16.4 C
Craiova
miercuri, 24 aprilie, 2024
Știri de ultima orăLocalDoljPrimăria va construi primele locuințe din cartierul chinezesc

Primăria va construi primele locuințe din cartierul chinezesc

Primele locuințe ale cartierului de pe strada Caracal vor fi construite de Primăria Craiova cu bani de la bugetul local
Primele locuințe ale cartierului de pe strada Caracal vor fi construite de Primăria Craiova cu bani de la bugetul local

Autoritățile locale din Craiova au ajuns la concluzia că cea mai bună variantă pentru a demara lucrările la cartierul de locuințe de pe strada Caracal, pe care l-au preluat de la firma chineză Shandong Ningjian ca urmare a neîndeplinirii de către aceasta a sarcinilor din contract, ar fi să construiască primele apartamente cu bani de la bugetul local. Primarul Craiovei, Mihail Genoiu, a anunțat ieri, într-o conferință de presă, că soluția care s-a conturat în cazul cartierului chinezesc a fost aceea de a bugeta pentru anul viitor suma necesară construirii măcar a celor 250 de locuințe care trebuie predate Ministerului Apărării Naționale (MApN). Conform protocolului, pentru a nu se ajunge la închiderea definitivă a șantierului și preluarea terenului de către Armată, apartamentele respective trebuie să fie gata până în ianuarie 2020. De aici și graba autorităților.
În aceste condiții, se va schimba și modalitatea de a intra în posesia unei locuințe, lista „la liber“, întocmită pe principiul „primul venit, primul servit“, pierzându-și astfel valabilitatea în fața prevederilor Legii locuinței nr. 114/1996. „După ultima întâlnire cu comisia care a analizat situația cartierului chinezesc s-a creionat varianta de a bugeta pe anul 2018 realizarea primelor locuințe de către Primăria Craiova, pe Legea nr. 114, care permite realizarea de locuințe de către o autoritate publică, însă în anumite condiții. Prin urmare, nu va mai fi acea listă de înscriere liberă, ci vor fi condiții conform legii. Asta e modalitatea cea mai clară de a porni primele blocuri – cele mai avansate, de către noi, bineînțeles și din cauza urgenței cu care trebuie să finalizăm cele 250 de apartamente pentru Armată. O să avem o discuție și cu Ministerul Apărării, în privința reactualizării listei lor, în funcție de aceasta urmând să demarăm procedura, care va fi transparentă“, a spus Genoiu. Edilul a mai precizat că nu se știe deocamdată care va fi valoarea investiției, că se lucrează încă la calcule, dar că în funcție și de numărul de solicitări de locuințe transmis de MApN se va merge fie pe finalizarea a trei blocuri, fie pe finalizarea blocului de la stradă.
La cartierul de locuințe de pe strada Caracal au fost ridicate până la etajul al șaselea două din cele 23 de blocuri cu zece etaje cu care era prevăzut cartierul, ce numără în total 1.850 de apartamente. Legea locuinței nr. 114/1996 dă dreptul consiliilor locale „să realizeze din depozite special constituite locuințe, exercitând controlul asupra prețului de vânzare, în vederea înlesnirii accesului la proprietate pentru unele categorii de persoane“. În acest caz, criteriile care trebuie îndeplinite pentru a obține o locuință sunt cele stabilite pentru includerea în programul ANL.

Lucrările la stadionul de atletism, din primăvară

Primarul Mihail Genoiu a mai anunțat, ieri, și stadiul altor proiecte demarate de municipalitate, pornind cu unul dintre obiectivele eșuate în primă fază: stadionul de atletism. „Proiectul stadionului de atletism este complex. În prezent, a fost depusă acea documentație de consultanță FIA (stadionul trebuie să respecte criteriile Federației Internaționale de Atletism – n.r. ) de către consultantul german, iar ea se află în evaluare. Caietul de sarcini este pregătit, urmează ca proiectarea să fie urcată în Sistemul Electronic de Achiziții Publice pentru a se demara procedura de achiziție. Proiectantul are la dispoziție trei luni pentru proiectul tehnic și o lună pentru obținerea avizelor de la autorizația de construire, după care va urma execuția, cel mai probabil din primăvară“, a explicat edilul Craiovei.
Acesta a mai menționat că primăria a intrat în posesia proiectului tehnic de la cantonamentul din Lunca Jiului, că acesta se află la comisia tehnică de evaluare, iar după ce va fi validat se va trece la etapa de execuție. „Se mai poate lucra în acest an, se pot face demolări, de exemplu, bani sunt. Din cei 1,5 milioane de lei bugetați pentru 2017 se plătește proiectul tehnic, dar rămân și pentru alte lucrări“, a explicat Mihail Genoiu. Primarul a vorbit și despre situația licitației privind reabilitarea și consolidarea Colegiului Național „Carol I“. Potrivit acestuia, aici s-a depus o singură ofertă, care se află în evaluare pentru a se stabili dacă ea corespunde sau nu cerințelor impuse de municipalitate. Și pentru acest obiectiv a fost bugetată în 2017 suma de 1,5 milioane de lei, însă majoritatea lucrărilor se vor executa începând de anul viitor.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS