11.7 C
Craiova
marți, 23 aprilie, 2024
Știri de ultima orăLocalDoljPreotul din satul Grindeni a fost găsit spânzurat

Preotul din satul Grindeni a fost găsit spânzurat

Potrivit polițiștilor doljeni, preotul Silviu Neagu a fost găsit  spânzurat de creanga unui nuc din gospodăria sa
Potrivit polițiștilor doljeni, preotul Silviu Neagu a fost găsit spânzurat de creanga unui nuc din gospodăria sa

Un bărbat, de 40 de ani, preot în satul Grindeni, comuna doljeană Ostroveni, a fost găsit spânzurat sâmbătă dimineață, în gospodăria sa din localitate. Potrivit reprezentanților Inspectoratului de Poliție al Județului Dolj, preotul Silviu Neagu a fost găsit de un bărbat din comună, care a sunat la 112. „Persoana în cauză a fost găsită spânzurată în curtea locuinţei, sâmbătă dimineaţă. La ora 7.35, un cetățean a sunat la 112, ulterior fiind constatat decesul. Cadavrul a fost transportat la morga Spitalului din Bechet şi a fost deschis dosar penal în baza articolul 192 Cod Penal. Nu au fost observate alte leziuni pe corpul bărbatului, așa că nu sunt suspiciuni cu privire la decesul acestuia”, au precizat polițiștii doljeni.
De altfel, preotul Neagu a lăsat un bilet de adio, în care a explicat de ce a recurs la acest gest.
Se pare că problemele familiale l-au împins pe omul bisericii să își pună capăt zilelor, după cum au precizat rudele preotului. „Şi-a hotărât singur soarta. Avea probleme cu soţia şi acestea l-au afectat. Înainte să recurgă la acest gest necugetat a lăsat un bilet de adio de şase pagini, iar acolo a scris totul. Şi-a cerut iertare de la copii, părinţi, prieteni, dar mai ales de la Dumnezeu“, a explicat una din rudele preotului Neagu.
Întrebați despre această situație, reprezentanții Mitropoliei Olteniei au precizat pentru GdS că nu își pot explica gestul preotului Neagu. „Este un fapt regretabil, fără precedent. Nu ne așteptam la un astfel de gest, fără explicație din punct de vedere pastoral. Nu puteam decât să ne exprimăm regretul și să îl rugăm pe Dumnezeu să aibă grijă de familia lui. Dumnezeu să-l odihnească“, a precizat Ioniță Apostolache, purtătorul de cuvând al Mitropoliei Olteniei. Preotul Silviu Neagu a lăsat în urma sa doi copii, un băiat și o fată.
Pe pagina de Facebook a lui Neagu, zeci de prieteni au transmis condolențe familiei și s-au rugat ca Dumnezeu să-l ierte pentru gestul său.
Preotul Neagu nu este singurul om al bisericii care a recurs la un astfel de gest. În urmă cu exact un an, pe 18 noiembrie 2016, Lucian Ganea, de 59 de ani, care slujea în biserica din satul Potârnichea, judeţul Constanța, a fost găsit mort în locuinţa sa din Techirghiol, de către membrii familiei. Preotul avea o rană produsă prin „înţepare la nivelul hemitoracelui stâng“. Potrivit adevărul.ro, în urma necropsiei s-a stabilit că preotul și-a înfipt un cuțit în inimă.

Reguli stricte pentru înmormântarea sinucigașilor

Potrivit Bisericii Ortodoxe, sinuciderea este cel mai mare păcat comis faţă de sine. În anul 1949, Sfântul Sinod al Bisericii Ortodoxe Române, prin Hotărârea nr. 506 privind înmormântarea sinucigaşilor, a hotărât ca „slujba înmormântării sinucigaşilor să fie făcută numai de către un singur preot, şi nu în locaşul sfintei biserici, ci pe marginea gropii, iar preotul să poarte numai epitrahilul, săvârşind slujba după ritual redus. Să nu se tragă clopotele şi să nu se ţină cuvântări. Celor care s-au sinucis cu bună-ştiinţă şi în integritatea facultăţilor mintale nu li se săvârşeşte nici o slujbă şi sunt îngropaţi la marginea cimitirului, într-un loc anume destinat. Pentru sinucigaşii ieşiţi din minţi se săvârşeşte slujba înmormântării pe marginea gropii, după un ritual redus. Nu se trage clopotul şi nu se ţin cuvântari“. Mai mult decât atât, sinucigașii nu pot fi pomeniţi niciodată la sfintele slujbe.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS