14 C
Craiova
joi, 18 aprilie, 2024
Știri de ultima orăLocalGorj79 de ani de la inaugurarea Ansamblului „Calea Eroilor“

79 de ani de la inaugurarea Ansamblului „Calea Eroilor“

Coloana Fără Sfârşit din Târgu Jiu
Coloana Fără Sfârşit din Târgu Jiu

Autorităţile locale din Târgu Jiu se pregătesc să sărbătorească 79 de ani de la construirea Ansamblului „Calea Eroilor“ din municipiu. Centrul de Cercetare, Documentare și Promovare „Constantin Brâncuși“, Consiliul Local şi Primăria Municipiului Târgu Jiu organizează, în zilele de 26 și 27 octombrie 2017, manifestarea Ansamblul Monumental „Calea Eroilor“ – sens și devenire, la aniversarea a 79 de ani de la inaugurarea ansamblului sculptural ridicat de Constantin Brâncuși la Târgu Jiu. În cadrul programului vor fi vernisate expoziții de pictură, va fi decernat Premiul Național Brâncuși și se va reedita pelerinajul tradițional pe Calea Eroilor, de la Masa Tăcerii până la Coloana fără Sfârșit.

Inaugurat în 1938

Ansamblul realizat de Constantin Brâncuşi la Târgu Jiu a fost inaugurat în 1938. Realizarea operelor a durat aproximativ un an. Este vorba de Masa Tăcerii, Aleea Scaunelor, Poarta Sărutului şi Coloana Fără Sfârşit. „Îi invităm pe iubitorii lui Constantin Brâncuşi la evenimentul dedicat împlinirii a 79 de ani de la inaugurarea Ansamblului Monumental «Calea Eroilor», desfășurat în zilele de 26 și 27 octombrie la Târgu Jiu. În cadrul evenimentului va fi decernat Premiul Naţional «Brâncuşi» pentru anul 2016. Gala decernării premiului se va desfăşura la sala de spectacole a Teatrului Dramatic «Elvira Godeanu» din Târgu Jiu, începând cu ora 19.00. Pe 26 octombrie, de la ora 18.00, va avea loc vernisajul expoziției REMANENT a artistei plastice Maria Balea, la Galeriile Municipale de Artă“, a declarat Adina Andriţoiu, consilier în cadrul Centrului „Constantin Brâncuşi“.

Programul zilei de vineri, 27 octombrie

12.30 – Evocare moment istoric la Masa Tăcerii: Importanța zilei de 27 octombrie în contextul inaugurării ansamblului brâncușian; Procesiune religioasă și militară între Masa Tăcerii și Coloana fără Sfârșit; Moment street-art cu elevii clasei de actorie de la Liceul de Arte „Constantin Brăiloiu“, îndrumător actorul Pompiliu Ciochia; Slujbă religioasă dedicată eroilor la Biserica Sfinții Apostoli Petru şi Pavel; Flash-mob și spectacol din proiectul „Brâncuși în UNESCO“ în Parcul Coloanei fără Sfârșit, realizat de Association Colour Your Dreams.
17.00 – Vernisajul expoziției MYSTIKOSMIDEA a sculptorului Panaite CHIFU. Loc de desfășurare: Muzeul Județean „Alexandru Ștefulescu“, str. Geneva nr. 8.
19.00 – 21.00 – Gala decernării Premiului Naţional „Brâncuşi“ pentru anul 2016; Concert de pian susţinut de pianistul Florin Berculescu, în interpretarea căruia vor fi ascultate piese din creaţia lui Erik Satie. Loc de desfăşurare: Teatrul Dramatic „Elvira Godeanu“.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS