13.1 C
Craiova
joi, 25 aprilie, 2024
Știri de ultima orăLocalDoljCu ce lucrări au rămas „corigenți“ asfaltatorii din Craiova

Cu ce lucrări au rămas „corigenți“ asfaltatorii din Craiova

Pe strada Maria Rosetti se lucra, miercuri, la montarea bordurilor (Foto: Lucian Anghel)

Șantierele deschise pe străzile din Craiova duceau, miercuri, lipsă de muncitori, asta în condițiile în care iarna se apropie cu pași repezi. Mare agitație era doar în centrul orașului, chiar în fața primăriei, unde se lucra la montarea plăcilor de granit pe trotuarele străzii Alexandru Ioan Cuza. Nici în parcările asfaltate doar pe jumătate încă din primăvară nu s-au reluat lucrările, în același stadiu ca în urmă cu o lună aflându-se și gurile de canalizare decopertate de pe strada General Dragalina.

Utilajele aflate, miercuri, pe strada Maria Rosetti (Foto: Lucian Anghel)

Constructorii care se ocupă de asfaltarea străzilor din Craiova ar trebui să se grăbească dacă nu vor să intre în iarnă cu lucrările începute pe ultima sută de metri și la care par să bată pasul pe loc. Autoritățile locale au dat asigurări că nu se va mai deschide nici un șantier nou, însă va mai fi timp să se finalizeze cele începute? Cu chiu cu vai, s-a reușit asfaltarea străzii Anul 1848, dar mai există un tronson, cel care duce spre bulevardul Gheorghe Chițu, unde au fost scoase deocamdată doar bordurile. Și cum constructorii ne-au cam obișnuit să lase în urmă „semnele“ muncii lor, un morman de resturi de moloz a fost „uitat“ în drum, chiar la intersecția străzii Anul 1848 cu Tudor Vladimirescu, în dreptul locuinței de la numărul 55.

Pe ultimul tronson de pe strada Anul 1848 s-au scos bordurile (Foto: Lucian Anghel)

Craioveanul care locuiește aici se plângea, miercuri, de faptul că resturile i-au acoperit căminul de apă, iar cei de la Compania de Apă nu au putut să-i citească apometrele. „M-au certat pe mine din cauza mormanului de moloz, dar ce vină am eu? Când au asfaltat strada, au depozitat resturile aici și apoi au uitat de ele. Nici nu știu cu cine să iau legătura, să vină se ridice molozul din fața casei mele. Și mai aruncă acum și oamenii gunoaie aici, dacă tot există grămada asta“, spunea acesta.

Nici pe strada Izvorul Rece nu s-au finalizat lucrările (Foto: Lucian Anghel)

Nu ar fi pentru prima dată când angajații firmei care se ocupă de repararea drumurilor din Craiova „uită“ să ridice resturile rezultate de pe străzile decopertate, asta deși normativele în vigoare îi obligă să evacueze de fiecare dată molozul din șantier. Mai mult, acestea sunt lăsate uneori și în drum, încurcând circulația pietonilor sau chiar a mașinilor. La fel cum se întâmplă și în cazul gurilor de canalizare în jurul cărora s-a decopertat asfaltul. În gropile apărute au „răsărit“ balize de averizare (exemplu strada General Dragalina), însă acestea zac așa de mai bine de o lună. Va mai fi turnat aici asfalt? Constructorii spun că da, numai că ridicarea la nivel a capacelor de canal la care s-a intervenit ar fi ultima operațiune care s-ar face anul acesta. Și asta după ce se va termina cu asfaltarea străzilor aflate, în prezent, în lucru.

Aleea Izvorul Rece și Aleea 1 Maria Rosetti vor fi asfaltate anul viitor (Foto: Lucian Anghel)

Ne prinde iarna cu parcările neterminate?

Miercuri se lucra de zor la trotuarele de pe strada Alexandru Ioan Cuza, unde nu s-a finalizat încă montarea plăcilor de granit. Cea mai mare agitație era chiar în fața primăriei, în timp ce pe șantierele de la periferie se putea zări doar o mână de muncitori. Pe strada Maria Rosetti, spre exemplu, care a intrat în proces de modernizare, se lucra la montarea bordurilor. „Până vineri (astăzi, n.r.) avem termen să terminăm cu bordurile. Urmează să vină și asfaltul, dar nu știm când. Oricum, anul acesta“, spunea unul dintre muncitori. Nici pe strada Izvorul Rece, aflată în vecinătate, lucrările nu păreau finalizate, în timp ce aleile Izvorul Rece și Aleea 1 Maria Rosetti, prinse la mijloc în acest șantier, nu sunt pe lista cu modernizările de drumuri programate anul acesta.

Alee de acces într-una din parcările din cartierul 1 Mai, care au fost asfaltate pe jumătate (Foto: Lucian Anghel)

Sunt însă parcările din cartierul 1 Mai, numai că aici nu s-au reluat încă lucrările. Reabilitarea lor a început în primăvară, dar s-a terminat brusc în iunie, când muncitorii au fost adunați în centrul orașului pentru a finaliza la timp asfaltarea străzii A.I. Cuza. Lucările s-au terminat în septembrie, dar nici un utilaj nu s-a mai întors până acum în parcările din cartierul 1 Mai (zona cuprinsă între strada Popoveni și strada Dr. Ion Cantacuzino) pentru a finaliza asfaltarea lor. Unele au fost reabilitate pe jumătate, la altele s-au asfaltat doar trotuarele, în timp ce aleile de acces în parcări au rămas în același stadiu. Cel puțin șase parcări au fost lăsate de izbeliște încă din vară, însă reprezentanții primăriei susțin că ele nu vor rămâne neasfaltate. „Se fac și parcările din cartierul 1 Mai, este o chestiune de câteva zile din momentul în care utilajele vor ajunge în zonă. Nu se va intra în iarnă cu ele neasfaltate“, spun aceștia. Rămâne de văzut și dacă vremea va mai permite mult timp așternerea de covor asfaltic, știut fiind faptul că pentru o asfaltare optimă este nevoie de o anumită temperatură (peste 10 grade Celsius) și de condiții meteo favorabile (fără vânt și ploaie).

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS