10 C
Craiova
vineri, 26 aprilie, 2024
Știri de ultima orăLocalDoljAdunarea Generală „sparge“ zona unitară

Adunarea Generală „sparge“ zona unitară

Cum au reușit câțiva proprietari din blocul F10, scara 1, din cartierul craiovean Brazda lui Novac să scape de zona unitară, debranșându-se de la sistemul centralizat al orașului fără acceptul asociației și al Termoficării? Ei spun că decizia de debranșare s-a votat în Adunarea Generală și, în acest fel, există acordul asociației și al reprezentanților proprietarilor de a se debranșa. Acest acord le este necesar pentru completarea dosarului de debranșare.

În urmă cu câțiva ani, proprietarii din blocul F10, scara 1, din cartierul craiovean Brazda lui Novac, despre a căror situație am scris în GdS în articolul „Debranșări ilegale din disperare“, nici nu se gândeau că vor scăpa de sistemul centralizat de încălzire al orașului, fiindcă blocul lor este prins în zona unitară. Adică, într-o astfel de zonă, stabilită prin Hotărâre de Consiliu Local, nici un apartament nu este debranșat sau debranșarea este de sub 25% din suprafața echivalentă termic (SET) a blocului. Din acest motiv, ei au intrat în conflict cu reprezentanții asociației de proprietari, care nu le dau acordul de debranșare și îi acuză că au renunțat ilegal la termoficare. În prezent, 12 apartamente se găsesc în această situație și riscă să plătească atât agentul termic din sistemul centralizat, cât și consumul de gaze naturale. Inițial, locatarii nemulțumiți că sunt încărcați la factura de căldură sau beneficiază de un serviciu de proastă calitate nu au mai folosit energie termică pentru încălzirea locuinței și au optat pentru o nouă sursă de încălzire și și-au montat centrale de apartament, dar nu au reușit să obțină acordul reprezentanților asociației și, implicit, al furnizorului de căldură. Din acest motiv, sunt considerați debranșați ilegal. Puși în această situație, locatarii în cauză au acționat în instanță asociația, pentru că nu le dă acordul de debranșare. Locatarii s-au legat chiar de o decizie adoptată în Adunarea Generală a proprietarilor, când din cei prezenți, 11 la număr, șapte au votat propunerea unuia dintre locatari cu privire la debranșarea de la sistemul centralizat. „Clienții mei, în speță zece proprietari din blocul F10, sunt îndreptățiți să folosească orice sistem de încălzire doresc în apartamentul dumnealor. Ei nu s-au debranșat de la sistemul centralizat, nu au scos conductele din apartamentele dumnealor, dar nu mai folosesc sistemul vechi. Au optat pentru altă sursă alternativă de încălzire. În plus, președintele asociației uită că în Adunarea Generală a proprietarilor, pe ordinea de zi a fost înscris și punctul patru, intitulat „Diverse“. Aici, un locatar a propus debranșarea de la sistemul centralizat, propunere care s-a și votat, dar care nu mai apare ulterior încheierii ședinței în lista de hotărâri adusă la cunoștința asociației. Noi acum solicităm în instanță emiterea Hotărârii Adunării Generale a membrilor în conformitate cu procesul-verbal al ședinței Adunării Generale din data de 25.03.2017. Nu știu dacă a fost o omisiune accidentală sau intenționată. Nici cei de la firma de repartitoare nu sunt îndreptățiți să îi treacă la cheltuielile cu căldura pe părțile individuale din moment ce ei au un consum zero“, este de părere avocatul Răzvan Socoteanu.
În privința consumului, de aceeași părere este și reprezentantul Uniunii Asociațiilor de Proprietari din Craiova, Ion Pătrulescu, care afirmă: „Directiva Europeană spune că nimeni nu este obligat să achite ceea ce nu consumă. Cu privire la debranșare, este adevărat că s-a votat în Adunarea Generală, decizia acesteia este însă sub HCL nr. 459/2009 care stabilește zonele unitare din Craiova. Termoficarea spune că este necesar să existe o decizie a Adunării Generale, dar aceasta nu este mai presus de un un act normativ cum este HCL“, a precizat Ion Pătrulescu.

Salvați de firma de repartitoare

În prezent, în blocul F 10, scara 1, din Asociația de proprietari nr. 14 Brazda lui Novac s-au afișat listele de plată la întreținere pe luna octombrie 2017. Cele 12 apartamente apar la componenta de căldură cu un consum individual zero. Acest lucru este posibil fiindcă în blocul respectiv sunt montate repartitoare de consum, iar în cele 12 locuințe nu a fost înregistrat consum la căldură pe părțile individuale.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS