10.9 C
Craiova
vineri, 26 aprilie, 2024
Știri de ultima orăLocalPovestea fotografului îndrăgostit de locurile natale - Album de fotografii vechi și noi din Slatina

Povestea fotografului îndrăgostit de locurile natale – Album de fotografii vechi și noi din Slatina

George Pițulescu (foto) face fotografii de doar doi ani, însă fiecare postare a sa pe Facebook adună nenumărate aprecieri. Ceea ce surprinde prin obiectiv completează cu informații adesea inedite despre oameni și locuri.

Legenda unui monument aparte pentru slătineni, Catedrala Ionașcu, așa cum este cunoscută, constituie nucleul unui album fotografic important care reunește imagini vechi și noi din Slatina, scoase la lumină de tânărul George Pițulescu (30 ani), fotograf, jurnalist și îndrăgostit de Slatina. „Iubim Slatina“ se numește albumul lansat de tânărul jurnalist vineri, 17 noiembrie 2017, în mijlocul a numeroși prieteni, iar povestea ctitoriei filantropului Ionașcu Cupețu este prima care a văzut lumina tiparului. În cele 100 de pagini ale albumului, cei care iubesc Slatina vor aprecia, cu siguranță, pe de o parte, fotografiile care înfățișează orașul așa cum nu mai este astăzi (adunate de tânărul jurnalist de prin arhive și de la posesori care s-au lipsit de ele), iar pe de altă parte se vor bucura de cum vede autorul Slatina din 2017.
Deși astăzi foarte multe persoane apreciază fotografiile lui George Pițulescu, tânărul spune că numai în urmă cu doi ani și-a dat seama că surprinde bine lucrurile care îl interesează. Prima fotografie apreciată îl înfățișa pe un copil-călușar venit la un festival-concurs în Slatina. Puștiul se sprijinea în bățul de călușar, absorbit de ce se întâmpla în fața sa, pe scenă. Fotografia postată de George pe Facebook a primit laude, iar el a continuat cu încredere să scrie și să fotografieze.
Chiar dacă de-abia acum a adunat într-un album (și pe pagina de Facebook cu același nume – Iubim Slatina) numeroase fotografii, spune că este îndrăgostit de locurile natale de când se știe și, de asemenea, foarte curios. Prima curiozitate a fost legată de vechea catedrală din municipiu, iar căutând a reușit să scoată la iveală povestea impresionantă a filantropului Ionașcu Cupețu și a soției sale, jupâneasa Neaga, cei care au ridicat, pe locul actualei catedrale, o biserică, dar și primul spital și prima școală din oraș, în amintirea fetei lor pierdută prea devreme. Cei curioși să afle care este povestea nu au decât să caute albumul jurnalistului, care va ajunge la biblioteca orașului și în arhivele altor instituții.
Alte imagini vechi arată, spre exemplu, teatrul de vară, care nu a supraviețuit timpului potrivnic, străzi cu blocuri răzlețe, primele ridicate în orașul nou etc.
George Pițulescu spune că fiecare călătorie, indiferent că bate drumurile ținutului natal (e slătinean din moși-strămoși) sau meleaguri noi, este un nou prilej de a căuta și a scoate la lumină poveștile de altădată. Astăzi îi este mai ușor să-și urmeze pasiunea, ca jurnalist experiența de zi cu zi oferindu-i nenumărate ocazii.
George Pițulescu are 30 de ani, este absolvent al Facultății de Litere, este redactor al publicației Ziarul de Olt din Slatina, dar și-a început activitatea ca profesor suplinitor la o școală de țară. A renunțat după doi ani, „convins“ de nivelul salariului proaspăt tăiat, în 2010, din care nu-i mai rămânea mare lucru după plata navetei. Cei doi ani i-au fost, însă, de ajuns să aprecieze ambiția copiilor care, deși ar fi normal să se bucure de aceeași șansă ca și colegii lor de la oraș, nu o au. Au fost ani în care le ducea manuale fotocopiate și participa la colecta profesorilor pentru cei mai săraci dintre ei, rămași, iarna, fără haine groase sau încălțări.
Pentru anul următor, jurnalistul pregătește o carte de poezie, dar va continua să fotografieze și să descopere lucruri noi, pe care să le împărtășească prietenilor.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS