10 C
Craiova
vineri, 26 aprilie, 2024
Știri de ultima orăLocalDoljCât costă să foloseşti stadionul de fotbal din Craiova

Cât costă să foloseşti stadionul de fotbal din Craiova

Primăria Craiova a stabilit taxele care se vor plăti în 2018 pentru folosirea stadionului de fotbal: 37.100 lei sau 74.200 lei pentru meciuri, respectiv 60.250 lei sau 92.700 lei pentru alte evenimente de amploare

În Proiectul de hotărâre privind stabilirea impozitelor și taxelor locale pentru anul 2018, supus, ieri, dezbaterii publice, se menționează și noul stadion de fotbal, pentru folosirea căruia Primăria Craiova a instituit mai multe taxe: de la cele pentru găzduirea meciurilor de fotbal, până la cele pentru organizarea de diverse evenimente. Chiar și pentru un tur al stadionului se va percepe o taxă. În rest, în 2018 nu se va modifica nivelul impozitelor, dar vor apărea multe taxe noi, unele menite să urgenteze obținerea de la primărie a diverse avize, autorizații sau documente.

Anul 2018 nu va aduce craiovenilor impozite mai mari, dar va veni cu o serie de taxe noi pentru cei care vor apela la serviciile anumitor direcții publice din cadrul primăriei sau pentru cei care vor dori să obțină diverse avize, autorizații sau documente, în regim de urgență. Aceasta este concluzia noului „Proiect de hotărâre privind stabilirea impozitelor și taxelor locale pentru anul 2018“, care a fost supus, ieri, dezbaterii publice, și care mai vine și cu majorări ale unor taxe deja existente.
Elementul de noutate din acest „peisaj“ îl reprezintă, însă, noul stadion de fotbal al Craiovei, pentru care primăria a instituit mai multe taxe, atât pentru utilizarea temporară a locurilor publice de pe arenă, cât și pentru folosirea efectivă a stadionului la meciuri de fotbal, alte competiții sportive sau evenimente de alt gen (concerte, festivaluri, mitinguri etc.). Astfel, din 2018, pentru meciurile de fotbal din Liga I și Cupa României (începând cu faza șaisprezecimilor), pentru meciurile echipei naționale, dar și pentru alte activități sportive de performanță (de exemplu meciuri de rugbi la nivel de club și echipe naționale), taxa de folosire, pe eveniment, va fi de 37.100 de lei. Dacă va fi vorba de meciuri din UEFA Champions League sau Europa League, taxa se va dubla, ea ajungând la 74.200 de lei. Și pentru desfășurarea pe stadionul din Craiova a unor evenimente culturale, gen concerte, festivaluri, se va percepe o taxă, care va fi mai mare decât pentru un meci obișnuit de fotbal, respectiv de 60.250 de lei. Cuantumul va crește, în schimb, dacă pentru evenimentul respectiv va fi folosit și terenul de fotbal, taxa în acest caz fiind de 92.700 de lei.
Și pentru evenimentele mai restrânse, care nu implică utilizarea gazonului, s-a stabilit o taxă: 500 lei/metru pătrat. Utilizarea sălii de conferințe se va taxa cu 500 de lei pe oră, filmările private cu 1.000 de lei pe oră, iar filmările cu caracter comercial cu 2.000 de lei pe oră. Și pentru un tur al stadionului, în grup de minimum zece persoane, se va percepe o taxă: 10 lei/persoană/tur, respectiv 5 lei pentru elevi. Se va taxa și utilizarea lojei stadionului: 1.000 de lei pe oră sau 3.000 de lei pentru patru ore.

Proiectul de hotărâre privind stabilirea impozitelor și taxelor locale pentru anul 2018 a fost supus, ieri, dezbaterii publice (FOTO: Claudiu Tudor)

Ce taxe noi mai apar de anul viitor

Proiectul privind taxele și impozitele locale pentru anul 2018 instituie și alte taxe noi, cum ar fi taxa de 150 lei/oră pentru folosirea cu timp parţial a caselor memoriale, monumentelor istorice de arhitectură şi arheologie, taxa pentru folosirea terenurilor aparţinând domeniului public pe care sunt amplasate echipamente electronice şi de telecomunicaţii – în valoare de 40 lei/mp/lună, sau taxa pentru folosirea temporară a locurilor publice pentru desfăşurarea de evenimente promoţionale şi campanii publicitare – 10 lei/mp/zi, respectiv expoziţii auto – 15 lei/mp/zi. La capitolul taxe noi se mai încadrează și taxa pentru eliberarea documentelor în baza Registrelor de Stare Civilă aflate în arhiva proprie – 10 lei, taxa pentru eliberarea avizului de amplasament (banner, mash etc.) – 10 lei, taxa pentru eliberarea adeverinţei de intravilan – 10 lei, taxa de furnizare de date – 1 leu/persoană sau taxa de identificare de documente în arhivă – 30 lei/cerere.
Primăria s-a gândit și la varianta în care persoanele fizice și juridice ar avea nevoie de anumite documente mult mai repede decât termenul legal, așa că a stabilit și o „taxă de urgență“ care să se adauge la taxa plătită inițial pentru eliberarea actului respectiv. În funcție de documentul solicitat, taxa de urgență variază între 50 de lei și 500 de lei. Spre exemplu, taxa de urgență pentru obținerea avizului de amplasament va fi de 100 de lei, taxa de urgență pentru eliberarea certificatului de atestare a edificării/extinderii construcției va fi de 200 de lei, în timp ce taxa pentru eliberarea în regim de urgență (șapte zile) a certificatului de urbanism pentru înstrăinare/informare va fi de 500 de lei.
Există și taxe care vor crește din 2018, cum ar fi taxa pentru eliberarea certificatului de atestare a stadiului construcţiei, respectiv a edificării/extinderii construcţiei (de la 5 la 10 lei) sau taxa pentru ocuparea terenurilor aparţinând domeniului public şi privat cu terase sezoniere, parcuri de distracţii şi activităţi de agrement în care se desfăşoară activităţi comerciale, dar numai pentru „zona 0 de atracție comercială“, de la 0,50 lei/mp/zi la 0,60 lei/mp/zi. Se va diminua, în schimb, taxa de oficiere a căsătorie în sediul primăriei – 850 de lei, față de 1.500 de lei cât a fost în 2017, și vor fi scoase taxa pentru nesterilizarea câinelui, în cuantum de 500 lei/an/câine, și taxa pentru câinii nesterilizaţi, de rasă, în sumă de 50 lei/an/câine.
De anul viitor, în Craiova se va plăti și o taxă hotelieră de 1% din valoarea totală a cazării/tariful de cazare pentru fiecare zi de sejur a unui turist, taxă care ar constitui un venit cu destinație specială destinat „finanțării activităților de promovare și punere în valoare a patrimoniului turistic al municipiului“. Taxa se va încasa de la persoanele fizice sau juridice prin intermediul cărora se realizează cazarea (hoteluri, moteluri, hosteluri, vile turistice, campinguri, apartamente introduse în circuitul turistic, pensiuni turistice și alte unități cu funcțiuni de cazare turistică), odată cu luarea în evidență a persoanelor cazate și se va calcula pentru întreaga perioadă de ședere prin aplicarea cotei stabilite la tarifele de cazare practicate.

Pensionarii cer din nou gratuitate la Water Park

În anul 2018, taxele de acces la Water Park și la parcarea subterană din centrul orașului, două proiecte realizate cu fonduri europene, vor rămâne la fel. Aici au existat însă discuții, Marian Trifan, președintele Asociației Pensionarilor Civili „Mihai Viteazul“, solicitând, ca și anul trecut, ca pensionarii să poată intra gratuit la Complexul de agrement acvatic din Parcul „Tineretului“. „Revin cu solicitarea ca pensionarii, elevii și studenții să aibă gratuitate la Water Park. La Râmnicu Vâlcea am intrat la ștrand pe baza cuponului de pensie, la Târgu Jiu la fel, la noi de ce nu se poate așa? Anul trecut, mi-ați spus că anul acesta!“, a spus Trifan. Acesta a criticat proiectul de hotărâre privind stabilirea taxelor și impozitelor pe 2018, considerându-l „incomplet și fără să țină cont de rata relativă de sărăcie din Dolj și Craiova“.
O reducere a taxelor la Water Park au cerut și alți craioveni prezenți în sală, viceprimarul Adrian Cosman menționând însă că taxele la parcul acvatic nu se pot reduce deocamdată, pentru că așa au fost prevăzute în caietul de finanțare, dar că se intenționează introducerea unor pachete promoționale pentru familiile care îi trec pragul.
Un alt craiovean, Cristian Badea, a cerut introducerea parcării rezidențiale cu taxă, răspunsul autorităților fiind acela că se intenționează crearea unei astfel de posibilități pentru cei care locuiesc la bloc și vor să aibă propriul loc de parcare, contra cost. Până la noi ordine, rămâne în vigoare taxa de 40 de lei pe an pentru parcarea curentă pe domeniul public și cele două taxe de parcare cu plata prin SMS.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS