21.7 C
Craiova
vineri, 29 martie, 2024
Știri de ultima orăLocalGorjIon Caramitru va deveni Doctor Honoris Causa al UCB

Ion Caramitru va deveni Doctor Honoris Causa al UCB

Ion Caramitru a ajuns la 75 de ani

Actorul Ion Caramitru va deveni Doctor Honoris Causa al Universităţii „Constantin Brâncuşi“ (UCB) din Târgu Jiu. Titlul îi va fi acordat în data de 18 decembrie de către Senatul Universităţii „Constantin Brâncuşi“ din municipiu, în cadrul unei festivităţi programată la ora 13.00. Fostul ministru al culturii a fost invitat să participe de la ora 10.00 şi la Conferința științifică „1989. România între revoluție și lovitură de stat“. Evenimentele se vor desfășura în Sala „Horațiu Mălăele“ din Campusul Studențesc Debarcader. Ion Caramitru a ajuns la vâsta de 75 de ani şi este un cunoscut actor şi regizor român de teatru şi film. A activat şi în politică, fiind ministrul al culturii în perioada 1996-2000. Este președinte al UNITER din 1990 și, începând cu anul 2005, este directorul Teatrului Național din București. Caramitru a absolvit Institutul de Artă Teatrală și Cinematografică „I.L. Caragiale“, clasa profesor Beate Fredanov, în 1964, debutând cu un an mai devreme la Teatrul Bulandra – cu rolul principal în „Hamlet“ de William Shakespeare. Și-a continuat angajamentul la Teatrul Bulandra un timp, jucând în paralel în spectacole la Teatrul Național București și alte teatre.

Activitate teatrală şi cinematografică bogată

Ion Caramitru a fost protagonist într-o serie de producţii teatrale ale unor regizori precum: Liviu Ciulei, Moni Ghelerter, Andrei Șerban, Silviu Purcărete, Sanda Manu, Cătălina Buzoianu, Alexandru Tocilescu și Sică Alexandrescu (jucând în piese precum „Steaua fără nume“ de Mihail Sebastian, „Moartea lui Danton“ de Georg Büchner, „Orestia“ de Eschil, „Un tramvai numit dorință“ de Tennessee Williams, „Mincinosul“ de Carlo Goldoni și în multe piese ale lui Shakespeare).
Caramitru a jucat în peste 40 de filme de lung metraj, făcându-și debutul cu rolul secundar în „Pădurea spânzuraților“ în regia lui Ciulei (1964). Printre cele mai cunoscute roluri sunt Vive din „Diminețile unui băiat cuminte“ (1966), Gheorghidiu în „Între oglinzi paralele“ (1978), Ștefan Luchian în „Luchian“ (1981) și Socrate în seria „Liceenii“ (1985-1987). Pentru rolul din Luchian, regizat de Nicolae Mărgineanu, i-a fost decernat Premiul Special al Juriului în cadrul Festivalului Național al Filmului din 1984. Mai târziu, Caramitru a jucat roluri minore în filme străine: el a fost anarhist în 1991 în „Kafka“, Tatevski în „Citizen X“ (1995), Zozimov în „Mission: Impossible“ (1996), contele Fontana în „Amen“ (2002) și un imigrant bulgar în Irlanda în „Adam & Paul“ (2004). Ion Caramitru deţine următoarele distincţii: Ofițer de Onoare al Ordinului Imperiului Britanic (decorat în 1995 de către Regina Elisabeta a-II-a a Marii Britanii și Irlandei de Nord); Cavaler al Ordinului Literelor și Artelor (Franța 1997); ordinul pentru Merit al României în grad de Mare Cruce, 2000; Doctor Honoris Causa al Universității de Arte „George Enescu“, Iași, 2008; Crucea Casei Regale a României; Ordinul Național „Steaua României“ în grad de Cavaler, 2017; Ordinul Soarelui Răsare, înmânat de ambasadorul Japoniei la București, 2017; Cetățean de onoare al Bucureștiului, 2017.
De orașul Târgu Jiu, Ion Caramitru este legat în mod special, prin faptul că a fost ministru al culturii în perioada în care a fost restaurat, cu fonduri de la Banca Mondială, Ansamblul Monumental „Calea Eroilor“. Caramitru a venit de mai multe ori atunci la Târgu Jiu în încercarea de a grăbi finalizarea lucrărilor şi de a stinge scandalul iscat în jurul restaurării.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS