9.8 C
Craiova
sâmbătă, 27 aprilie, 2024
Știri de ultima orăLocalGorjTroleibuzele şi autobuzele au de patru ori norma de kilometri depăşită

Troleibuzele şi autobuzele au de patru ori norma de kilometri depăşită

Mijloacele de transport în comun au ajuns să se defecteze şi în trafic
Mijloacele de transport în comun au ajuns să se defecteze şi în trafic

Mijloacele de transport în comun ale Transloc Târgu Jiu au de patru ori norma de kilometri depăşită. Pentru că la capitolul investiţii societatea Consiliului Local Târgu Jiu a fost restanţieră, nu este zi în care cinci-șase autobuze să nu treacă pe la garajul unităţii, să fie reparate. Chiar şi garajul se află într-o stare deplorabilă, spaţiul de lucru fiind impropriu desfăşurării activităţii, pentru că seamănă mai mult cu o ruină, decât cu un garaj care să ofere personalului condiţii normale de lucru. În perioada de iarnă este cel mai greu, pentru că mecanicilor le îngheaţă mâinile pe echipamente. Potrivit liderului de sindicat Nicolae Brânzan, din cadrul Transloc Târgu Jiu, va fi foarte greu pentru societate să mai asigure mijloace de transport în comun şi anul viitor, dacă nu vor fi cumpărate de urgenţă măcar zece autobuze noi.

Aşteaptă de mulți ani înlocuirea troleibuzelor

Vasile Brânzan, care este şi vatman, a spus că Transloc deţine 23 de autobuze şi microbuze şi 12 troleibuze vechi. Autobuze noi sunt soar câteva. Majoritatea mijloacelor care sunt în funcţiune pe traseele din Târgu Jiu au fost cumpărate în anul 1992 şi sunt total uzate din punct de vedere fizic şi moral. „Ne este foarte greu să ne desfăşurăm activitatea în astfel de condiţii, având în vedere ce responsabilitate majoră avem. Trebuie să se gândescă şi primăria, şi consiliul local ce obiective au legat de transportul în comun. Noi ducem la şcoală copiii târgujienilor. Sunt mulţi pensionari care merg cu troleibuzul. Maşinile acestea nu mai corespund şi nu trebuie să fii specialist să îţi dai seama de acest lucru. Trebuie doar să mergi o dată cu autobuzul sau cu troleibuzul. În fiecare zi, atelierul de reparaţii e plin. Cum intră unul pe poartă, trage la garaj, că i-a mai picat ceva. Au disperat şi mecanicii să tot cumpere piese şi să mai tragă de ele de la o zi la alta. Este necesară cumpărarea a zece autobuze noi şi retragerea, treptat, a celor vechi“, a spus Vasile Brânzan, liderul de sindicat al şoferilor din Transloc Târgu Jiu.

Proiect de peste 20 de milioane de euro

Potrivit conducerii Primăriei Târgu Jiu, a fost întocmit şi depus la Ministerul Fondurilor Europene un proiect privind modernizarea transportului în comun din municipiu. Proiectul este mai vechi şi a fost modificat recent. Astfel, s-a revenit la studiul de fezabilitate. „Cei de la minister au spus că mai este nevoie de date pentru studiul de fezabilitate. Este un proiect care, dacă va primi finanţare, peste 20 de milioane de euro, va fi gata în trei ani. Or, dacă se concretizează acest proiect, este nevoie de autobuze noi pentru a nu opri transportul public timp de trei ani. Se va înlocui firul, vor fi modernizate cele două staţii electrice şi vor fi cumpărate 15 troleibuze complet noi. Este prevăzută inclusiv modernizarea garajului. Dar totul este pe hârtie. Vor mai trece ani până când va fi pus în operă“, a mai spus Vasile Brânzan.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS