genera dezvoltarea socio-economică a municipiului Târgu Jiu, precum și o identitate a acestuia, considerăm că este necesară deținerea de către Municipiul Târgu Jiu a unor spații publice în zona protejată a unor clădiri de referință, specific caracterului funcțional al zonei care să contribuie la punerea în valoare a Ansamblului Monumental „Calea Eroilor“. În acest sens, reamintim discuțiile referitoare la identificarea unei locații adecvate pentru un eventual Muzeu «Constantin Brâncuși» sau a altor obiective care să fie armonizate cu funcționalitatea zonei. Amplasamentul respectiv corespunde unor astfel de cerințe, putând fi realizate investiții dedicate unor astfel de activități și, în același timp, putând asigura locuri de parcare pentru instituțiile publice, de învățământ, administrative și de cultură din zona menționată. Având în vedere faptul că vecinătățile de la Est, Vest și Nord ale terenului aparțin domeniului public de interes local, amplasamentul respectiv se poate amenaja optimizând funcționarea în acea zonă, inclusiv asigurarea acceselor către zona de locuințe din cartierul Unirii, existând posibilitatea ca în cazul unei investiții private aceste facilități să nu poată fi asigurate“, potrivit aceluiaşi comunicat emis de Primăria Târgu Jiu.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS