21.7 C
Craiova
joi, 28 martie, 2024
Știri de ultima orăLocalDoljComuna Catane și-a schimbat fața

Comuna Catane și-a schimbat fața

În localitate, cetățenii de etnie romă sunt majoritari și trăiesc din ajutoare sociale. Pe de o parte, plecarea în străinătate i-a mai civilizat, ei trimițându-și copiii la școală, însă pe de altă parte rămân o problemă pentru societate: se complac în situația de asistați social deși sunt apți de muncă, unii nici nu vor să muncească, iar alții nu își plătesc impozitele pe case. Partea bună este că asistații social sunt scoși la muncă în folosul comunității, astfel încât în prezent jumătate din comună este asfaltată, iar străzile și spațiile verzi sunt curate.

În Catane, 65% dintre locuitori sunt de etnie romă. Singurii investitori din comună sunt cei câțiva fermieri care lucrează pământurile localnicilor. Unii dintre acești fermieri lucrează în arendă și suprafețe din localități limitrofe. Ei au adus tehnologie modernă și încearcă să obțină producții cât mai mari din pământurile de la Catane. Dovadă stau instalațiile moderne de irigații aflate chiar la intrarea în comună.
Față de anii anteriori, comuna arată acum mult mai curată, buruienile de pe domeniul public au fost tăiate, iar șanțurile curățate. Cu atâția asistați social, nici nu avea cum să nu fie curățenie pe străzi, a spus primarul localității, Marius Dinulescu, care a precizat că persoanele care beneficiază de ajutor social prestează orele de muncă în folosul comunității.
Jumătate din populația comunei trăiește din ajutoare sociale. 1.044 de cetățeni, din totalul de 2.100 de locuitori ai comunei, sunt asistați social, 433 fiind persoane apte de muncă. Dar nici nu sunt foarte multe locuri de muncă în zonă, nici tinerii nu vor să muncească, iar acest aspect l-au recunoscut unii dintre ei. Pe mulți i-am întâlnit la cârciuma din sat, la ora 10.00 dimineața. „Să știți că nu mai muncesc nici cu ziua, dar nici nu mai fură cum furau odată“, le ține apărarea un bătrân cu părul complet alb. „Tineretul din ziua de azi nu are unde să muncească. Pe vremea noastră vreai nu vreai te duceai la CAP și munceai“, a spus nea Mihail, care are 80 de ani și se afla și el la cârciumă la ora aceea, împreună cu tineretul care stătea pe marginea șanțului. „Nu muncim cu ziua, doamnă, că ne dă prea puțin. E mai bine să trăim din ajutorul social“, a zis Dragoș, un tânăr de etnie apt de muncă.
Tinerii trăiesc, în marea lor majoritate, din ajutorul social. Unii merg la muncă în străinătate câteva luni pe an, iar din banii câștigați acolo și din ajutoarele sociale trăiesc tot anul în țară. Ca efect al plecării la muncă în străinătate, cetățenii de etnie au înțeles că dacă ei nu au mers la școală, măcar să le acorde o șansă la educație copiilor lor. „Unii veneau la primărie și spuneau că vor să se angajeze, dar îi întrebam ce școală au și spuneau că două clase. Dacă nu ai școală și o pregătire minimă, nu te angajează nimeni. Mă bucură faptul că, deși sunt mulți cetățeni de etnie în comună, ei își duc copiii la școală, pentru că fără educație nu putem să facem absolut nimic“, a spus primarul din Catane.

„Rata infracționalității a scăzut semnificativ“

Dacă, în urmă cu patru ani, foarte mulți cetățeni din Catane se plângeau în fața redactorilor GdS de multitudinea de furturi din localitate, acum numărul acestor evenimente s-a diminuat considerabil. Cetățenii care aveau astfel de îndeletniciri nu s-au „cumințit“ din convingere, ci din alte motive. Edilul-șef al comunei a explicat de ce crede el că s-au diminuat furturile. „Dacă înainte erau 30-40 de furturi pe an, acum rata infracționalității a scăzut semnificativ, după ce am introdus în comună iluminatul public. Intenționăm să introducem și monitorizare video, suntem deja în discuții avansate, și dacă vom reuși acest lucru, atunci va scădea și mai mult rata infracționalității“, a menționat primarul Marius Dinulescu.
Tot după ce au mers la muncă în străinătate și au văzut ce înseamnă civilizația, cetățenii de etnie romă din Catane s-au întors cu altă mentalitate acasă, cu aspecte care țin tot de educație, a precizat primarul. Ei nu mai distrug bunurile publice, așa cum se întâmpla cu mulți ani în urmă.

Cetățenii de etnie își lasă caii să pască pe unde vor

Câțiva cai pășteau chiar pe terenul din fața primăriei, la ora la care redactorii GdS au ajuns în comună. „Cetățenii de etnie romă își lasă caii liberi prin comună. Uneori e greu să comunici cu deținătorii de animale. De multe ori văd caii păscând în fața primăriei. Am amenajat aici, lângă primărie, un părculeț frumos, și nu îmi place să îl ținem îngrădit, cum este acum, dar nu putem renunța la gard din cauza cailor. Nu mai sunt mulți cai în localitate, dar cei care sunt ne fac probleme că nu au grijă stăpânii de ei, le mai scapă“, a precizat primarul Dinulescu.

O parte din drumurile comunei au fost asfaltate cu fonduri europene

Jumătate din străzile din Catane au fost asfaltate anul acesta, cu bani europeni obținuți prin Programul Național de Dezvoltare Rurală (PNDR), și speră să prindă și fonduri naționale, pe noul program PNDL. „Am reușit pe Măsura 322 (a PNDR – n.r.) să asfaltăm 8,7 km de drumuri, ceea ce înseamnă cam jumătate din străzile comunei care aveau nevoie de asfaltare. Satul Catane Vechi, în care ne aflăm noi acum, este asfaltat în proporție de 90%. Acum mai încercăm să obținem finanțare pe PNDL pentru încă 8,3 km. Dacă am reuși să obținem această finanțare, atunci ar fi asfaltată întreaga comună. Proiectul este deja depus“, a explicat edilul-șef al localității.

Unii localnici nu își plătesc impozitele

Gradul de colectare a impozitelor locale este de 60-70% în Catane. Apar probleme atunci când cetățenii romi cumpără case în comună fără să încheie contract de vânzare-cumpărare la notar, ci cu chitanță de mână. Noii proprietari nu își plătesc impozitele pe locuință, astfel că vechii proprietari figurează ca debitori la primărie. „Cei mai mulți care nu plătesc sunt cetățenii de etnie romă. Cumpără locuințe de la cetățeni români bătrâni care sunt obligați să plece la copii, că nu se mai pot întreține singuri, și își vând locuințele. Aici avem o mare problemă. Ei au stilul ăsta al lor de a lucra pe chitanțe de mână, ceea ce nu mai este legal, nu mai putem să acceptăm așa ceva, și figurează vechii proprietari cu restanțe la plata impozitelor. Nu sunt restanțe foarte mari, dar ele există“, a arătat Marius Dinulescu. Cele mai mari restanțe la impozitele pe proprietate au provenit de la două societăți agricole din zonă, dar banii au fost în cele din urmă recuperați, după executări silite cu popriri pe conturi.
Printre deficiențele cu care se confruntă comuna se numără și insuficiența medicilor la care să apeleze cetățenii. Dinulescu a explicat că sunt trei medici la câteva comune din jur, al căror program este până la orele 13.00-14.00, și „avem mulți bătrâni de peste 80 de ani și foarte mulți copii care au nevoie mereu de medic. Nici nu sunt spitale prin apropiere“. Primarul a precizat că încearcă să obțină finanțare pentru crearea unui complex de servicii medicale, în sensul de a avea cabinete medicale pe care să le închirieze medicilor, și să ofere, totodată, locuințe sociale acelor medici care doresc să rămână în comună.
În ceea ce privește siguranța, în Catane există trei polițiști, iar primarul a declarat că va face solicitare pentru a fi transferat în comună încă unul, pentru a patrula pe străzi ca să tempereze „tinerii teribiliști care ies seara pe stradă“ și pentru a împiedica eventuale acte de infracționalitate care ar putea fi puse la cale.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS