16.2 C
Craiova
vineri, 19 aprilie, 2024
Știri de ultima orăLocalDoljVechimea în muncă se poate cumpăra retroactiv și în 2018

Vechimea în muncă se poate cumpăra retroactiv și în 2018

Pot achiziționa vechime pe cinci ani în urmă doar persoanele care nu au fost asigurate în acea perioadă și care nu au ajuns
la vârsta standard de pensionare

Cine mai are nevoie de vechime în muncă pentru a se pensiona și îndeplinește condițiile legii poate să obțină acea vechime dacă plătește la Casa Județeană de Pensii pentru o perioadă de maximum cinci ani în urmă. Pentru toți cei cinci ani de vechime retroactivă, contribuția la pensii ajunge la aproximativ 18.000 de lei, dar oamenii pot să își cumpere chiar și o lună sau un an, din urmă. Sumele de plată cresc anual.

Parlamentul a aprobat prin lege ordonanța care permitea cumpărarea de vechime retroactivă în muncă pentru persoanele care rămăseseră fără serviciu și care mai au nevoie de ani buni pentru a putea ieși la pensie. Astfel, prin Legea nr. 238/2017 prin care se modifică Legea nr. 186/2016 se prelungește termenul prin care se poate cumpăra vechime retroactiv pe maximum cinci ani în urmă până la 31 decembrie 2018. După vechea legislație, termenul expira la 31 decembrie 2017. Vechea lege care permitea persoanelor neasigurate să cumpere din urmă vechime a avut succes în Dolj, unde sunt multe persoane care au rămas fără loc de muncă înainte să acumuleze suficientă vechime încât să se poată pensiona anticipat parțial. Potrivit datelor de la Casa Județeană de Pensii (CJP) Dolj, anul acesta, până la 30 octombrie cumpăraseră vechime retroactiv 820 de persoane.

Cum se procedează pentru cumpărarea de vechime?

Legea nr. 238/2017 publicată zilele trecute în Monitorul Oficial prevede ca persoanele care îndeplinesc condițiile pentru a cumpăra vechime retroactiv să încheie contracte de asigurare cu Casa Județeană de Pensii, după modelul prezentat în anexa de la lege.
Prin noul act normativ, condițiile ce trebuie îndeplinite de cei care vor să cumpere vechime retroactiv rămân aceleași: persoanele interesate trebuie să nu fi fost asigurate pe perioada pe care cumpără vechime și să nu fi îndeplinit vârsta legală de pensionare.
Este foarte important de știut că persoanele care au împlinit între timp vârsta legală de pensionare mai pot cumpăra vechime retroactiv doar pentru perioada până la care au împlinit această vârstă, în ultimii cinci ani. De exemplu, dacă un bărbat a împlinit 65 de ani anul acesta și nu a fost asigurat în ultimii cinci ani, atunci el poate să cumpere vechime retroactiv din 2012 pană în 2017 la data la care a împlinit vârsta standard de pensionare. Dacă decide să cumpere vechime din 2018, atunci perioada pentru care cumpăra retroactiv vechime este din 2013 până la luna la care a împlinit vârsta standard, în 2017.

Suma de plată către Pensii crește anual

În momentul în care a apărut prima lege care permitea cumpărarea de vechime, suma de plată pe ultimii cinci ani către CJP Dolj era de puțin peste 15.000 de lei, în funcție de valoarea punctului de pensie din ultimii cinci ani pentru care fusese dat actul normativ, respectiv Legea nr. 186/2016. Ulterior, suma de plată pe cei cinci ani de muncă ce puteau fi cumpărați a început să crească, deoarece calculele se făceau la valoarea crescândă a punctului de pensii. Anul acesta, cine cumpără vechime retroactiv sau a cumpărat deja pe termenul maxim de cinci ani prevăzut de lege a plătit la CJP Dolj aproximativ 18.000 de lei. Anul viitor suma crește. Cine plătește aceste sume va fi asigurat la nivelul pensiei minime, adică atunci când va ieși la pensie, pentru perioada cumpărată retroactiv, omului îi revine pensia minimă pe respectiva perioadă. Tocmai de aceea, legiuitorul a precizat că aceasta este suma minimă de plată retroactiv. Cine vrea să se asigure pentru o pensie mai mare poate să plătească mai mulți bani la Casa de Pensii, dacă își permite să facă acest lucru.

Ar putea să crească și suma de plată pe contracte de asigurare cu plată lunară

Persoanele care au fost asigurate în ultimii cinci ani și nu au loc de muncă pot să cumpere vechime în muncă de acum înainte (deci nu retroactiv), lună de lună. Astfel de persoane pot în continuare să încheie contracte de asigurare cu Casa de Pensii și să plătească lunar o sumă ce sare de 260 de lei. Pentru persoanele care vor să fie asigurate la Pensii și să aibă vechime de acum înainte, modul de calcul al sumelor de plată depinde de nivelul salariului mediu brut pe țară la nivelul căruia se reglementează bugetul asigurărilor sociale de stat. Baza de calcul a contribuției la pensii reprezintă 35% din nivelul salariului mediu brut pe țară. Până acum, cota de contribuție care se aplica la baza de calcul era de 23,8%. De la anul, în contextul transferului de contribuții de la angajator la angajat, cota de contribuție la CAS este de 25%. Rămâne de văzut cât va fi suma lunară de plată la Pensii de anul viitor pentru cei care încheie contracte de asigurare cu Casa de Pensii, pentru plăți viitoare. Conform proiectului de buget al asigurărilor sociale pe 2018, salariul mediu brut care stă la baza fundamentării bugetului ar fi de 4.162 de lei pentru 2018, în creștere de la 3.131 de lei în 2017. Astfel că baza de calcul pentru contribuția la pensii va fi de 1.456,7 lei, adică 35% din acel salariu. Dacă aplicăm procentul de 25%, conform calculelor GdS, ar însemna ca de la anul să se achite o contribuție lunară de 364 de lei la pensie de către persoanele care încheie contract pentru a fi asigurate în perspectivă, dacă nu se mai modifică ceva în legislație până în 2018.
Până luna trecută erau active circa 1.000 de astfel de contracte cu plata lunară, încheiate între doljeni și CJP Dolj. Unii plătesc timp de câteva luni sau o jumătate de an, dacă se apropie de pensie și nu au vechime suficientă. Alții care nu au venituri salariale evidențiate în acte aleg să încheie astfel de contracte și să achite mai mulți ani, pentru a fi asigurați în contiuare.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS