5.9 C
Craiova
sâmbătă, 20 aprilie, 2024
Știri de ultima orăLocalGorjPrima investiţie după mulţi ani la UM Sadu

Prima investiţie după mulţi ani la UM Sadu

Uzina Mecanică de la Sadu
Uzina Mecanică de la Sadu

Uzina Mecanică de la Sadu, Bumbeşti-Jiu, şi-a propus după mai mulţi ani să modernizeze liniile tehnologice. Fosta fabrică de armanent din nordul judeţului Gorj produce şi în prezent muniţie de război şi pentru piaţa civilă din Europa şi Statele Unite ale Americii.
Deşi muniţia este compatibilă cu standardele NATO, aceasta este produsă în condiţii grele, din cauza echipamentelor învechite. De mulți ani conducerile Uzinei Mecanice de la Sadu au cerut Companiei Naţionale Romarm fonduri pentru modernizarea echipamentelor şi cumpărarea de utilaje noi, însă fără succes.
An de an, șefii Romarm au făcut vizite la UM Sadu şi s-a vorbit despre importanţa strategică a uzinei pentru industria de apărare a ţării. Vorbele nu s-au concretizat însă în alocarea de fonduri. Potrivit unei estimări de acum doi ani, pentru retehnologizarea la un nivel cât de cât normal a uzinei ar fi nevoie de șase milioane de euro.

Nu au mai găsit fondurile necesare

Abia pe finalul acestui an, după demersuri la şefii Romarm, conducerea actuală a Uzinei Mecanice Sadu a reuşit să aloce suma de 600.000 de lei pentru achiziţia de utilaje. Cu banii respectivi vor fi cumpărate două maşini de capsulat cu tot cu kit-urile de conversie de diferite calibre. Cele două utilaje cu utilizare specială ar trebui să fie livrate până la finalul acestui an, dacă nu vor fi probleme în ceea ce priveşte organizarea licitaţiei, programată să aibă loc în prima săptămână a lunii viitoare. Va urma montarea, calibrarea şi introducerea acestora în procesul tehnologic. În prezent, Uzina Mecanică Sadu are peste 900 de angajaţi. Interesant este că firma deţinută de ROMARM nu duce lipsă de contracte, ci de investiţii şi de fonduri pentru investiţii. La apogeu, respectiv în anii 1990, la fosta fabrică de armament din Gorj lucrau peste 9.000 de persoane.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS