15.3 C
Craiova
joi, 18 aprilie, 2024
Știri de ultima orăLocalGorjTârgu Jiu riscă să rămână fără Casă de Cultură

Târgu Jiu riscă să rămână fără Casă de Cultură

Casa de Cultură a Sindicatelor din Târgu Jiu

Oraşul Târgu Jiu riscă să rămână singurul din România fără o casă de cultură. Este vorba de un spaţiu adecvat pentru organizarea de activităţi cultural-artistice de care municipiul duce lipsă în prezent. Cu toate acestea, unul dintre obiectivele autorităţilor locale şi judeţene îl reprezintă turismul cultural. Casa de Cultură a Sindicatelor din Târgu Jiu a fost scoasă la licitaţie în prezent pentru suma de două milioane de euro. Este vorba de preţul stabilit de lichidatorul judiciar pentru a recupera creanţele care sunt stabilite pentru Casa de Cultură a Sindicatelor din Târgu Jiu. Interesant este însă că Primăria Târgu Jiu are de recuperat câteva milioane de lei impozite şi taxe de la Casa de Cultură a Sindicatelor şi este unul dintre creditori. Mai mult decât atât, este unul dintre creditorii cu drept de preempţiune şi ar avea posibilitatea să achiziţioneze un spaţiu de câteva mii de metri pătraţi la un preţ rezonabil, având în vedere că imobilul se află situat ultracentral şi beneficiază şi de terenul aferent construcţiei.

Primăria ezită

În momentul de faţă, municipalitatea ezită să se înscrie în cursa pentru cumpărarea Casei de Cultură a Sindicatelor din Târgu Jiu, considerând că procedurile sunt mult prea complicate. „Potrivit legii, nu se mai poate face o preluare în contul debitelor. Legea nu ne-ar permite să facem acest lucru. A fost la un moment dat posibilitatea aceasta. Ar mai fi soluţia să fie cumpărată de o asociaţie deţinută de autorităţile locale. Este o astfel de asociaţie la nivelul Consiliului Judeţean Gorj şi se numeşte «Acasă la Brâncuşi». Putem să ne unim forțele şi să cumpărăm Consiliul Judeţean şi Primăria acest obiectiv destinat culturii. Trebuie să existe voinţă. Preluarea în contul datoriilor pe care Casa de Cultură le are către primărie nu se mai poate face, din punctul meu de vedere“, a spus Eduard Berca, consilier local liberal la Primăria Târgu Jiu.

Au soluţii, dar nu se văd

La rândul său, consilierul ALDE, Eduard Lădaru, a declarat că primarul din Târgu Jiu ar trebui să prezinte un punct de vedere pe această temă. Lădaru nu crede că există pericolul ca imobilul să fie cumpărat de un om de afaceri, având în vedere că pe lângă preţul de două milioane de euro mai este nevoie de o investiţie de 5 milioane de euro în reabilitare. „Eu am o soluţie pentru preluarea Casei de Cultură a Sindicatelor, dar trebuie să mă consult cu ceilalţi consilieri locali, să vedem dacă va fi susţinută. Nu cred că există riscul să vedem un supermarket acolo, pentru că e nevoie de vreo cinci milioane de euro investiţi plus două preţul de cumpărare“, a spus Eduard Lădaru. Cu toate acestea, oricine poate participa la licitaţia organizată de lichidator pentru cea mai mare Casă de Cultură a Sindicatelor din judeţul Gorj. Dacă va fi vândută există varianta ca în loc de un spaţiu destinat culturii, să fie amenajat un centru comercial. Astfel, oraşul Târgu Jiu ar putea rămâne singurul din ţară fără o casă de cultură.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS