17.8 C
Craiova
joi, 28 martie, 2024
Știri de ultima orăLocalGorjDe doi ani se caută fonduri pentru restaurarea Mausoleului Ecaterinei Teodoriu

De doi ani se caută fonduri pentru restaurarea Mausoleului Ecaterinei Teodoriu

Mausoleul Ecaterina Teodoroiu de la Târgu Jiu

Primăria Târgu Jiu încă nu a reuşit să facă rost de fonduri pentru restaurarea Mausoleului Ecaterinei Teodoroiu de la Târgu Jiu. Încă din anul 2015, municipalitatea a făcut demersurile necesare pe lângă Ministerul Culturii, în baza unei evaluări realizate la nivel local. Lucrările de reabilitare şi punere în valoare la mausoleul unde sunt depuse osemintele „Eroinei de la Jiu“ au fost evaluate la 400.000 de lei. De când a fost depusă o primă solicitare au trecut doi ani şi nu s-a mai reuşit alocarea banilor necesari. Edilii vor acum să ceară din nou fonduri ministerului de resort, pentru ca acestea să fie prevăzute în bugetul pe anul viitor. Chiar în această perioadă se lucrează la fundamentarea bugetului de venituri şi cheltuieli al Ministerului Culturii pentru anul 2018 şi, dacă fondurile pentru mausoleu nu vor fi prevăzute pentru anul viitor, va mai trece un an fără să se facă nimic pentru opera respectivă. Se ia în calcul accesarea de fonduri europene, dacă la nivel ministerial nu vor fi alocaţi banii necesari.

Au apărut crăpături

În monumentul funerar aflat în Piaţa Prefecturii din centrul oraşului Târgu Jiu au apărut de mai mulţi ani crăpături. Municipalitatea a remediat aşa cum a putut problemele apărute, însă nu s-a apelat la profesionişti în domeniul restaurării monumentelor istorice şi de artă. Materialul din care este făcut mausoleul a fost afectat de intemperii şi are nevoie de restaurare şi curăţare, în măsura în care va fi posibil acest lucru. De asemenea, unele plăci s-au deplasat şi trebuie intervenit. Partea de deasupra mausoleului necesită, totodată, o atenţie specială, fiind în permanenţă expusă soarelui, ploii şi zăpezilor. Autorităţile locale şi-au dorit ca mausoleul din centrul oraşului să fie restaurat până în 2017, însă acest lucru nu a fost posibil. Este de amintit că pe 22 august 2017 s-au împlinit 100 de ani de la moartea eroinei Ecaterina Teodoroiu, în timp ce își îmbărbăta plutonul cu vorbele: „Înainte băieți, înainte!“, pe linia întâi în luptele de pe frontul de la Mărășești.

Şi Casa Memorială are nevoie de atenţie

„Eroina de la Jiu“ a fost mai întâi infirmieră în Primul Război Mondial, ulterior devenind cadru militar. S-a născut în actualul cartier Vădeni, în zona de nord a municipiului Târgu Jiu. Aici se păstrează încă o casă modestă din lemn, cu pereţii tencuiţi. Este vorba de Casa Memorială „Ecaterina Teodoriu“, amenajată în 1938. Imobilul nu este deloc pus în valoare şi în ultimii ani a fost înconjurat de vile. Turiştii au probleme în a găsi Casa Memorială „Ecaterina Teodoriu“, din cauza construcţiilor din zonă. Potrivit istoricilor, după intrarea României în Primul Război Mondial, pe 15 august 1916, Ecaterina Teodoriu a luat parte alături de populația civilă a orașului Târgu Jiu la episodul din 14 octombrie 1916, cunoscut sub numele de „Bătălia de la Podul Jiului“. Din dorința de a-și răzbuna frații, căzuți în lupte, Ecaterina a cerut să fie transferată la o unitate activă, fiind luată prizonieră, evadând și fiind rănită în două rânduri. Decorată în spital de Casa Regală, avansată la gradul de sublocotenent, a participat la bătălia de la Mărășești, căzând eroic în luptă la 22 august 1917, conducându-și cu eroism subunitatea. Înmormântată în comuna Fitionești, din județul Putna (Vrancea), osemintele sale au fost strămutate în iunie 1921, la Târgu Jiu, într-un mausoleu din centrul orașului, realizat de Milița Petrașcu.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS