12.6 C
Craiova
vineri, 19 aprilie, 2024
Știri de ultima orăLocalDolj„Scorpionii albaștri“ s-au întors acasă

„Scorpionii albaștri“ s-au întors acasă

Piața „Mihai Viteazul“ din Craiova a fost, ieri, gazda ceremoniei de repatriere a detaşamentului de apărare antiaeriană generat de Batalionul 205 Apărare Antiaeriană „General Gheorghe Pârvulescu“, cunoscut şi sub denumirea de „Scorpionii albaștri“.
Ceremonia militară a avut loc în prezența reprezentanților Ministerului Apărării Naționale, precum și a unor oficialități locale și județene.
Cei 120 de militari craioveni, având în dotare tunuri antiaeriene de calibrul 35 mm Oerlikon, au fost dislocați în Polonia în perioada martie – septembrie 2017, ca parte a Grupului de luptă NATO condus de SUA. Acest grup de luptă are misiunea de a asigura prezenţa înaintată consolidată, în sistem rotațional, în nord-estul Alianţei.
Din partea Statului Major General, militarii craioveni au fost întâmpinați de comandantul Comandamentului Forțelor Întrunite, care i-a felicitat pentru misiunea îndeplinită.
„Am onoarea să vă salut și să vă spun «bine ați venit!». Misiunea constituie o dovadă a capacității dumneavoastră de a profesa și de a performa. Decizia luată cu ocazia summit-ului de la Varșovia de reîntărire a flancurilor nord-estic și sud-estic ale NATO a creat pentru dumneavoastră oportunitatea de a demonstra că instruirea de zi cu zi are rost, dovedește că putem. Prin misiunile îndeplinite, prin cooperarea într-un batalion condus de partenerii americani, dumneavostră ați pus încă un punct pe harta NATO. Craiova este mândră de dumneavostră!“, a fost mesajul generalului de brigadă Dorin Ioniță.
Printre cei 120 de militari craioveni s-au numărat şi plutonierul adjutant Marian Enache și fiul său, locotenentul Mădălin Enache. Marian Enache a precizat că misiunea a părut mai ușoară datorită faptului că l-a avut lângă el pe fiul său, cu care s-a sfătuit tot timpul.

Militari polonezi la Craiova

În iulie 2016, la summit-ul NATO de la Varșovia, s-a hotărât ca o brigadă românească să fie transformată în una multinațională, scopul fiind de a întări prezența NATO în sud-estul Europei. Ulterior, Ministerul Apărării a decis că Brigada 2 Infanterie „Rovine“ din Craiova va prelua rolul de brigadă multinațională. Polonia participă cu 225 de militari și 47 de mijloace tehnice în compunerea Brigăzii Multinaționale Sud-Est de la Craiova, în cadrul prezenţei aliate întărite pe flancul estic al Alianţei.
În schimb, în luna martie, România a trimis în Polonia 120 de militari ai Batalionului 205 Apărare Antiaeriană „General Gheorghe Pârvulescu“ din Craiova.
După terminarea misiunii, pe data de 5 octombrie, locotenent-colonelul Dumitru Cristian, comandantul Detașamentului „Scorpionii albaștri“, a predat misiunea căpitanului Marius Chelmea, comandant al Detașamen-tului „Liliecii negri“ din cadrul Batalionul 228 Apărare Antiaeriană „Piatra Craiului“ din Brașov.
Batalionul „Piatra Craiului“ participă la misiune tot cu 120 de militari, care au în dotare, ca și colegii din Craiova, tunuri antiaeriene de calibrul 35 mm Oerlikon. Militarii brașoveni sunt dislocați în Polonia în perioada septembrie 2017 – martie 2018.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS